|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomi hävisi tyttöjen jalkapallon MM-kisoissa ? vastustajalla oli ajatus edellä (13.11.2018 23:18)
Tutkija: GPS-häiriön taustalla voi olla Venäjän Shoigun uhkaus Suomelle (13.11.2018 20:13)
Kohukuski Esteban Ocon uhkaa Valtteri Bottaksen paikkaa (13.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kansalaisvalitus muotovirheestä vie valtuuston E.ON -päätöksen Helsingin hallinto-oikeuteen

21.05.2007Loviisan kaupunginvaltuuston ei -päätös energiayhtiö E.ONin maakaupalle kuohuttaa kaupungissa edelleen. Loviisan kaupungille on jätetty valitus päätöksen muotovirheestä. Samalla henkilö vaatii valtuuston päätöksen mitätöintiä ja asian uudelleen käsittelyä. Valittaja katsoo, että ydinvoima on ollut oleellinen ja vaikuttavin tekijä päätöstä tehtäessä. Tästä syystä hän katsoo, että huomattava osa päätöksen tekijöistä on ollut jäävejä päätöstä tekemään. Jääveiksi hän laskee Fortumin työntekijät, jotka asiassa käsittelivät kilpailevan yrityksen hanketta sekä myös Valkon kylän asukkaat, jotka olisivat jäävejä ydinvoimalan suojavyöhykeasian vuoksi.


- Meille on yksi valitus tullut, ja se siirretään toimivaltaiselle viranomaiselle, eli Helsingin hallinto-oikeuteen. Kaupunginhallitus tekee tämän siirtopäätöksen, mutta ei käsittele tai ota kantaa valituksen sisältöön, toteaa kaupunginsihteeri Anu Kalliosaari.

Jääviydestä keskusteltiin

Kalliosaari ei usko, että hallinto-oikeudesta päätöksen kumoamista ainakaan jääviyssäännöksen perusteella tulisi. Loviisan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Agneta Alm (r) jääväsi itsensä koska hänen miehensä sisaren mökille vievä tie kulki tontilla. Tämän jääväyksen Kalliosaari ei näe vaikuttavan jääviyskysymyksen käsittelyä hallinto-oikeudessa suuntaan tai toiseen.

- Vaikka joku olisi jäävännyt itsensä turhaan, ei se tee päätöstä muotovirheelliseksi. Mieluummin, jos on epävarma, jäävää itsensä, koska se ei vaikuta päätöksen laillisuuteen. Hän kertoo jääviydestä keskustellun esimerkiksi Fortumilla työskentelevien osalta. - Puhetta oli. Hallintolaki lähtee siitä, että jos kuuluu päätöksentekijöihin, on jäävi. Pelkka työntekijyys työsuhteessa ei minun mielestäni tee henkilöstä jääviä. Se tekisi tämän melko laajamittaiseksi. Kenenkään työntekijöiden oikeuksiin ei tällä hankkeella olisi sinänsä ollut merkitystä.

Lainvastaista valmistelua?

Kaupunginvaltuutettu Ismo Kokko (kok) syytti Loviisan Sanomien yleisöpalstalla tiistaina hankkeen lainvastaisesta salailusta ja kokee että luottamushenkilöiden tiedonsaantioikeutta olisi rikottu. Kokko kysyy, mihin lakiin perustuu se, ettei hallituksen jäsenille ja valtuutetuille anneta mitään tietoa asian käsittelemiseksi, jos ei kirjoita lisäsitoumuksia.

Kokko huomauttaa, että vielä senkin jälkeen kun E.ONin johtaja oli julkisuudessa todennut, ettei ole mitään salattavaa, kaupunginjohtaja kielsi antamasta asiakirjoja valtuutetuille ja varavaltuutetulle ja väläyttelee oikeusprosessin mahdollisuutta.

- Tässä on lähdetty siitä, että luottamushenkilöt saavat kaiken tiedon, mitä haluavat. Heiltä on pyydetty sitoumus, että he eivät luovuta tietoa edelleen. Valtuutetuille pidettiin oma tiedotustilaisuus 4.5., missä olivat E.ONin johtaja ja kaupunginjohtaja kertomassa hankkeesta ja valtuutetuilla oli mahdollisuus esittää kysymyksiä. Läsnä oli myös esimerkiksi Ismo Kokko, kertoo Kalliosaari.

Hän luonnehtii salassapitositoumuksen allekirjoitusvaatimusta varmisteluna ja luottamuksellisuuden korostamisena. Vaitiolosopimusta vaadittiin hänen mukaansa sekä E.ONin liikesalaisuuteen vedoten että asian valmisteluvaiheen vuoksi. Vaikka hankkeen koko ja laatu monen mielestä olisi kaivannut yleistä keskustelua jo aiemmassa vaiheessa, ei Kalliosaaren mielestä näin ole.

- Tiedotustilaisuus asiasta oli heti kaupunginhallituksen kokouksen jälkeen. Toinen asia on, että kuinka laajalle on tarpeen jakaa asiakirjoja.

”Salaiset” valmistelut lisääntyneet?

Kalliosaari toteaa kiristyneen salassapitovaatimuksen pohjaavan ”vuotoihin”, joita keväällä on hänen mukaansa tapahtunut lehdistölle esimerkiksi YIT:n aiesopimuksen kanssa, kun Loviisan Sanomat sai tiedon kylpylähankkeesta ennen kaupungihallituksen kokouse. Loviisaan syntyneestä uudesta, salailevasta kulttuurista hän ei kuitenkaan usko olevan kysymys.

- Toivon totisesti, että jos jokin uusi kulttuuri on, se ei ole tämä. Pyrimme avoimuuteen ja siihen, että asioita viedään hyvässä yhteistyössä eteenpäin. Toki on niin, että kun on isoja ja vaikeita asioita itsellekin hallita, on vaikea lähteä lausumaan, ennen kuin valmistelu on melko pitkällä. Lisäksi isojen pörssiyritysten kanssa toimiessa ei ole ihan yhdentekevää, millaisia juttuja julkisuudessa liikkuu. Tiedotusvastuu pyritään jättämään yhtiöön. Kaupunki tiedottaa vain omasta päätöksenteostaan.

Hän myöntää, että jos valtuutettu olisi ennen E.ON -päätöksentekoansa halunnut kuulostella äänestäjiensä kantoja, ei sellaiseen nyt jäänyt aikaa.

- On ymmärrettävää, että luottamushenkilö haluaa tehdä äänestäjiensä joukossa sondeerausta siitä, mikä on mielipide, ja tämä on vaikeaa jos ei saa kertoa. Näitä näin isoja asioita tulee kuitenkin todella harvoin, ja kaikki muu on pääsääntöisesti julkista.

Hallitsemattomia tilaisuuksia

Maakauppa-asian eteneminen olisi näin jälkeenpäin katsoen kannattanut tehdä Kalliosaaren mukaan toisin.

- Edelleen olen sitä mieltä, että ensin on kerrottava valtuutetuille jotka tekevät päätöksen ja vasta sitten muille loviisalaisille. Marssijärjestyksen on oltava se, etteivät päätöksentekijät kuule jostain muualta. Valtuuston info olisi pitänyt pitää aikaisemmin. Jos se olisi ollut aikaisemmin, olisimme itsekin pystyneet järjestämään yleisötilaisuuksia ja saaneet omaa tietoa neutraalimmin esille. Nyt järjestetyt ns. yleisötilaisuudet olivat kaupungin kannalta hallitsemattomia, koska ne oli järjestetty ydinvoiman vastustajien taholta. Sillä lailla täytyy ottaa opiksi, mutta en näe, että muotoseikkojen puolesta meni virheellisesti, tyylikkyys on toinen asia.

Ei tarvetta uuteen keskusteluun

Kaupungin hallinnossa E.ON -maakauppaa ei tällä hetkellä enää käsitellä. - Ei ole syytä ottaa asiaa esimerkiksi uudelleen käsittelyyn. Mahdollisten valitusten yhteydessä annamme lausuntoja, mutta tarvetta ottaa asia uudelleen keskusteluun tai käsittelyyn ei ole noussut esiin.

Helsingin hallinto-oikeudessa asian käsittelyyn mennee vuodesta kahteen vuotta. E.ON -juna on siinä vaiheessa jo mennyt.

- Kun päätös tulee, ei varmaankaan ole enää mahdollisuuksia käsitellä sitä sellaisenaan, että kauppa toteutuisi, sanoo Kalliosaari.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Auli Silmäri

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI