|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
St1-miljardöörille tukea: Afrikan metsäkatastrofista voi tulla suuri ilmastoratkaisu ? Suomella nyt sauma isoihin tekoihin (15.11.2018 20:53)
Ulkoministeriö vahvistaa: GPS-häirintä tuli Venäjältä (15.11.2018 19:02)
Sdp heittäisi hallituksen autoveroalen roskiin ? Suomi pikavauhtia sähköautojen aikaan (15.11.2018 18:18)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


”Taidan olla paapova kanaemo”

08.05.2007– Äitinä oleminen on arjen pyöritystä. Sitä yrittää pitää laumansa kurissa ja herran nuhteessa. Aina se ei kovin hyvin onnistu. Taidan olla sellainen paapova kanaemo, miettii lapinjärveläinen kuuden lapsen äiti Anni Simola. Hän on yksi niistä 30:sta äidistä, jotka palkitaan sunnuntaina äitienpäivän kunniamitalilla.


Anni Simola syntyi Kangasalla Tampereen lähistöllä seitsenlapsiseen maanviljelijäperheeseen. Vuonna 1982 hän suoritti ylioppilastutkinnon ja opiskeli nuoriso-ohjaajaksi. Hän solmi avioliiton vuonna 1989 muusikko Antti-Tapani Simolan kanssa ja heille syntyi kuusi lasta. Anni jäi leskeksi kesällä 1997.

–Vanhin lapsemme Anna oli silloin kahdeksanvuotias ja nuorimmainen, Janne-Tapani, 2,5 kuukauden ikäinen, muistelee Anni.
Kymmenen vuoden takainen kesä oli raskas, mutta eteenpäin oli mentävä.
–Oli pakko, sillä muita vaihtoehtoja ei ollut.
Anni sanoo, että elämä on vaikeuksista huolimatta ollut antoisaa.
–Kaikkea on runsaasti: pyykkiä, leluja, kenkiä nurkissa, hyviä ja huonoja hetkiä. Ei minulla ole ollut kovin usein aikaa istua alas miettimään tai murehtimaan. Lapset ovat auttaneet eteenpäin. Samoin ystävät sekä usko.

Anni kertoo, että hänen lapsuutensa kodissa uskonto oli tärkeällä sijalla. Seurakuntaelämä oli aktiivista. Anni oli mukana pyhäkoulussa, kerhoissa ja leireillä ja sitä kautta löytyi ammattikin. Lapinjärvellä hän on työskennellyt nuoriso-ohjaajana yhden talven. Ison perheen ja työn yhteensovittaminen oli kuitenkin vaikeaa etenkin siksi, että työ vei iltoja ja viikonloppuja.

–Nykyisin vedän seurakunnan ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton kerhoja. Kesän työskentelen hautausmaalla.

Anni on mukana myös monessa muussa lapsiin, nuoriin ja kulttuuriin liittyvissä tehtävissä. –Uusin on kaksi vuotta sitten aloitettu partiotoiminta. Lapinjärven Peurat on vanha lippukunta, joka 70-luvulla hiipui. Nyt sen toiminta on käynnistetty uudelleen ja mukana on 30 lapinjärveläistä lasta. Tarvetta partiolle on ihan selvästi, toteaa lippukunnan johtajana toimiva Anni.

Musiikki soi Simolan talossa

Musiikki on aina kuulunut Simolan perheen elämään ja kuuluu jossain muodossa jatkossakin.
–Janne soittaa musiikkiopistossa selloa ja Henna pianoa. Muut lapset laulavat. Itse soitan mieluiten kitaraa ja harrastan myös kuorolaulua.
Anni pitää tärkeänä, että kaikilla lapsilla on ollut mahdollisuus löytää se oma juttunsa. Kokeilla on saanut monia harrastuksia ja napata sitten sen omansa.
–Esimerkiksi Jannen juttu on musiikki. Se hakee vielä muotoaan, sillä sello ei ole hänelle se mieluisin soitin. Janne halusi pianotunneille, muttei päässyt. Vaihtoehdoiksi hän laittoi sellon ja kontrabasson.

Äiti toimii myös autokuskina

Simolan lapsista neljä nuorinta eli Janne 10, Jonna 11, Henna 13 ja Minna 15 asuvat vielä kotona. 16-vuotias Sanni käy lukiota Kangasalla ja jo aikuisikään ehtinyt 18-vuotias Anna opiskelee hevosalaa.
Perhe asuu Lapinjärven Kimonkylässä maaseudun rauhassa.

–Täältä ei pääse mihinkään jos ei ole autoa. Äiti saakin olla kuskina lähes kaikissa lasten menoissa. Elämä on välillä yhtä kalenterin sumplaamista, jotta tietää kuka on menossa mihinkin. Onneksi kyytiapua saa myös naapureilta ja tuttavilta.

Rajat ja säännöt on oltava

Kun Annin lapsilta kysyy, millainen äiti heillä on, tulee vastaukseksi: ”pienemmille lepsu”, ”isoille tiukka vaatteissa, menoissa ja siivoamisessa”, ”hyvä laittamaan ruokaa”, ”siivoaa yöllä”.

–Kurinpitoni taitaa tulla vuosi vuodelta löysemmäksi. Lasten isä oli meillä se, joka piti enemmän jöötä. Kun ajattelen omaa lapsuuttani, kuri oli kyllä tiukempaa, muistelee Anni ja lisää, että omien lasten kanssa on toki olemassa rajat ja säännöt, joita myös noudatetaan.

Anni sanoo, että hän on pyrkinyt opettamaan lapsilleen muiden huomioon ottamista.
–Ja sitä, että jokainen kantaa itse vastuun tekemisistään.
Lapsia kasvattaessaan Anni on pitänyt esikuvana omaa äitiään.
–Olen saanut elää hyvän lapsuuden.

Mitali täytenä yllätyksenä

Tänä äitienpäivänä Anni ei saa lasten leipomaa kakkua vuoteeseensa, sillä hän lähtee valtakunnalliseen äitienpäiväjuhlaan Helsingin Säätytalolle. Juhlan järjestävät Mannerheimin Lastensuojeluliitto yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa. Tasavallan presidentti Tarja Halonen on läsnä tilaisuudessa, jossa äideille luovutetaan Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I luokan mitali kultaristein tunnustuksena merkittävästä työstä kasvattajina.

Mitalin myöntämisperusteissa todetaan mm., että Anni on vaikeasta taloudellisesta tilanteesta huolimatta kasvattanut lapsistaan tasapainoisia ja perinteisiä elämänarvoja kunnioittavia nuoria, joille hän on opettanut yhteisöllisyyden merkitystä. Edelleen tekstissä mainitaan, että koko perhe toimii aktiivisesti asuinympäristönsä viihtyvyyden ja kulttuurin edistämisen puolesta. Lisäksi Annin innostus ja ammattiosaaminen nuorisotyössä ovat olleet suurena vaikuttimena niissä toimissa, joita lähiympäristössä tehdään vapaaehtoistyönä maaseudun paremman tulevaisuuden turvaamiseksi.

–Kyllähän tieto mitalista tuli yllätyksenä. En osannut sellaista odottaa, tunnustaa Anni, joka lähtee juhlaan yhdessä esikoisensa Annan ja kuopuksensa Jannen kanssa.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Eija Kosonen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI