|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Eroaalto Britannian hallituksessa ? ?Tämä on vakavaa? (15.11.2018 14:04)
Li Andersson haluaa 4 päivän työviikon tai 6 tunnin työpäivän: Pikaisesti kokeilu Suomeen? (15.11.2018 13:23)
Huuhkajat torstaina Ateenassa ? lohkovoiton menetys olisi historian eeppisin sulaminen (15.11.2018 12:33)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Loviisasta rakennetaan kylpyläkaupunkia

21.03.2007YIT:n tähtäimessä on löytää sopiva operaattori suunnitteilla olevaan vapaa-ajankeskukseen pian. Hankekehityspäällikkö Samuli Joen mukaan hankesopimus on tarkoitus allekirjoittaa jo tulevan kesän aikana. Tämä kuitenkin edellyttää myös sitä, että hankkeen tekniset valmiudet selvitetään ja asemakaavoitus nytkähtää liikkeelle.


Kaupungin ja YIT:n laatiman aiesopimuksen mukaan yhteistyö ei jää pelkästään vapaa-ajankeskukseen, johon sijoitettaisiin kylpylähotelli palveluineen, kokouskeskus auditorioineen, Loviisan matkakeskus ja liikuntakeskus. Lisäksi Loviisanlahden tulevalle kaava-alueelle on tarkoitus sijoittaa vapaa-ajan asuntoja, senioriasuntoja ja aktiviteettipuisto.

YIT:n visiot eivät rajoitu kuitenkaan pelkästään Loviisanlahden tuntumaan. Linja-autoaseman alueelle on tarkoitus laatia asemakaavan muutos, joka mahdollistaa kerrostaloasuntojen rakentamisen. Ideana on, että linja-autoasema ja Matkahuolto siirrettäisiin tulevan vapaa-ajankeskuksen yhteyteen ja suojeltu linja-autoaseman rakennus kunnostettaisiin liikerakennuskäyttöön.

Eikä tämäkään vielä riitä. Määrlahden asemakaavamuutoksella pyritään tarjoamaan pysyvän asumisen asuntoja perustajaurakkamallilla.

- Loviisa sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien päässä, pääkaupunkiseudun työssäkäyntialue laajenee, venäläisten matkailijoiden määrä lisääntyy ja Loviisan asema keskuskaupunkina vahvistuu, Joki kertaa Loviisan valttikortteja.

Työnjako on selvä. Kaupunki hoitaa alueiden kaavoituksen ja rakentaa kunnallistekniikan. Rakentaminen jää YIT:lle.
Fasiliteetit puolestaan hoitaa ulkopuolinen yrittäjä.
Loviisan kaupunginjohtaja Olavi Kalevan mukaan näin kaupungin osuus jää sopivan pieneksi.
- Jos kaupunki rakentaisi itse, se tulisi huomattavasti kalliimmaksi kaupungille, Kaleva sanoo.

Nyt ajatuksena on, että kaupunki vuokraisi aikoja esimerkiksi liikuntakeskuksesta. Lopullinen kuvio on vielä hieman auki, sillä myöskään YIT:llä ei toistaiseksi ole ollut vastaavanlaista yhteistyöprojektia kunnan kanssa.

- Ihmisillä kuitenkin on tulevaisuudessa enemmän vapaa-aikaa ja siihen ihmiset haluavat myös panostaa tulevaisuudessa, johtaja Marko Oinas YIT:stä uskoo.

Siksi myös YIT aikoo tulevaisuudessa rakentaa yhä enemmän erilaisia matkailukeskuksia. - Suunnitteilla on vastaavanlaisia keskuksia Rukalla, Himoksella ja Pärnussa, Oinas lisää.

Kymmenien miljoonien hanke kokonaisuudessaan

Loviisan hankekokonaisuus koostuu vanhan linja-autoaseman korttelialueesta, Loviisanlahden uudesta kaava-alueesta sekä Määrlahden parista korttelista.
- Kymmenistä miljoonista puhutaan, Joki sanoo.

Mikäli hanke toteutuu kokonaisuudessaan. Hanketta voidaan silti viedä eteenpäin myös pala palalta. Joen mukaan YIT haluaa ensiksi varmistaa hankkeen realistisuuden. Erilaisia tunnusteluja on kuitenkin tehty jo syksystä saakka.

Kaupungin intressissä on liikuntahalli, joka pitäisi sisällään myös allasosaston. Neuvottelujen tuloksena YIT vei idean pidemmälle ja toi mukanaan matkailuelementin. Siitä onkin aikaa jo tovi, kun Loviisa on viimeksi ollut kylpyläkaupunki.

- Myös asuntotarjontaan kaivataan varmasti tulevaisuudessa monipuolisuutta. Väestö ikääntyy ja vanhukset useasti haluavat muuttaa keskustaan lähelle palveluita, Joki perustelee.

Kaupungin tarkoituksena on myös syventää Loviisanlahden väylää, jotta palveluiden ääreen pääsee myös entistä isommilla huvijahdeilla. Kalevan mukaan kaupungin tarkoituksena on myös myydä YIT:lle sen haluamat alueet. Toistaiseksi kaupunki omistaa maan. Kaupungilla ei hankkeessa siis ole käytännössä riskiä.

- Pää on kuitenkin vielä hyvä pitää kylmänä. Kyse on siitä, löytyykö ulkopuolista yrittäjää ja millaisen tuottotavoitteen yrittäjä haluaa sijoitetulle pääomalle. Riski piilee siinä, että löytyykö yrittäjää, Kaleva sanoo.

Myös paikalliset hyvinvointipalveluja tarjoavat yritykset ovat kuitenkin jo ilmaisseet kiinnostuksensa hanketta kohtaan. YIT laskeskelee, että yli sadan huoneen vapaa-ajankeskuksen rakennustyöt tehtäisiin 2008-10, samoihin aikoihin linja-autoaseman kerrostalojen kanssa. Vapaa-ajan asunnot rakennettaisiin 2009-11 ja Määrlahden asunnot vuosina 2010-13. Yhteensä uusia, pysyvään asuinkäyttöön tarkoitettuja asuntoja kohoaisi 150-200. YIT:llä on toimipisteitä kahdeksassa maassa yhteensä yli 400. Yrityksen liikevaihto on yli 3,2 miljardia euroa.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Mikko Turklin

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI