|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Ihmetys suomalaisesta systeemistä: Lomatoimintaa tuetaan julkisista varoista, kansanedustajille +2000 ?/kk Veikkaukselta (21.11.2018 19:26)
Suomi puuttuu Afrikan metsäkatoon ? Juha Sipilältä miljardien aloite EU:lle (21.11.2018 18:33)
Viisi puoluejohtajaa rajoittaisi lakko-oikeutta Suomessa (21.11.2018 18:24)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Valtuusto äänesti ei E.ONille

11.05.2007Loviisan kaupunginvaltuusto päätti keskiviikkona olla myymättä maata saksalaiselle E.ONille ydinvoimalan rakentamista varten. Päätös valtuustossa syntyi äänestyksen jälkeen, jonka maakauppoja vastustaneet voittivat äänin 16-11.
LS-VIDEO osa 1. LS-VIDEO osa 2.
LS-VIDEO Thomas Rosenbergin kommentti.

- Päätöksellä on kauaskantoisia vaikutuksia, joita tulisi nyt pohtia, kaupunginjohtaja Olavi Kaleva sanoo.
Hänen mukaansa valtuusto ei sanonut pelkästään ei maakaupoille, vaan osittain myös vuosi sitten hyväksytylle ydinvoiman lisärakentamista puoltavalle strategialle. Kaleva on koko prosessin aikana korostanut, että valmistelussa on toteutettu valtuuston hyväksymää strategiaa.
- Signaali on vakava. Kyllä tässä tulee pohtia myös sitä, mikä merkitys päätöksellä on strategian mukaiseen kannanottoon.
Kalevan mukaan päätös toimii signaalina myös Fortumille, joka varmasti tekee omat johtopäätöksensä asiasta.

Marssijärjestys oikea

Kaupunginjohtaja kiistää, että itse prosessissa olisi ollut suurempaa vikaa. Virkamiesten ja kunnallispoliitikkojen allekirjoittama salassapitosopimus on saanut paljon, lähinnä negatiivista julkisuutta.
- Varmasti prosessista voidaan oppia, mutta täytyy kuitenkin muistaa, että usein pörssiyhtiöt edellyttävät, että kovin varhaisessa vaiheessa asioista ei tiedoteta.
Marssijärjestys valmistelun ja päätöksenteon osalta oli ainakin oikea, Kaleva täsmentää.
Kaupungin ja E.ONin yhteistyö näyttää nyt päättyneen.
- Ei meillä ole toista sopivaa tonttia tarjota, Kaleva sanoo.

E.ON tuumaustauolle

E.ON Suomi Oy odotti toisenlaista päätöstä kaupungilta. Yhtiön toimitusjohtaja Matti Mannisen mukaan yhtiö aikoo nyt ottaa aikalisän.
- Arvioimme tilannetta rauhassa ja johtopäätösten aika on myöhemmin, Manninen kertoo.

Yhtiön kiinnostus Suomea kohtaan ei Loviisan kaupunginvaltuuston päätöksen myötä ole kuitenkaan laantumassa. Siitä pitävät huolen yhteiset pohjoismaiset sähkömarkkinat, sähkön kysynnän kasvu ja vähäpäästöisten tuotantomuotojen tarpeen kasvu.
Varsinaista varasuunnitelmaa laitospaikan osalta ei E.ONilla Mannisen sanojen mukaan kuitenkaan ole.
- Tällaiset hankkeet ovat niin suuria kokonaisuuksia, että laitospaikka on ainoastaan yksi, tosin tärkeä osa kokonaisuutta.

Yhtiön kehityspäällikkö Mirja Mutikaisen mukaan laitospaikka, omistuspohja ja E.ONin ydinvoimaosaamisen kanavointi ovat niitä asioita, joita tuumaustauon jälkeen aletaan selvittämään.
Hanketta kritisoitiin voimakkaasti salamyhkäisyydestä. Toimittiinko asiassa normaalien pelisääntöjen puitteissa?

- En kommentoi salamyhkäisyyttä. Kyse on liike-elämän päätöksistä, joihin kuuluu tietty valmistelurauha, jotta kilpailijat eivät kykene reagoimaan keskeneräisiin asioihin, Mutikainen summaa.
Kuulevatko loviisalaiset vielä paikallisella tasolla E.ONista?
- En kommentoi.

Mikko Turklin

Ydinvoiman kannattajatkin hylkäsivät E.ONin reaktorin

Loviisan valtuusto kaatoi keskiviikkona selvin luvuin 16-11 kaupunginhallituksen ja E.ON Suomi Oy:n sopimuksen 112 hehtaarin maakaupasta sekä ydinvoimalan rakentamisesta Atomitien alueelle. Kiivaan keskustelun päätteeksi pidetyssä lopullisessa äänestyksessä monet vannoutuneet ydinvoiman kannattajatkin käänsivät selkänsä E.ONin hankkeille. Valtuuston kokousta oli saapunut seuraamaan runsaasti yleisöä, joista noin 170 mahtui sisälle kokoussaliin. Ennen kokousta valtuuston ja hallituksen puheenjohtajisto vastaanotti Sonja Ilvetsalo-Koskisen, Marita Peltokorven ja Thomas Rosenbergin tuoman noin 1200 kansalaisen allekirjoittaman adressin, jossa vastustettiin E.ONin maakauppaa.

-Tämä ei ole ydinvoimanvastainen adressi, vaan haluamme vastustaa vain E.ONin maakauppaa ja sopimusta, täsmensi Sonja Ilvetsalo-Koskinen.

Juuri ennen valtuuston kokouksen alkua kaupunginhallitus piti oman kokouksensa, jossa se lisäsi esitykseensä lisäpykälän, jonka turvin kaupunki olisi voinut purkaa E.ON-sopimuksen ja maakaupan, mikäli selvitykset osoittaisivat, että hanke heikentäisi loviisalaisten elämisen, toimeentulon tai elinkeinotoiminnan edellytyksiä tavalla tai toisella. Lisäys ei hallituksessa tyydyttänyt rkp:n Jaana Visavuori-Terävää, joka edelleen esitti koko hankkeen hylkäämistä. Tällä kertaa hän sai tuekseen kokoomuksen Ismo Kokon sekä rkp:n Sonja Stenmanin, jotka vielä edellisellä viikolla kannattivat hallituksessa E.ON-hanketta. Hallitus hyväksyi kuitenkin äänin 6-3 ylimääräisellä purkuehdolla lisätyt E.ON-sopimukset.

”Pelkkä idylli ei elätä”

Kokouksen aluksi valtuuston puheenjohtaja Agneta Alm jääväsi itsensä kertomalla, että hänen miehensä siskon mökille menevä tie kulkee E.ONin havitteleman tontin halki. Varapuheenjohtaja Juhani Uitto ryhtyi johtamaan puhetta. Valtuuston kokouksessa ensimmäisen puheenvuoron pitänyt demareiden Sinikka Heikkinen ilmoitti kannattavansa maakauppaa ja E.ON-sopimusta.

-Energian säästöpuheista huolimatta energian käyttö lisääntyy ja ratkaisuja lisäenergian saamiseksi on tehtävä sekä vähennettävä hiilidioksidipäästöjä ja tuontiriippuvuutta, Heikkinen sanoi. Hän viittasi myös selvitysmies Matti Purasjoen KTM:lle tekemään selvityksen, jossa Suomen sähkömarkkinoille toivottiin uusia toimijoita synnyttämään kilpailua.

-Meillä on Loviisassa kaksi ydinvoimalayksikköä, jotka ovat toimineet hyvin ja käyttökertoimet ovat olleet korkeat. Loviisalaisille voimalaitos on tuonut työpaikkoja ja verotuloja. Voimala on tuonut myös uusia asukkaita ja tuo edelleenkin, sillä voimalaitoksella on menossa sukupolvenvaihdos. Eläkeläiset jäävät edelleen veronmaksajiksi Loviisaan, muistutti Heikkinen.

-Hyvin toimivat laitosyksikötkin vanhenevat ja tulevat määränpäähänsä. Tästä syystä me tarvitsemme uutta ydinvoimaa korvaamaan vanhaa. Koska olemme jo ydinvoimalapaikkakunta, on luonnollista, että uutta laitosta halutaan rakennettavaksi tänne. Näin halusi valtuustokin enemmistöpäätöksessään 8.3.2007. Siinä päätöksessä ei otettu kantaa rakentajaan, Heikkinen sanoi. Hän muistutti, että pelkkä Loviisan idylli ei tuo meille tuloja palvelujen järjestämiseksi.

”Kaikki sopimukset kelvottomia”

Kokoomuksen Ismo Kokko haukkui puheensa aluksi kaupungin aiemmat sopimukset kelvottomiksi ja sanoi E.ON-sopimuksenkin kuuluvan samaan sarjaan. Hänen mukaansa kaupungilta puuttuu asiantuntemus sopimusasioissa.

- E.ONilla riittää asiantuntijoita ja lakimiehiä. Kaupungin pitäisi pyytää kuntaliiton lakimies avuksi. Tämä hanke on valtakunnallinen poliittinen kysymys, eikä mikään paikallisen salaseuran asia, sätti Kokko ja sai yleisön taputukset.

Ripityksensä päätteeksi Kokko esitti ryhmätoveri Reijo Kouvon kannattamana asian palauttamista uudelleen valmisteltavaksi ja lisäselvityksiä varten. Palautusesitys kaatui äänestyksessä numeroin 16-11, ja valtuusto päätti ratkaista asian saman tien. Palautuksen kannalla oli kaikki viisi kokoomuksen valtuutettua sekä Juhani Uitto, Jukka Häyhä, Yvonne Wilenius, Pentti Lohenoja, Tom Nyström ja Christer Bengts. Jälkeenpäin kävi ilmi, että osa kannattajista halusi ratkaisun nopeasti, koska uskoi enemmistön hyväksyvän sopimukset. Vielä ennen kokousta valtuuston arveltiin äänestävän 15-12 tai 13-14 hankkeen puolesta. Vastustajien leirissä puolestaan oli halua ratkaista päätös jo keskiviikon kokouksessa, jossa oli runsaasti yleisön sekä tuoreen mielenosoituksen painetta ajamassa hanketta hylkäykseen. Asian palautus ja kokoomusryhmän vaatimat lisäselvitykset sekä kohun laantuminen olisivat saattaneet kääntää muutamia valtuutettuja hyväksymisen kannalle.

Keskustelun aikana yleisö antoi muutaman kerran raikuvat taputukset hanketta vastustaneiden puheenvuoroille, jolloin puheenjohtaja Juhani Uitto joutui vaatimaan hiljaisuutta, ja kerran jopa uhata tyhjentää sali. Sen jälkeen yleisö käyttäytyi hillitysti eikä häirinnyt millään tavoin kokouksen kulkua. Paikalla oli myös kaksi siviilipukuista Loviisan poliisia, jotka kielsivät mielenosoittajien pääsyn eteisestä peremmälle kokoussaliin.

Mitä, kun Loviisa 1 ja 2 suljetaan?

Jatkokäsittelyssä demareiden Jaakko Isotalo kiitteli virkamiehiä hankkeen hyvästä valmistelusta. Hän ihmetteli nyt pitkään toivotun hankkeen jarruttamista, ja kannatti sopimuksen hyväksymistä. Myös rkp:n Mikael Hafrén oli hyväksymisen kannalla.

-Kyse on kiinteistökaupasta, jonka jälkeen valtion eri viranomaiset ryhtyvät vasta selvittämään hankkeen turvallisuutta ja yksityiskohtia. Heillä ja Loviisalla on vielä monta mahdollisuutta puuttua hankkeeseen ja sanoa stop. E.ON tarvitsee kiintopisteen, jotta se voi käynnistää selvitykset, Hafrén sanoi.

-Minulle merkittävä asia on se, että viranomaiset voivat 20 vuoden kuluessa jonain päivänä sanoa, että Loviisa 1 ja Loviisa 2 on nyt suljettava. Mitä me sitten teemme, jos 450 työpaikkaa häviää. Se päivä tulee vielä. Jonkun täytyy tehdä nämäkin päätökset, jotta elämä voi jatkua, Hafrén muistutti.

Demareiden Yvonne Vilenius ihmetteli, että jos Suomessa on kaksi ydinvoimalapaikkakuntaa, niin miten ne noin neljäsataa muuta kuntaa pärjäävät hyvin ilman ydinvoimaloita.
-Heidän täytyy keksiä jotakin muuta, Vilenius sanoi. Hän paheksui myös hankkeeseen liittynyttä salailua.
-Laki ilmeisesti antaa mahdollisuuden tehdä tätä salassa, mutta se ei tarkoita että niin täytyy tehdä. Syntynyt kalabaliikki on täysin ymmärrettävää, Vilenius totesi.

-Olen ydinvoiman kannattaja, mutta ainoa oikea paikka ydin-, hiili- tai muulle voimalalle on Hästholmen, sanoi Hästholmenissa Fortumin voimalassa itsekin työskentelevä Ismo Kokko.
Rkp:n Jaana Visavuori-Terävä esitti, ettei kaupunki myisi maata E.ONille eikä hyväksyisi myöskään yhteistyösopimusta yhtiön kanssa. Ryhmätoveri Gunnel Laukas ehätti ensimmäisenä kannattamaan Visavuori-Terävän vastaesitystä.

”Ydinvoimariippuvuus jo nyt liian suuri”

Jaana Visavuori-terävä viittasi lehtikirjoituksiin E.ON-hankeesta ja arveli, ettei saksalaisyhtiö ole tosissaan rakentamassa voimalaansa Loviisaan, vaan pyrkivänsä ensisijaisesti osakkaaksi suomalaisyhtiöiden seuraavaan ydinvoimakonsortioon.

-En usko, että E.ON selvitystensä jälkeen tulisi sellaiseen johtopäätökseen, että sen kannattaisi rakentaa voimala Loviisaan. Mutta, jos se kaikesta huolimatta ryhtyisi hankkeeseen, olisi sen varmasti helppo saada siihen yhteistyökumppaneita suurista kaupungeista, Visavuori-Terävä arvioi.

-Kaikki me varmasti ymmärrämme, että olisi taloudellisesti hyvä sopimus hyväksyä (ydinvoima) lisärakentaminen, joka toisi koko joukon uusia työpaikkoja sekä verotuloja. Mutta mikä olisi lopulta nettohyöty? Siihen en ole koskaan saanut järkevää vastausta, Visavuori-Terävä sanoi. Eurajoki on hänen mukaansa esimerkki kunnasta, joka saa suurimman osan verotuloistaan ydinvoimateollisuudelta, ja jonka on lähes mahdotonta vastustaa teollisuuden ehdotuksia.

-Mielestäni Loviisa on jo nyt aivan liian riippuvainen Fortumin tuloksesta enkä halua että meidän tilanne entisestään huononee. Meidän pitää yrittää seisoa omilla jaloillamme, ja pyrkiä vähentämään tätä riippuvuuttamme, Visavuori-Terävä vetosi. Hän arveli myös, että E.ONin voimalahanke toisi mukanaan myös ydinjätteiden loppusijoituspaikan Loviisaan. Rkp:n Görel Engströmin mielestä maakaupan kauppasumma on liian alhainen eikä hän pitänyt sopivana maa-alueen myyntiä mantereen puolelta.

-Ei niillä rahoilla voida luvata mitään pysyvää meille. Ei esimerkiksi pyörätietä Valkoon tai pysyvää jatkoa Valkom Kvarfterskolanin toiminnalle, Engström sanoi.

Kuusi valkolaista vastaan, yksi puolesta

Keskustelun tiimellyksessä demareiden Sinikka Heikkinen pyysi neuvottelutaukoa. Neuvottelutauon päättyessä paikalla yleisön joukossa olleen hallituksen emerituspuheenjohtajan Teuvo Mankosen sanottiin tokaisseen vierustoverilleen numerot 16-11. Äänestyksen jälkeen kokeneen kunnalliskonkarin arvio osoittautui oikeaksi. Valtuusto hylkäsi äänin 16-11 maakaupan ja E.ON sopimuksen. Äänestyksessä jokainen puolue jakautui. Demareista kuusi vastusti ja viisi kannatti sopimusta. Rkp:ssä vastustajia oli seitsemän ja kannattajia neljä. Kokoomuksessa sopimusta kaatamassa oli kolme ja hyväksymässä kaksi. Sopimuksen vastustajien joukossa oli kuusi valkolaista valtuutettua; Juhani Uitto, Pentti Lohenoja, Jari Jaatinen, Sonja Stenman, Reijo Kouvo sekä Carina Holmström. Valkolaisista valtuutetuista sopimusta kannatti vain rkp:n Carl-Erik Vaenerberg. E.ON-sopimuksen jälkeen yleisö puhkesi raikuviin suosionosoituksiin, ja poistui vähitellen paikalta. Pihalla Greenpeacen mielenosoitus jatkui ja hanketta vastustanut Thomas Rosenberg sai vielä pitkään vastaanottaa onnitteluja.

Arto Henriksson

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI