|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Porin Ässien uskomaton valmentajasekoilu jatkuu (19.11.2018 21:10)
Sotatieteiden tohtori: 11 kansanedustajan turvallisuusselvitys tarpeen ? ?Kammataan ilmiselvät riskit pois? (19.11.2018 19:50)
Trump-kohun uusi ihmetys USA:ssa: ?Suomessa palaa liian vähän metsää? (19.11.2018 19:14)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Piispa kehottaa seurakuntia visioimaan eri vaihtoehtoja

27.04.2007Kunnat ja seurakunnat elävät parhaillaan historiansa nopeimmassa muutoksen silmäkkeessä. Piispa Voitto Huotarin mielestä seurakunnissa olisikin nyt aika ryhtyä aktiivisesti visioimaan tulevaisuuden vaihtoehtoja.


–Olisi mentävä samaan suuntaan kuin mihin kunnat menevät, sillä se on ainoa järkevä tie, totesi Huotari eilen Ruotsinpyhtäällä.
Ruotsinpyhtään seurakunnassa on menossa piispantarkastus. Mikkelin hiippakunnan piispa Voitto Huotari saapui Ruotsinpyhtäälle eilen.
Hän kertoi olevansa puheenjohtajana kirkkohallituksen työryhmässä, joka selvittelee kuntaliitosten vaikutuksia seurakuntiin.

–Tällä vuosikymmenellä on tehty 60 seurakuntien liitospäätöstä. Niistä vain 40 prosenttia on liittynyt kuntaliitoksiin. Muut yhdistymiset ovat johtuneet seurakuntien omista tarpeista. Tällä vuosikymmenellä Suomen kartalta on hävinnyt 70 seurakuntaa. Vastaavaa ei ole koettu aiemmin, mainitsi Huotari.
Ruotsinpyhtäällä kunta on puitelain velvoittamana selvittelemässä yhteistyökuvioita Kotkan suuntaan. Samalla kuntayhteistyö Loviisan seudun kanssa on tapetilla ja neuvotteluja käydään.
Huotari halusi viestittää seurakunnalle, että työntekijöiden ja luottamushenkilöiden kannattaisi ryhtyä visioimaan eri vaihtoehtoja tulevaisuuden varalle. Keskustelua voitaisiin käydä siitä, mitä mahdollinen kuntafuusio tarkoittaisi esimerkiksi juuri Ruotsinpyhtään seurakunnalle.
–Kuntafuusio voisi tarkoittaa seurakuntaliitosta. Tai sitten uuden ison kunnan seurakunnat voisivat muodostaa seurakuntayhtymän. Se olisi toiminnallisesti itsenäinen, mutta mm. omaisuuden hoito ja henkilöhallinto voisivat olla yhteisiä, mainitsi Huotari esimerkkeinä eri vaihtoehdoista.

Yksi vaihtoehto on myös se, että seurakunnat tiivistäisivät tuntuvasti yhteistyötään. Sitä voitaisiin tehdä vaikkapa taloushallinnossa, tiedotuksessa, hankinnoissa ja koulutuksessa.

Tesjoki nostetaan suurennuslasin alle

Ruotsinpyhtään seurakunta voi ja toimii Huotarin mielestä varsin hyvin. Hän kiinnitti huomiota kuitenkin suurimman kylän, Tesjoen, seurakuntatyön uudistamisen tarpeeseen. –Seurakunnan tulisi sopeutua nuorten sekä nuorten aikuisten elämäntapoihin samoin kuin ajattelutapoihin. Tämän tulisi näkyä seurakuntaelämässä, mietti Huotari.
Siihen, millaisia uudistuksia pitäisi tehdä, piispa ei ottanut kantaa, vaan heitti pallon kirkkoherra Hannu Marttilalle.

–Tesjokelaisia on tarkoitus kutsua koolle miettimään asiaa. Tarpeiden ja toiveiden on noustava kylän ihmisistä. Lisäksi on syytä tiedottaa enemmän siitä, mitä kaikkea toimintaa on jo nyt tarjolla. Ehkäpä päivystän siellä jonkin aikaa kahvipannun kanssa eli pappi on paikalla ja kuulolla, suunnitteli Marttila.

Hän jatkoi, että Tesjoella on järjestetty useita avoimien ovien tapahtumia. Kynnys tulla mukaan on pyritty pitämään matalana ja esimerkiksi Yhteisvastuukeräyksen ympärille kootut tapahtumat ovat olleet suosittuja.

–Toisaalta esimerkiksi jouluhartaudet, joita käydään pitämässä eri kylissä, kokoavat pienimmän joukon Tesjoella, vaikka se on kunnan suurin kylä, totesi Marttila.

Talous on tiukka ja vakaa

Piispantarkastukseen osallistuva hiippakuntadekaani Ouri Mattila totesi seurakunnan toimintojen olevan hyvällä mallilla. Hän kiitteli erityisesti sitä, että lapsityöhön on satsattu.
–Myös seurakunnan työyhteisö voi hyvin ja tekee kovasti töitä.

Hallintoa ja taloutta selvittänyt pappisasessori Risto T. Nieminen sanoi, että hallinto on kunnossa ja hyvin hoidettu. Myöskään taloudenpidosta ei löytynyt moittimista.

–Talous on niukka ja vakaa, mutta se on myös haavoittuva. Koska seurakunnalla ei ole metsäomaisuutta eikä sijoituksia, joudutaan elämään kädestä suuhun. Näin ollen suurempiin investointeihin on varauduttava pikku hiljaa pitkän aikaa.

Niemisen mielestä yksi hanke, joka pitäisi lähiaikoina toteuttaa, on liikuntavammaisille tarkoitettu luiska Ruotsinpyhtään kirkkoon. Sen rakenteellinen toteuttaminen on kuitenkin ”kimurantti” juttu.

Nelipäiväinen piispantarkastus alkoi maanantaina ja jatkui keskiviikkona ja torstaina. Yleinen piispantarkastus pidetään sunnuntaina kello 9 kirkossa. Kello 10 kirkossa alkaa kaksikielinen piispanmessu, jossa Voitto Huotaria avustaa Hannu Marttila. Kanttorina on Pirjo Laine ja mukana on myös kirkkokuoro.

Messun jälkeen on vuorossa yhteisvastuulounas ja seurakuntajuhla Tesjoen seurakuntakodissa.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Eija Kosonen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI