|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
?Lelusalakuljettaja? Adhamille 10 kuukauden vankeustuomio ? ?Varat pääosin käytetty yleishyödylliseen toimintaan? (21.11.2018 12:47)
Eduskunta äänestää 19 euron säästöstä autoilijalle: Kokoomuslainen yllätti keskustelussa ? ?Tämä on kyllä tosi erikoinen esitys? (21.11.2018 12:16)
Nyt tuli konkreettinen esitys: Sosiaaliturva uusiksi ? Jokainen ansaittu euro vähentäisi etuuksia 0,6 eurolla (21.11.2018 10:41)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


”Älkää unohtako Tshernobyliä”

27.04.2007Eilen tuli kuluneeksi 21 vuotta maailmanhistorian pahimmasta ydinvoimalaonnettomuudesta Tshernobylissä entisen Neuvostoliiton ja nykyisen Ukrainan alueella. Tänään noin 30 kilometrin päässä onnettomuusreaktorista sijaitseva Tshernobylin kylä on suljetulla alueella, jossa asuu ja työskentelee päivittäin noin 4.000 ihmistä. Vain parin kilometrin päässä tuhoutuneesta reaktorista oleva Pripjat oli ennen noin 47.000 asukkaan vilkas kaupunki. Nyt 21 vuotta autiona olleen kaupungin kaduilla kasvaa pajukkoa ja talot ränsistyvät vähitellen. Säteilytasot ovat parissa vuosikymmenessä pienentyneet, mutta alue säilyy todennäköisesti vielä useita vuosisatoja suljettuna.


Lovari pääsi Loviisan ydinvoimalan nuorempaa sukupolvea edustavien työntekijöiden mukana Suomen Atomiteknillisen Seuran opintomatkalle pahamaineiseen Tshernobyliin sekä aivan onnettomuusreaktorin kupeeseen rakennettuun vierailukeskukseen.

30 kilometrin aidattu alue

Matka Kiovasta kohti Tshernobyliä alkoi aamuvarhaisella. Noin 130 kilometrin matka Kiovasta pohjoiseen kesti parisen tuntia. Loviisalaisen matkanjohtajan Taija Soljan säteilymittari napsutteli koko matkan tavanomaisia taustasäteilylukemia. Taustasäteily Kiovasta Tshernobyliin johtavalla tiellä oli keskimäärin 0,09 mikrosievertiä tunnissa (mikroSv/h), kun taustasäteily esimerkiksi Loviisan torilla on maaperän radonin takia yli kaksinkertainen eli 0,22 mikroSv/h luokkaa. Matkalla jokainen joutui allekirjoittamaan asiakirjan, jossa vakuutti ymmärtävänsä, että suljetun alueen säteilytasot ovat normaalia suuremmat. Jokainen vakuutti ymmärtävänsä.

Tshernobylin ympärillä on kaksi asiattomilta suljettua vyöhykettä. Ensimmäinen aidattu tarkastuspiste sijaitsee noin 30 kilometrin päässä onnettomuusreaktorista. Puomin kyltissä lukee venäjän sukulaiskielellä ukrainaksi ”Seis-tarkastuspiste”. Passit ja Ukrainan Atomiteknillisen seuran lupalapun tarkastettuaan miliisi nostaa puomin ylös ja toivottaa hyvää matkaa. Tshernobylin kaupunki sijaitsee uloimman rajavyöhykkeen sisäpuolella. Kaupunki näyttää asutulta. Kaduilla kulkee ihmisiä. Kylän kaupassa näyttää olevan runsaasti valikoimaa ja asiakkaita. Osa kuuluu siihen noin 3.500 ihmisen joukkoon, jotka joko kieltäytyivät lähtemästä tai palasivat takaisin koteihinsa pian onnettomuuden jälkeen. Heidän filosofiansa on kuolla mieluummin kotona vaikka säteilyyn kuin evakossa koti-ikävään.

Tshernobylin seurauksena kuolleiden ihmisten määrää ei tiedä kukaan. Viranomaisten mukaan onnettomuudessa kuoli palovammoihin sekä säteilyyn välittömästi noin 30 työntekijää. Arviot säteilyn myöhäisvaikutuksiin menehtyneiden määrästä vaihtelevat muutamasta tuhannesta jopa satoihin tuhansiin. Suomen Säteilyturvakeskuksen arvion mukaan säteilyyn ja syöpiin kuolleiden määrä maailmanlaajuisesti liikkuu muutamissa kymmenissä tuhansissa.

Tshernobylin paloaseman lähettyvillä on suuri muistomerkki onnettomuusreaktorin tulipaloa sammuttaneiden palomiesten muistoksi. ”He pelastivat maailman”, lukee kivipaadessa. Vapaapalokuntalainen miettii olivatko palomiesten uhrautuvat sammutushyökkäykset ydinreaktorin radioaktiivisten rippeiden sammuttamiseksi suurta sankaruutta vai suunnatonta typeryyttä. Voi olla, ettei miehillä ollut mahdollisuutta valita. Tarina kertoo myös tarjouksesta, joka tehtiin puna-armeijan asevelvollisille Tshernobylissä. Parin minuutin työskentely voimalan katolla lapioimassa radioaktiivisia grafiittikimpaleita takaisia reaktorikraateriin vastasi kahden vuoden asevelvollisuutta Afganistanin sotarintamalla. Moni otti tarjouksen vastaan.

Tshernobyl oli Neuvostoliiton ylpeys

Matkalla Tshernobylin kylästä kohti onnettomuusreaktoria Taija Soljan säteilymittarin lukemat kohoavat hieman yli normaalin taustasäteilyn. Tiet on puhdistettu, mutta radioaktiiviset aineet säilyvät maaperässä ja siirtyvät sieniin, kasveihin ja eläimiin. Sisimmän suljetun vyöhykkeen rajalla noin 10 kilometrin päässä voimalasta armeijan tarkastaja tarkastaa lupalapun ja laskee mukanaolijat.

Voimalaan johtavat tiet ovat hyvässä kunnossa. Matkalla pellolla näkyy lauma uljaita villihevosia. Ne ovat kuuluja Prejevalskyn hevosia, joita tuotiin alueelle Aasiasta onnettomuuden jälkeen. Nykyisin niitä on kuulemma alueella kolmessa laumassa. Alueen villieläinkanta on ukrainalaisen oppaamme mukaan kasvanut rajusti, koska metsästys alueella on kielletty. Susia, villisikoja, peuroja sekä kettuja asustelee alueen hylätyissä pihoissa ja ladoissa. Erilaisista mutaatioista ja kehityshäiriöistä muun muassa myyrissä sekä kasveissa ja vesieliöissä on raportoitu Tshernobylin ympäristössä, mutta päällepäin niistä ei näy merkkejäkään.

Pian edessä avautuu Tshernobylin voimala-alue. Ensimmäisenä edessä näkyy Tshernobylin viitos- ja kuutosreaktorit, joiden rakentaminen jäi kesken onnettomuuden takia. Kahdeksan suurta nostokurkea on edelleen paikalla. Ruoste ja eroosio ovat jo alkaneet nakertaa työmaata. Voimala-alueella on runsaasti liikennettä ja työntekijöitä. Paikalle rakennetaan parhaillaan varastoa käytetylle ydinpolttoaineelle. Tshernobylin onnettomuus tapahtui vuonna 1986 reaktorissa numero 4, joka oli rakennettu kiinni 3. reaktorin rakennukseen. Ykkösreaktori tuotti sähköä vielä vuoteen 1991 ja kakkonen vuoteen 1996. Kolmosreaktoria käytettiin turmareaktorin kupeessa vielä vuoteen 2000 saakka, jolloin se suljettiin kansainvälisen painostuksen seurauksena. Nykyisin voimala-alueella työskentelee tuhansia työntekijöitä tutkimustyön ja purkuvalmistelujen parissa. Tshernobylin voimala-alue oli aikanaan Neuvostoliiton ylpeys ja kehityksen edelläkävijä. Siellä ydinvoimaloissa tehtiin erilaisia kokeita, joista yksi koitui alueen ja koko maanosan vahingoksi.

Säteilymittari piipitti pahaenteisesti

Matkalla pysähdymme voimaloiden jäähdytysvesikanavalla. Taustalla näkyy onnettomuusreaktori ja sen ympärille rakennettu teräksinen sarkofagi. Loviisan voimalaitoksella säteilysuojelujaoksessa työskentelevän Timo Kontion säteilymittari näyttää lukemaa 0,60 mikroSv/h. Se on hieman alle kolme kertaa enemmän kuin Loviisan keskustan taustasäteily 0,22 mikroSv/h.

Jäähdytysvesikanavalta matka jatkuu sarkofagin ohi kohti Pripjatin aavekaupunkia. Reaktorilta on matkaa kaupungin keskustaan vain noin kolme kilometriä. Matkan varrella on ”red forest” eli punainen metsä. Se sijaitsi onnettomuuden sattuessa tuulen alla, jonne säteilevä savupilvi laskeutui. Pahimman laskeuman alle jääneet puut kuolivat säteilyyn ja kuollessaan muuttuivat punertaviksi. Puut hakattiin myöhemmin ja haudattiin maan alle. “Red forestin” kohdalla annosnopeus linja-autossa nousee selvästi.

-5,3 mikrosievertiä tunnissa, 11, 13, 14, 16, 17 ja puoli, luettelee Timo Kontio. Korkein annosnopeus 17,5 mikrosievertiä tunnissa saatiin hetkellisesti laskeuma-alueen keskellä. Säteilymittari piipittää pahaenteisesti. Maallikkoa hieman askarruttaa säteilytaso, joka on noin 80 kertaa suurempi kuin normaali taustasäteily Loviisassa. Ydinvoimalatyöntekijöille mainitut lukemat ovat tuttuja. Voimalaitoksella radioaktiivisia aineita sisältävät järjestelmät on suljettu valvonta-alueen sisään ja aktiivisimmat komponentit ovat eristetty paksuilla betoniseinillä.

Monissa itäuusmaalaisissa kodeissa radonlukemat voivat olla ”tshernobyltasoa”. Tiedossa oli yksi askolalaistalo, jossa aikanaan mitattiin jopa 50.000 becquerellin radonlukemat. Säteilyannosta kertyi asukkaille rajusti yli turvarajojen.

Pripjatin aavekaupunki hämmensi

Onnettomuuden jälkeen radioaktiivisuus laskeutui alueelle epätasaisesti. Alueelta löytyy kohtia, joissa säteilytasot ovat tiettävästi jopa 300.000 kertaa yli normaalin taustasäteilyn. Vierailijaryhmä yrittää säteilymittareiden kanssa etsiä Pripjatin kujilta ”hot spotteja”, joissa säteilytasot ovat kohonneita. Lyhyen vierailun aikana niitä löytyy sadevesiviemäreistä, joihin radioaktiivisia aineita on sateiden mukana kertynyt. 17,5 miksoRv/h säilyy silti ennätyksenä. Siellä täällä näkyy aidattuja alueita, joista varoitetaan säteilyvaaramerkillä. Loviisan voimalaitoksen vuoropäällikkönä toimiva Anssi Laakso kulkee Pripjatin aavekaupungin keskusaukiolla voimalaitoksella operaattorikoulutuksessa työskentelevän avovaimonsa Anne-Mari Immosen kanssa. Aukio näyttää järkyttävältä. Suuria kerrostaloja, kulttuurikeskus, hotelli, kauppoja, ravintoloita, virastotaloja tyhjilleen ränsistyneinä. Ravintolan aulassa kasvaa pajuja ja rämeikköä. Paikalle on myöhemmin tuotu mainos, jossa kaupataan aavekaupungissa järjestettäviä värikuula-sotapelejä.
Vielä vuoden 1986 huhtikuussa Pripjat oli Kotkan kokoinen kaupunki.

-Kyllähän se uskomattomalta tuntui, että Kotkan kokoinen kaupunki oli autioitunut eikä siellä näkynyt ristinsieluakaan, tuumi Kotkasta Loviisaan vuonna 2002 muuttanut Anssi Laakso.
-Yhtä käsittämättömältä vaikutti Tshernobylin voimalan toiminta onnettomuutta ennen. Vaikutti siltä, ettei vuoropäällikkö ollut saanut virkaansa osaamisensa, vaan muiden syiden takia. Onnettomuuteen johtaneet virheet olivat aivan järjettömiä eivätkä käyttäjät tunteneet reaktorinsa toimintaa, pohtii Laakso.

Onnettomuuden jälkeen elämä kaupungissa jatkui kutakuinkin normaalisti. Kaupunkilaiset olivat autuaan tietämättömiä vain noin kolmen kilometrin päässä tapahtuneesta onnettomuudesta, joka levitti säteilyä kaupunkiin. Paikalla panssariajoneuvoilla saapuneiden sotilaiden sanottiin pitävän kaupungissa harjoituksiaan. Muutaman päivän kuluttua Pripjatia alettiin evakuoida. Kolmenkymmenen kilometrin alue ja sen noin 90.000 asukasta tyhjennettiin kahdessa viikossa. Moni arveli pääsevänsä takaisin kotiinsa muutaman päivän kuluttua. On todennäköistä, ettei pahimmin saastuneella Pripjatin alueella asuta vielä muutamaan sataan vuoteen. Pripjatin keskusaukion takana on huvipuisto, ja sen yhdeksi onnettomuuden symboliksi muodostunut maailmanpyörä. Tuulen huminassa voi melkein sielunsa silmillä nähdä lasten leikkivän värikkäässä puistossa.

”Älkää unohtako Tshernobyliä”

Tshernobylin turvallisuuspäällikön Aleksei Novikovin puheenvuoro on puhutteleva.
-Hyvät kollegat. Täällä te näette millaiset seuraukset ihmisten virheillä voi olla. Muistakaa Tshernobylin opetukset, totesi Novikov. Ydinvoimalan käyttäjät kuuntelevat mietteliäinä.
Ukraina on rakentanut aivan onnettomuusreaktorin kupeeseen uuden vierailukeskuksen. Kävijöitä on tähän mennessä ollut muutamia tuhansia, mutta uteliaita tulijoita olisi tarjolla runsaasti. Keskuksen pihassa säteilymittarin lukemat ovat 10 mikroSv/h luokkaa, mutta sisällä rakennuksessa betoniseinän suojassa noin 2 mikroSv/h, vaikka sarkofagi on vain parinsadan metrin päässä. Myös itse sarkofagin sisälle olisi mahdollista päästä pienemmällä joukolla, mutta se edellyttäisi pukeutumista suojavarusteisiin.

Keskuksessa on turmareaktorin pienoismalli, josta käy ilmi onnettomuuden rajut vaikutukset rakennuksessa. Räjähdys irrotti putkireaktorin päällä olevan yli tuhat tonnia painavan kannen ja kieräytti sen ympäri. Paine rikkoi myös katon ja sinkosi palavaa graffiittia naapurireaktorin katolle. Turmareaktorin päälle rakennettiin pian onnettomuuden jälkeen betonista ja teräksestä suojakuori eli sarkofagi. Nyt sarkofagin pelätään tulevina vuosikymmeninä mahdollisesti rapistuvan ja sortuvan.

-Sarkofagin sisällä on noin 5 tonnia voimakkaasti radioaktiivista pölyä, joka voisi sortuman seurauksena pöllähtää ympäristöön. Sen takia Ukraina on aloittanut kansainvälisen hankkeen uuden suojarakennuksen rakentamiseksi sarkofagin päälle, kertoi vierailukeskuksen esittelijä. Asiantuntijat arvioivat, että vielä noin 190 tonnia uraania ja noin tonni plutoniumia eli 90 prosenttia turmareaktorin radioaktiivisuudesta on vielä sarkofagin sisällä. Loviisalaisryhmässä uteliaisuutta herätti niin sanottu ”elefantin jalka”, joka on sulasta polttoainemateriaalista ja metallista syntynyt muodostelma laitoksen sisällä.

Vanhan sarkofagin päälle uusi

Vanhan sarkofagin päälle rakennettavasta uudesta sarkofagista on tulossa valtava. Rakennustöiden on määrä alkaa lähivuosina. Betonirakennelmasta tulee 108 metriä korkea 257 metriä leveä ja 150 metriä pitkä. Myös Suomi osallistuu sen rahoittamiseen. Suojakuoren päälle rakennettavia uusia suojakuoria kutsutaan leikillisesti maatuska-tekniikaksi.

Tshernobylin voimalan työmaaruokala sijaitsee noin tuhoutuneen rakennuskompleksin toisessa päädyssä. Listalla on borsh-keittoa ja kaalisalaattia sekä lettuja. Kotimatkalla käydään noin 15 kilometrin päähän voimalasta rakennettavalla ”lyhytikäisten jätteiden” varastolla. Uloimmalla 30 kilometrin tarkastuspisteellä sotilaat mittaavat autojen säteilytasot ja jokainen joutuu kulkemaan säteilynvalvontamonitorien läpi ulos. Onneksi mittarit eivät hälytä. Vasta jälkeenpäin käy ilmi, että aina silloin tällöin joku on saanut radioaktiivisia aineita jalkoihinsa ja vaatteisiinsa sekä joutunut erilliseen huoneeseen pestäväksi kemikaaleilla. Se ei kuulemma ole mukava kokemus. Suomalaisryhmän ohjelmassa oli myös muun muassa käynti Tshernobylin kauhuista kertovassa museossa.

Matkan jälkeen osallistujat tarkastivat mukana olleet säteilyannosmittarit. Lukemat osoittivat yhteensä noin 3 mikrosievertin annosta noin 5 tunnin Tshernobyl-vierailun aikana.

-Eli viiden tunnin aikana Tshernobylissä saatiin yhtä suuri säteilyannos kuin Loviisan keskustassa saataisiin noin 15 tunnin aikana. Se ei ole paljon, mutta Tshernobylissä oli alueita, joissa säteilyannos olisi ollut huomattavasti suurempi. Esimerkiksi viiden tunnin oleskelu ”punaisen metsän” alueella olisi aiheuttanut monikymmenkertaisen annoskertymän. Metsurin työ siellä olisi ollut säteilytyötä, Timo Kontio sanoi.Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI