|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Ässien uusi valmentaja avasi voitolla ? HIFK:n käyrä ollut laskeva (14.11.2018 22:07)
Jokerit voitti ? Hjalliksen myynti-ilmoitus varasti illan shown (14.11.2018 21:56)
Harakka: ?Mihin ministerin ylimielinen tuomio perustuu?? ? Lukuja jopa Orpon omalta ministeriöltä (14.11.2018 20:03)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Koululle varataan tontti päiväkodin viereen

31.01.2003Pernajan Koskenkylään rakennetaan suomenkielinen koulu heti, kun hankkeelle löytyy rahaa.


Kunnanhallitus saa ensi maanantaina eteensä nipun koulua koskevia selvityksiä. Kunnanjohtaja Ralf Sjödahlin ehdotuksessa nykyistä koulurakennusta ryhdytään heti kunnostamaan ja uudelle koulurakennukselle valtionapua anotaan joka vuosi. Yhteensä 2,6 miljoonan euron hankkeelle valtionapua on kuitenkin saatavissa aikaisintaan vuonna 2007. Koskenkylän keskuksesta osoitettaisiin joka tapauksessa tontti uudelle koululle päiväkodin viereen. Samalle alueelle rakennetaan parhaillaan monitoimitaloa.

Koulukysymys on hiertänyt kunnassa kivenä kengässä jo pitkään. Nykyinen koulu on valmistunut vuonna 1963. Sitä laajennettiin 1980-luvun puolivälissä. Uuden koulun rakentamista pohdittiin 1980-luvun lopulla. Tuolloin päädyttiin kuitenkin lisäsiiven rakentamiseen. Se valmistui 1991.

Kunnan vuonna 2001 valmistuneen tavoiteohjelman mukaan uusi suomenkielinen koulu olisi rakenteilla vuonna 2005. Edellytyksenä oli, että oppilasennusteet toteutuvat ja investointiohjelma rahoitettaisiin Kymenlaakson sähköosakeyhtiön osakkeiden myynnillä. Sähköosakekauppa kuitenkin kaatui eivätkä oppilasennusteetkaan toteutuneet. Vuoden 2002 ennusteen mukaan oppilaita pitäisi olla 113, mutta nyt oppilaita on 99.

Kunnanjohtajan ehdotuksen lähtökohtana kuitenkin on, että uudelle koululle osoitetaan tontti Koskenkylän taajamasta päiväkodin vierestä.

–Realiteetti on, että nykyinen koulu on väärässä paikassa. Toinen totuus on, että taloudelliset voimavarat ovat melkoisesti huvenneet viimeisen puolen vuoden aikana. Olemme menettäneet 5,75 miljoonaa euroa, Sjödahl viittaa sähköosakkeiden esisopimuksen raukeamiseen sekä yhteisöverotuoton palauttamiseen valtiolle tasausjärjestelmän mukaisesti.

–Kun nyt tiedetään, ettei valtionosuutta ole koululle saatavissa lähivuosina, meidän pitäisi kyetä rakentamaan koulu omin avuin. Se kuitenkin merkitsisi 10 vuoden laina-ajalla sitä, että kunnan tuloslaskelmaosa menisi raskaasti pakkasen puolelle.

Sjödahl laskee, että ilman valtionosuutta 2,6 miljoonan euron hanke pysäyttäisi kaikki muut investoinnit kunnassa muutamaksi vuodeksi ja aiheuttaisi vähintään 0,5 prosentin korotuspaineen tuloveroprosenttiin.

–Ehdotuksessa pyritään siihen, että hankkeelle haetaan valtionosuutta ja kerätään samalla rahaa rahastoon. Niin koulun rahoitus saataisiin hoidettua.

Ehdotuksessa lähdetään lisäksi siitä, että nykyinen koulukiinteistö on joka tapauksessa korjattava. Ilmastointi rakennetaan kaikkiin luokkahuoneisiin, vesi- ja viemäriputket koululle vedetään viimeistään ensi vuonna ja lisätilaa koululle järjestetään jo kevään aikana ottamalla käyttöön 80 neliön suuruinen talonmiehen asunto. Uuden koulun valmistuttua vanhaan kiinteistöön voisivat muuttaa kunnan kansliat kirkonkylästä.

Läänin ylitarkastajan mukaan koulu on kelvollinen

Lääninhallituksen ylitarkastajan Krister Strandbergin lausunnon mukaan uudisrakennukselle löytyy valtionapua aikaisintaan vuonna 2007. Avustukset suuntautuvat tällä hetkellä voimakkaasti kasvaviin Porvooseen ja Sipooseen.
Mitoitusnormien mukaan Koskenkylän uuden koulun rakentamiseen valtionosuutta olisi saatavissa pinta-alaltaan nykyistä pienempään koulurakennukseen. Hankkeen kokonaiskustannuksista valtionosuutta on saatavissa korkeintaan 50 prosenttia. Strandberg tutustui Koskenkylän kouluun viime marraskuussa.

Läänissä koskenkyläläisten koulu luokitellaan pieneksi kouluksi, jolloin erillistä ruokasalia ei tarvita.
–Kunnassa lähdetään kyllä siitä, että oma ruokasali on oltava, mainitsee kunnanjohtaja. Tällöin ruokasali on kuitenkin rahoitettava ilman valtionosuutta. Lisäksi 2,6 miljoonan euron hanke sisältää keskuskeittiön, joka palvelisi muun muassa myös päiväkotia.

Strandbergin lausunnossa mainitaan, että peruskorjaukseen valtionapua on saatavissa aikaisintaan 2006.
Strandberg toteaa myös, että nykyinen koulu täyttää normit opettajanhuonetta lukuunottamatta. Kunnanhallitukseen menevässä ehdotuksessa tämä puute ehdotetaan korjattavaksi ottamalla koulun käyttöön talonmiehen asunto. Sinne tulisi kerhohuone-kirjasto, varasto sekä koulupsykologin ja esityisopettajan vastaanotot. Strandbergin mukaan liikuntatilojen puute ei ole ongelma, koska rakenteilla oleva monitoimitalo palvelee myös suomenkielisiä koululaisia. Hänen mukaansa nykyinen koulu kannattaa korjata, vaikka sen sijainti ei olekaan paras mahdollinen.

Hometta ei löytynyt

Koulun ilman laatua tutkittiin sen jälkeen, kun koulun johtokunnan puheenjohtaja pyysi tämän vuoden alussa sisäilmatutkimusta. Terveystarkastaja Harri Julkusen ottamista näytteistä saadut tulokset valmistuivat keskiviikkona.

Sisäilmaselvityksestä käy ilmi, että mikrobipitoisuudet olivat alhaisia eikä näytteissä esiintynyt kosteusvaurioihin viittaavia sieni-itiöitä. Sädesienitutkimus valmistuu viikon kuluttua.

Julkunen otti koulun talousvedestä näytteitä viime elokuussa. Tuolloin kaivovesi ei täyttänyt vaatimuksia ja koululla turvauduttiin vesiautomaatteihin. Tammikuun puolivälissä otetut näytteet osoittivat veden jälleen hyväksi. Vesiongelma aiotaan joka tapauksessa korjata rakentamalla koululle vesi- ja viemäriputket, sillä veden laatuongelmat toistuvat vuodesta toiseen.

Mitä mieltä ovat koululaiset itse?

Koskenkylän suomenkielinen koulu nousi sanomalehtien uutisaiheeksi juuri, kun koululla vietetään valtakunnallista sanomalehtiviikkoa. Mitä mieltä koulustaan ovat siis uutisten kohteet itse?

Rehtori Raili Keinosen johdolla kirjoitusta opiskelevat 10- ja 11 -vuotiaat vastasivat torstaina napakasti kysymyksiin. Jokainen halusi sanoa sanansa. Aikuisista poiketen oppilaat eivät miettineet koulun sijaintia tai kuntoa, vaan heille tärkeintä koulussa ovat hyvät opettajat ja kivat kaverit.

–Tämä koulu on todella mukava. Täällä ei kiusata niinkuin Porvoossa. Opettajat ovat asiallisia ja mukavia, he välittävät mitä oppilaille tapahtuu, toisin kuin edellisessä koulussa. Pihassa on kiva leikkiä, miettii Hanna Lönnström.

Myös muut ovat Hannan kanssa samoilla linjoilla. Rebecca Fagerholm ei halua vaihtaa nykyistä kouluaan, Järvenpäästä muuttanut Camilla Pölvänen kehuu uutta kouluaan kivaksi ja rauhalliseksi. Jennika Liljeqvist, Anja Soikkinen, Juuli Jokinen ja Lotta Reimi kehuvat hekin sekä oppilastovereitaan että opettajiaan. Yllättäen erityisesti pojat ovat tyytyväisiä koulun pihaan.

–Pihassa voi urheilla, sanoo Ville Larsén.
–Pihalla voi leikkiä monenlaisia leikkejä, säestää Reino Tennberg.
Apua! Tämä koulu on saanut yleisönosastoilla niin paljon sapiskaa, että eikö minkäänlaisia valituksia todellakaan kuulu, minä tivaan. Varsinkin liikuntatilojen puute kun on saanut yleisönosastokirjoittajat puhisemaan. Eikö liikuntatilojen puute yhtään harmita, yritän provosoida.

–Ei voi pelata korista eikä lentopalloa, mutta pihalla voi tehdä paljon muuta, sanoo Ville. Anjan mielestä luistelukentälle on kotoa niin lyhyt matka, että se ei haittaa. Muutenkin nuoret tuntuvat harrastavan liikuntaa myös kouluajan ulkopuolella.

Oppilaat ovat mielissään pian valmistuvasta monitoimihallista, eivätkä tulevat kuljetusmatkat liikuntatunneille heitä harmita.
–Opettajat ovat keksineet paljon erilaista liikuntaa, vaikka täällä ei liikuntatiloja olekaan, Hanna huomauttaa.

Kritiikki tuntunut joskus raskaalta

Rehtori Raili Keinonen vakuuttaa, ettei lapsia ole ennakkoon valmennettu kehumaan kouluaan. Oppilaita on vain neuvottu sanomaan reippaasti oma mielipide, jos sitä joku tulee kysymään.

Rehtori itse myöntää, että kouluun kohdistettu kritiikki on tuntunut epäoikeudenmukaiselta, kun varsinkin koululiikuntaa mollattiin. Koulussa ryhdyttiin oikein laskemaan, miten monipuolista liikuntaa oppilaille on tarjolla. Lehdissä kun alettiin kirjoitella, että liikuntatunneilla Koskenkylän koululaiset joko kävelevät tai hiihtävät lähimetsikössä.

–Laskimme kesä- ja talviliikunnan yhteen ja saimme noin 25 eri liikuntamuotoa.

Raili Keinonen uskoo, että uusi koulu rakennetaan Koskenkylään, ennemmin tai hieman myöhemmin. Mutta nykyistä koulua hän ei ole silti valmis leimaamaan homeiseksi katastrofiksi. Tilaongelma helpottuu, jos ja kun valtuusto hyväksyy talonmiehen asunnon muutostyöt sekä peruskorjaukset.

Koskenkylän suomenkielisen koulun 99 oppilaasta 19 tulee kouluun Koskenkylän keskustasta omalla kyydillä, eli pyöräillen, kävellen tai vanhemman tuomana. Koulun oppilaista 44 tulee Koskenkylän alueelta, loput Pohjois-Pernajan kylistä, Liljendalista ja Vanhastakylästä. Ensi kuussa koulun oppilasmäärä nousee sataan, kun koulunkäynnin aloittaa uusi oppilas. (MI)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI