|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
St1-miljardöörille tukea: Afrikan metsäkatastrofista voi tulla suuri ilmastoratkaisu ? Suomella nyt sauma isoihin tekoihin (15.11.2018 20:53)
Ulkoministeriö vahvistaa: GPS-häirintä tuli Venäjältä (15.11.2018 19:02)
Sdp heittäisi hallituksen autoveroalen roskiin ? Suomi pikavauhtia sähköautojen aikaan (15.11.2018 18:18)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


E.ONin ydinvoimahanketta vastustettiin Länsiharjun koululla

02.05.2007–Olisiko mahdollista, että kännykät suljettaisiin. Minä kärsin säteilystä näkyvästi, pernajalainen Bengt Mether ilmoittaa kovaäänisesti Länsiharjun koulun auditorion penkkiriviltä.


Kuusikymmenpäinen ihmisjoukko etsii kännyköitään laukuistaan ja taskuistaan. Heitäkin ärsyttää säteily – ainakin ydinsäteily – ydinvoimasta puhumattakaan.
Torstainen Loviisa-liikkeen, Porvoon Maan ystävien ja Greenpeacen järjestämä keskustelutilaisuus oli todellisuudessa huolestuneiden hätäkokous.
Toukokuun 9. päivä on Loviisalle kohtalon päivä. Silloin Loviisan kaupunginvaltuusto vahvistaa maailman suurimman energiayhtiön E.ONin maakauppa- ja yhteistyösopimuksen. Tai sitten ei.

Ei, mikäli se riippuu auditoriossa luennoineista ydinvoimaa vastustavista Loviisa-liikkeen veteraanista Thomas Rosenbergistä, Greenpeacen ohjelmajohtaja Harri Lammesta tai vihreiden varapuheenjohtajasta Janne Länsipurosta. Tai niistä sadasta lähiseudun asukkaasta, jotka jo pelkästään torstain aikana kirjoittivat nimensä hanketta vastustavaan sähköpostilistaan.

–Emme ole oppineet Loviisan 30 vuoden ydinvoimahistoriasta mitään, aiheesta Ydinvoima, valta ja vastarinta -kirjan kirjoittanut Rosenberg julistaa.

Liioiteltuja tuloja

Työllisyys ei Rosenbergin mukaan ole ydinvoimalaitoksen rakentamisen mukana parantunut kuin hetkellisesti: sen rakennusvaiheessa. Loviisa on edelleen tunnetusti kunta, jossa on koko läänin korkein työttömyysaste. Kylmä totuus sotii ydinvoiman puolestapuhujien pääargumenttia vastaan.

Lisäksi Rosenberg on pitkän ja monimutkaisen selvittelyn jälkeen päätynyt siihen, että ydinvoimasta saatavia tuloja on koko ajan liioiteltu.

–Yleensä puhutaan, että 30 prosenttia kaupungin ja kuntien tuloista tulee ydinvoimasta. Todempi luku on lähempänä viittätoista prosenttia, Rosenberg toteaa.

Loviisan maine ydinvoimakaupunkina on suurkaupunkilaisten keskuudessa jatkuvasti parantunut. Loviisaa pidetään Rosenbergin mukaan idyllisenä pikkukaupunkina, jossa ydinvoiman odotetaan pikkuhiljaa katoavan pois.
Loviisaan onkin muuttanut kolmen vuoden aikana enemmän uusia asukkaita kuin vanhoja on lähtenyt.
–Kuitenkin tälle potilaalle halutaan antaa lisää amfetamiinia, kun hän on juuri pääsemässä huumeista eroon, Rosenberg vertaa.

Suojavyöhyke huolestuttaa

Säteilyturvakeskuksen säännösten mukaan ydinvoimalan aluetta ympäröi 5 kilometrin suojavyöhyke. Säteilyturvakeskus on laatinut tarkat säännöt, mitä suojavyöhyke saa sisältää. E.ON-konsernille kaavaillun 112 hehtaarin alueen suojavyöhykkeeseen jäävät lähes koko Valkon kylä, ja vyöhyke ulottuu aina Päronbottenin lahdelle asti.

Säteilyturvakeskuksen mukaan alueella saa asua vakituisesti 200 ihmistä. Alueella on asukkaita säännökseen nähden noin kymmenkertainen määrä.

Miten käy asukkaille? Entä mökkien, asuntojen ja kiinteistöjen arvolle? Rosenbergin mukaan suojavyöhykkeen asuntojen arvo romahti jo heti E.ONin ostoaikeiden uutisoinnin jälkeen.

–Kun pienillä rahoillaan ostaa itselleen asunnon, niin toivoo, että asunnon hinta myös säilyy, sanoo huolestunut valkolainen Marita Peltokorpi.

–Ei voi kuvitellakaan, että kukaan haluaa ostaa asuntoa sen jälkeen, kun hänelle kerrotaan, että tontti kuuluu ydinvoimalan suojavyöhykkeeseen.

Rosenberg muistuttaa valtuuston puheenjohtajan Agneta Almin Loviisan Sanomille antaneesta lausunnosta:
–Tässä vaiheessa ei ole vielä voitu ottaa kantaa turvallisuusnäkökohtiin ja paikan sopivuuteen. Ne käsitellään sitten myöhemmin.

Demokratian irvikuva

Rosenbergin mukaan kauppa halutaan lyödä kaupunginhallituksessa ja -valtuustossa nopeasti lukkoon sen kummempia ajattelematta. Ihmiset havahtuvat sitten, kun on liian myöhäistä.
Kaupungin johto on Rosenbergin sanoin ”Juudaan tavoin valmis myymään tämän kaiken 30 hopearahan takia”.

–Kaiken kukkuraksi täysin muilta kysymättä.
Koko prosessi onkin Rosenbergin mukaan tähän asti ollut demokraattisen ja läpinäkyvän päätöksenteon irvikuva.
Seuraava hätäkokous järjestetään keskiviikkona 2.5. Valkon monitoimitalolla kello 18. Sekä valtuuston että E.ONin edustajat ovat lupautuneet paikalle.

Tony Öhberg

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI