|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Ihmetys suomalaisesta systeemistä: Lomatoimintaa tuetaan julkisista varoista, kansanedustajille +2000 ?/kk Veikkaukselta (21.11.2018 19:26)
Suomi puuttuu Afrikan metsäkatoon ? Juha Sipilältä miljardien aloite EU:lle (21.11.2018 18:33)
Viisi puoluejohtajaa rajoittaisi lakko-oikeutta Suomessa (21.11.2018 18:24)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Myös E.ON haluaa rakentaa ydinvoimalan Loviisaan
17.04.2007Maailman suurin energiayhtiö, saksalainen E.ON haluaa rakentaa oman ydinvoimalaitoksen Loviisaan. Loviisan kaupunginhallitus päätti maanantaina myydä E.ONille 6,5 miljoonalla eurolla 112 hehtaarin suuruisen maa-alueen Atomitien varrelta Fortumin majoituskylän pohjoispuolelta. Maakauppa ja yhteistyösopimus tulee vielä valtuuston vahvistettavaksi toukokuun kokouksessa. Asiaa käsiteltiin kaupunginhallituksessa salaisen lisäpykälän suojissa ja kaikki asian valmisteluun osallistuneet virka- ja luottamusmiehet joutuivat allekirjoittamaan salassapitosopimuksen hankkeesta.

E.ON-yhtiön ydinvoimalahanketta on valmisteltu kaikessa hiljaisuudessa parin vuoden ajan, ja sitä pidetään kilpailevana hankkeena Fortumin ja TVO:n vastaaville hankkeille. Yhtiöissä oltiin tiistaina yllättyneitä kilpailevasta hankkeesta.
E.ON-yhtiön tarkoituksena on maakaupan vahvistumisen jälkeen ryhtyä valmistelemaan YVA-selvitystä voimalansa ympäristövaikutuksista. Yhtiön tavoitteena on sen jälkeen tehdä periaatepäätöshakemus nykyiselle hallitukselle niin, että uusi voimalaitos olisi käytössä jo vuonna 2015. E.ONin havittelemalle alueelle mahtuisi E.ON Suomi Oy:n toimitusjohtajan Matti Mannisen mukaan kaksikin reaktoria, mutta tässä vaiheessa yhtiö valmistelee vain yhden 1000 – 1600 megawatin tehoisen laitoksen rakentamishanketta. Kaupungin ja yhtiön välinen maakauppa ja sopimus purkautuvat mikäli E.ON ei ole käynnistänyt hanketta viiden vuoden kuluessa.
-Kyllä meillä on sellainen käsitys, että tämä (hakemus) tulee eduskuntakäsittelyyn tämän aloittavan hallituksen aikana, Manninen totesi.

”Teknisesti erinomainen sijoituspaikka”

-Olemme nähteen energiamarkkinoiden trendit sellaisina, että uuden kapasiteetin tarve on lähivuosina niin huomattava, että tarvitaan useita uusia voimalaitoksia. Ilman realistista laitospaikkaa emme voi puhua uskottavasti omasta laitoshankkeesta. Olemme viime kesästä lähtien valmistelleen hanketta, ja olemme nyt löytäneet hyvän kohteen uudelle laitokselle, kertoi toimitusjohtaja Matti Manninen tiistaina. Hänen mukaansa E.ON:n ydinvoimalaitoksen sijoittaminen Loviisan nykyisten voimalaitosten läheisyyteen toisi merkittäviä synergiaetuja sähkönsiirtoverkon, pelastuspalvelun resurssien sekä suojavyöhykkeiden varaamisessa.
-Yksi keskeinen edellytys on kantaverkkoyhteyden saaminen laitokselle, ja tässä tapauksessa Fingridin verkko kulkee alueen keskeltä, Manninen sanoi.
Voimalaitoksen rakentamista ja käyttöä varten E.ON tähtää yhteistyöhön suomalaisen teollisuuden ja kunnallisten energiayhtiöiden kanssa.
-Olen tyytyväinen Loviisan kaupungin kanssa sovittuun yhteistyöhön, joka tähtää uuden ydinvoimalan rakentamiseen Loviisaan. Etsimme hankkeeseen suomalaista teollisuutta ja kunnallisia energiayhtiöitä, ja uskon, että uudesta ydinvoimalasta on merkittävää hyötyä Suomen kansantaloudelle ja erityisesti pyrittäessä ratkaisemaan ilmastonmuutokseen liittyviä haasteita, Manninen linjasi.
-Tämä hanke tuo myös kaivattua kilpailua ja dynamiikkaa Suomen sähkömarkkinoille. Se olisi myös kuluttajien edun mukaista, Manninen toisti.

Osakkaiksi suomalaisia yrityksiä

-Emme välttämättä halua enemmistöä uuden ydinvoimalan kapasiteetista. Pyydämme mukaan osakkaaksi suomalaisia yrityksiä, joiden osuus voisi nähdäksemme olla yli puolet hankkeen kapasiteetista. Tämä hanke on vahvasti suomalainen hanke, kertoi E.ON:n Nordicin toimitusjohtaja Håkan Bushke.
-Koskaan ei tietenkään voi olla täysin varma, että saamme riittävästi partnereita mukaan, mutta uskomme, että kiinnostusta on riittävästi, Bushke arvioi. Mannisen mukaan Ydinjätteen loppusijoituksen suhteen yhtiöllä ei ole vielä suunnitelmia, mutta koska Suomen laki kieltää ydinjätteen maastaviennin aikoo yhtiö Bushken mukaan ensisijaisesti hakeutua yhteistyöhön Posiva Oy:n Olkiluodon loppusijoitushankkeen kanssa.
-Posivan ratkaisu on valtakunnallinen ja yhteiskunnallinen hanke, joka kiinnostaa meitäkin, Manninen lisäsi.

Tuulivoimalakaava sopii ydinvoimallekin

Loviisan kaupunginjohtaja Olavi Kaleva piti E.ONin ydinvoimalahanketta tervetulleena hankkeena Loviisalle.
-Tässä toteutamme kaupungin strategiaa ydinvoiman lisärakentamiseksi. Toimimme E.ONin kanssa samoilla periaatteilla kuin Fortuminkin kanssa. Tämä ei ole mikään offensiivi Fortumia kohtaan. Fortumilla on oma maavaraus ydinvoimalaitokselle eikä tämä mitenkään syö sitä. Olemme tukemassa tasapuolisesti molempia hankkeita ja valmiit sanomaan kyllä molemmille hankkeille, kertoi Kaleva. Hän arvioi, että toteutuessaan laitos toisi kaupunkiin 200-250 pysyvää työpaikkaa ja runsaasti uusia asukkaita.
-Tällä olisi valtava taloudellinen ja työllisyyspoliittinen merkitys, Kaleva esitti. Kaupunki hyötyy Kalevan mukaan hankkeesta lisääntyneiden yhteisövero- ja työntekijöiden palkkaverotulojen sekä elinkeinoelämän kasvavan kysynnän seurauksena.

Myytävällä alueella sijaitsee Kalevan mukaan kolme kesämökkiä, joiden kohtalo ratkeaa myöhemmin. Alueen kaavoittaminen voimalaitoskäyttöön on Kalevan mukaan jo käynnissä. Alueelle on kaavailtu myös tuulivoimalapuistoa, jolloin sama tuulivoimalan kaavavaraus olisi sopiva myös ydinvoimalalle. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Åke Laitinen kiisti epäilyn, että tuulivoimalakaava olisi jo alunperin ollut hämäystä ydinvoimalakaavan jouduttamiseksi.
-En minä ainakaan ole epäillyt, että tässä olisi kaavaa valmisteltu sillä varauksella. Kaavahanke on ollut liikkeellä jo pidempään, ja tämä ydinvoimalahanke on ollut meidän tiedossa pari kuukautta, Laitinen sanoi. Hallituksen päätös oli Laitisen mukaan muodollisesti yksimielinen. Rkp:n Jaana Visavuori-Terävä esitti hakemuksen hylkäämistä, mutta ei saanut kannatusta, jonka jälkeen hän jätti päätökseen eriävän mielipiteensä. Åke Laitinen arvioi, että maakauppa ja sopimus hyväksytään myös valtuustossa.
-Tässä vaiheessa ei ole vielä voitu ottaa kantaa turvallisuusnäkökohtiin ja paikan sopivuuteen. Ne käsitellään sitten myöhemmin, lisäsi valtuuston puheenjohtaja Agneta Alm.

E.ON-konserni lyhyesti
- Maailman suurin yksityisomisteinen energiayhtiö
- Päämarkkinat; Saksa, Iso-Britannia ja Pohjoismaat
- Ydinliiketoiminnat; sähkö ja kaasu
- Liikevaihto noin 68 miljardia euroa
- Noin 80.000 työntekijää
- Noin 35 miljoonaa asiakasta
- Investoinnit vuosina 2007-2009 noin 25 miljardia euroa
- 14 ydinvoimalaa Saksassa ja Ruotsissa
- Ydinvoimakapasiteetti 8500 MW

Lisätietoja www.eon.fi


Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI