|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)
Pekka Haavisto varoittaa ?lasten luokkayhteiskunnasta? (17.11.2018 11:35)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Pukarolainen sikopaimen lähti tietovisailusta voittamattomana

23.03.2007-Voikukan sukuinen kasvi eli sädelatva, kuului viimeisen finaalin viimeinen vastaus keskiviikkona lapinjärveläiselle Timo Hirvolalle TV:n neloskanavan Jeopardy-tietovisailussa. Jeopardyssä kilpailijoiden pitää tietää juontajan kulloiseenkin vastaukseen oikea kysymys.


Pukarolla asuva Timo Hirvola oli voittanut ylivoimaisesti neljä aikaisempaa kilpailua ja johti selvästi myös viidennen visailun finaalia. Loviisan seudulla ja ympäri Suomea monissa kodeissa seurattiin keskiviikkona henkeä pidätellen Hirvolan viilipyttymäistä suoritusta ja voittoputkea. Hirvolan lisäksi finaalissa kilpailivat tamperelainen diplomi-insinööri Antti Huttunen sekä turkulainen opiskelija Johanna Wikström. Kumpikaan ei tiennyt oikeaa kysymystä.

-Mikä on Gerbera?, naputti Hirvola ilmeenkään värähtämättä ruutuunsa.

-Arveletko, että se voisi olla oikea vastaus?, kysyi visailun juontaja Ismo Apell.

-Saattaa se ollakin, Hirvola vastasi eleettömästi, mutta vaatimattoman varmasti. Vastaus oli jälleen kerran oikea, ja Hirvola kuittasi Jeopardy-visailun suurimman yksittäisen voittosumman 9.230 euroa mukaansa. Summa oli samalla tähän mennessä suurin Jeopardy-kisasta ulos kannettu voitto. Kisan sääntöjen mukaan viiden voiton jälkeen kilpailija ei enää voi jatkaa.

”Luen vähän kaikkea mitä vastaan tulee”

Loviisan seudulla Hirvolan suoritusta oli seurattu tiiviisti. Loviisan keilailuliiton puheenjohtajana toimivan Hirvolan kotihallissa Rauhalassa keilojen kolina oli usein tauonnut Jeopardyn ajaksi. Moniin teki erityisen vaikutuksen Hirvolan rauhallisuus ja nopeat oikeat vastaukset. Usein Hirvola painoi vastausnappia jo ennen kuin kysymys oli päättynyt. Hirvola kertoi kasvattaneensa tietomääräänsä lukemalla mitä milloinkin.

-Aina olen paljon lukenut ajanvietteeksi. Kirjoja, lehtiä, muropaketteja ja mitä muuta vastaan on tullut. Sieltä on asioita mieleen tarttunut, mutta paljon on unohtunutkin, Hirvola sanoi. Vaikeimmat kysymykset käsittelevät Hirvolan mielestä musiikkia sekä elokuvia.

-Varsinkin, jos on kyse kappaleista, jotka eivät kuulu minun makuuni. Helpommin vastaukset tuntuvat löytyvän luonnontieteiden ja maantiedon alueelta, Hirvola arvioi. Jeopardy-visailuun Hirvola päätyi internetin avulla.

Miljonääritie katkesi näppäilymokaan

-Viime syksynä huomasin, että netissä haetaan kilpailijoita Jeopardyyn. Tein testikysymykset netissä ja sen jälkeen ohjelman tuotantoyhtiöstä soitettiin ja pyydettiin jatkokarsintoihin, jotka tehtiin puhelimitse. Tammikuun alussa alkoivat ohjelmien nauhoitukset, Hirvola kertoi. Viimeisimmässä finaalissa Hirvolalla oli päällään Hankkijan oranssi t-paita ja sitä ennen MTK:n mainospaita.

-Vähän ajattelin propagandaa tehdä samalla, Hirvola sanoi. Pukarolla sikafarmarina toimiva seitsemän poikalapsen isä Timo Hirvola ei ollut ensimmäistä kertaa mukana tv-visailussa.

-Ensimmäinen kerta oli joskus vuonna 1990, kun olin mukana Kim Floorin juontamassa Onnenpyörässä. Sieltä sain palkinnoksi ulkoilupuvun, kertoi Hirvola kokemuksestaan olla ostamassa vokaaleja suositussa tv-ohjelmassa. Myös Marianne Heikkilän juontamasta Ringo-ohjelmasta tuli palkinnoksi tavaroita.

Tietoviisas Hirvola oli yrittämässä myös Haluatko miljonääriksi? –ohjelmaan, mutta tie nousi pystyyn jo alkukarsinnoissa.

-Olin niin tohkeissani, ja yritin vastata alkukarsinnan kysymyspetteriin mahdollisimman nopeasti, mutta painoin vahingossa väärää napia, vaikka tiesin kyllä vastauksen, Hirvola harmitteli. Miljonääriohjelman sääntöjen mukaan kerran karsiutuneella ei ole enää mahdollisuuksia yrittää uudelleen.

Julkisuus hämmentää sikopaimenta

Sikaviisas farmari aikoo osallistua tietovisailuihin jatkossakin, jos sopivia kilpailuja on tarjolla. Monet tv-esiintymiset ovat tehneet Timo Hirvolasta julkkiksen, joka tunnetaan jo laajalti eri puolilla maata.

-Kyllä se on tässä eniten yllättynyt, että ihmiset tunnistavat. Ajattelin ensin, että kivahan se olisi, jos joku tuttu katsoisi ohjelmaa, mutta yllätyin, että niin moni on antanut palautetta. Olin eilen Kouvolan Prismassa, jossa vastaan tuli ensimmäinen naispuolinen fani. Hän huudahti kaupassa kovaan ääneen, että “No, siinä vasta on viisas mies!”, Hirvola naureskeli eilen.

-Tosin tämä fani oli ehkä noin 50 vuotta vanhempi kuin olin toivonut.

Kysymys tiedettävä nopeasti

Poikkeuksellisen Jeopardysta tekee sen päälaelleen käännetyt roolit juontajan ja kilpailijoiden välillä: Jeopardyssa juontaja esittää vastauksen, johon kilpailijan on tiedettävä oikea kysymys oikeassa muodossa. Aikaa on viisi sekuntia. Esimerkiksi, kun juontaja “kysyy”: “Maa, joka on tunnettu pastaruoistaan.” Kilpailija vastaa kysymysmuodossa näin: “Mikä on Italia?” Jeopardy on USA:sta Suomeen tuotu ohjelmaformaatti, jossa pelkkä yleistieto ja sivistys eivät järjestäjien mukaan riitä - pärjätäkseen on pelin henki sisäistettävä salamannopeasti.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI