|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
?Sdp:n yhtälö on mahdoton? ? Petteri Orpo lyttäsi Rinteen luvut (14.11.2018 15:24)
Googlen liikenteen ?kaappaus?: Tunnustus tulikin Nigeriasta (14.11.2018 14:49)
Talviolympiakisojen kriisi syvenee ? kisahakijat kaikkoavat (14.11.2018 12:03)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Lentäjän työpäivä on pitkä
13.04.2007Liikennelentäjä Janne Lehtolan työpäivä alkoi torstaina kello 5.20 Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Edessä oli lento Finnairin virolaisen tytäryhtiön Aeron ATR-72 potkurikoneella Kokkolaan kello 6.20.Todellisuudessa lentäjän työpäivä alkaa huomattavasti aikaisemmin kuin virallinen työpäivä.

-Edellinen yö on nukuttava kunnolla. Ja 12 tuntia ennen työajan alkua ei oteta alkoholia pisaraakaan, loviisalainen Lehtola valottaa lentäjän elämäntapaa.

Itä-Uudenmaan Ilmasillan tilaisuudessa lentäjän työstä torstaina kertonut Lehtola lisää, että muutenkin pilottien ammattikunnalta vaaditaan nuhteetonta elämää.

Kun univormu on päällä ajatukset keskittyvät vain tulevaan työtehtävään. Koneen päällikkönä Lehtola käy postilaatikolla. Tiedoista selviää, onko kyydissä vaikka presidentti tai joku muu vip-henkilö, esimerkiksi.

Lehtola naputtelee sitten tietokoneelle henkilökohtaisen tunnuksensa, mikä on eräänlainen kellokortti. Päivän ohjelma ja työkaverit selviävät.

Lennonvalvontatiloissa Lehtola tapaa perämiehensä. He keräävät kokoon kaikki lennolla tarvittavat tiedot.

Paljonko polttoainetta?

Lentäjillä oli ennen mustat nahkasalkut, jotka olivat täynnä papereita ja karttoja. Nyt pilotit kantavat ohutta tietokonetta, jossa kaikki tiedot ovat.

Lehtola ja perämies käyvät läpi kaikki seikat, mitkä vaikuttivat lentoon.

Tärkein ratkaisu koskee polttoaineen määrää. Polttoainetta otetaan tietysti määrä, joka määräysten mukaan on oltava, mutta polttoainetta ei saa olla toisaalta liikaa, koska se maksaa yhtiölle ylimääräistä.

Päällikkö ja perämies tekevät kumpikin oman laskelmansa ja päällikkö tekee päätöksen, mutta Lehtola toteaa, että asiaan kuuluu se, että kumpikin on määrästä samaa mieltä.

-Kokkolan lennolla polttoainetta oli 2.300 kiloa.

Matkustamon henkilökunta on tällä välin tehnyt omat suunnitelmansa. Miehistö menee sitten koneelle omasta ”tuubistaan”, mutta heitä koskevat samat turvatarkastukset kuin matkustajiakin. Lehtola sanoo, että turvamääräykset ovat ylimitoitettuja. Onneksi lentävällä miehistöllä on nyt oma käyntinsä koneelle. Kun miehistöt käyttivät samaa reittiä kuin matkustajat oli vähän kiusallista etuilla matkustajia, kun koneelle oli kuitenkin päästävä.

Lentäminen jaetaan puoliksi

Matkustajilla on usein harvakuvitelma, että päällikkö kokeneempana lentää lennosta suurimman osan. Näin ei ole, vaan esimerkiksi Kokkolan lennolla Lehtola ja perämies lensivät matkan puoliksi. Usein Lehtola antaa perämiehen lentää matkasta yli puolet ja hän kouluttajana valvoo suoritusta. Lentämään oppii vain lentämällä.

Matkustajat näkevät koneeseen mennessään lentäjien työnjaon. Se joka ei aloita ”puikoissa” tarkistaa koneen lentokelpoisuuden ulkopuolelta.

Ohjaamossa kaikki järjestelmät tarkistetaan ja vielä tarkistuslista käydään läpi. Toinen lentäjistä lataa reittiselvityksen ja toinen varmistaa operaation. Enää käynnistyslupa ja päällikkö tarkistaa ja hyväksyy selvityksen matkatavaroiden ja matkustajien määristä. Sitten moottorit käynnistyvät ja matka alkaa.

-Ilmassa tehdään jatkuvaa tarkkailua. Jatkuvasti tehdään pieniä päätöksiä esimerkiksi lentokorkeudesta, Lehtola kertoo.

Jälleen on kyse polttoaineesta. Kun kone kohtaa mahdollisimman edulliset tuulet matka voi edetä etuajassa ja silti polttoainetta säästyy.

Pahin vaihtoehto otetaan aina huomioon

Laskeutumisessa lentävä pilotti sitten kertoo koko ajan toiselle, mitä tekee.

Lentämisessä otetaan aina huomioon pahimmat mahdolliset vaihtoehdot.

-Aina ennen lähtöä kerrataan, mitä tehdään, jos moottori menee. Ja vielä rullatessa tämä kerrataan, Lehtola kertoo.

Koulutuksessa pääpaino on hätätilanteista selviytymisessä. Jokainen liikennelentäjä joutuu Suomessa kaksi kertaa vuodessa testiin simulaattorissa, jossa tutkitaan, ovatko taidot priimaa. Kerran testin voi uusia. Jos pieniä puutteita havaitaan lentäjä saa lisäkoulutusta.

Lehtola kertoo, että Finnairin standardit lentävälle henkilöstölleen ovat selvästi minimitason yläpuolella.

-Finnair palkkaa vain hyviä, tyydyttävä arvosana ei riitä. Siitä lähdetään, että jokaisesta palkatusta tulee kapteeni, Lehtola sanoo.

Kokemus on siirrettävä

Hän on ollut tämän vuosikymmenen kouluttajana, koska kokee sen missiokseen.

-Tärkeintä on siirtää kokemus seuraavalle polvelle.

Kun lentäjä niinsanotusti töppää hän tekee turvallisuusraportin opiksi paitsi itselleen ennen kaikkea muille. Tällä raporttikäytännöllä on Lehtolan mukaan pelastettu paljon vuosien saatossa.

Ongelmana hän näkee sen, että ilmailuhallinto antaa näitä raportteja julki pyydettäessä. Ja jos raportin laatija on kokematon pilotti ja toimittaja vielä tulkitsee maallikkona sitä tuloksena on raflaava juttu, mutta ei välttämättä yhdenpitävä todellisten tapahtumien kanssa.

Julkisuudessa olleet Finncomin lentotoiminnan puutteet ovat nyt korjaantumassa. Ilmailuviranomaisten valvonnassa Finnair kouluttaa nyt Finncomin ATR-lentäjiä ja koulutus tulee Lehtolan mukaan Finncomille todella kalliiksi.

Lentopelko on opittua

Lentopelko on kiusallinen tauti. Finnair järjestää lentopelosta kärsiville valmennuskursseja, jotka ovat hyvin suosittuja. Lehtola suosittelee kurssia lämpimästi.

-Lentopelko on opittu olotila, josta voi päästä oppimalla pois, hän vakuuttaa.

Pelko johtuu paljolti siitä, että ilmassa tuntee olevansa täysin toisen käsissä, eikä voi itse vaikuttaa tilanteeseen mitenkään.

Korkean paikan kammosta ei ole kyse.

Lehtola tuntee monta kollegaa Finnairilla, jotka eivät suin surminkaan kiipeä katolle. Mutta 10.000 metrissä korkeus menettää merkityksensä.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Jouni Lappalainen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI