|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
?Sdp:n yhtälö on mahdoton? ? Orpo lyttäsi Rinteen luvut (14.11.2018 15:24)
Googlen liikenteen ?kaappaus?: Tunnustus tulikin Nigeriasta (14.11.2018 14:49)
Talviolympiakisojen kriisi syvenee ? kisahakijat kaikkoavat (14.11.2018 12:03)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Valtuutetut patistelivat virkamiehiä lobbaamaan uutta ydinvoimalaitosta

16.03.2007Valtuustoaloitteet ja niiden käsittely puhuttivat Loviisan valtuustoa keskiviikkona. Kokoomuksen Päivi Uotinen teki aloitteiden käsittelystä aloitteen, jossa vaadittiin selkeämpiä sääntöjä aloitteiden käsittelyyn. Hallintosäännön ja valtuuston työjärjestyksen muuttamista esittäneen Uotisen mielestä nykyinen käytäntö on sekava ja tulkinnanvarainen.


- Mikäli esimerkiksi lautakunnan päätös valtuustoaloitteeseen on, ettei aloite anna aihetta toimenpiteisiin, syntyy tutkintakysymys, onko valtuustoaloitteeseen annettu päätös lopullinen päätös ja sisältääkö annettu päätös valituskelpoisen ratkaisun, johon voi hakea muutosta valittamalla vai onko päätös vain valmistelua eikä siitä saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, ihmetteli Uotinen.

-Lähtökohtana tulee olla se, että julkisen vallan käyttöä sisältäviin päätöksiin tulee voida hakea muutosta, Uotinen sanoi.

Kokoomuksen Anna Hiltunen ihmetteli Loviisan passiivisuutta uuden ydinvoimalan lobbaamisessa.

”Loviisa liian passiivinen”

-Missä vaiheessa ydinvoiman lobbaaminen oikein on? Mediassa ei näy mitään merkkejä kaupungin aktiivisuudesta. Viimeksi myöhästyimme viidennen voimalan lobbaamisessa. Nyt kaupunginjohtaja sanoo, että emme ole myöhässä. Miten oikein on?, Hiltunen tivasi.

-Olen keskustellut kaupunginjohtajan kanssa ja kysynyt pitääkö meidän jotakin tehdä. Kaupunginjohtaja on todennut, että emme vielä tiedä kuka on (voimalan) rakentaja, vastasi kaupunginhallituksen puheenjohtaja Åke Laitinen. Kaupunginjohtaja Olavi Kaleva itse ei ollut lomansa takia paikalla.

-Eihän se näin voi olla! Jos me haluamme 400 työpaikkaa ja työtä nuorille, on oltava aktiivisempi, Hiltunen huudahti. Elinkeinopäällikkö Tiina Keskimäki kertoi, että uuden ydinvoiman osalta on harjoitettu lähinnä kilpailijaseurantaa eli tarkkailtu mitä Eurajoella puuhataan.

-Toivoisin, että saisin kaupunginvaltuustolta valtuutuksen ryhtyä lobbaamaan tätä hanketta, Tiina Keskimäki sanoi.

-Meillä on jo valtuuston myönteinen ydinvoimapäätös kolmannen voimalan puolesta. Ei tarvita enää uutta, vaan hallitus voi antaa asian virkamiehille tehtäväksi, muistutti demareiden Sinikka Heikkinen.

Hambergin laajennusta kiirehdittiin

Vuosina 2001 – 2006 tehtyjen valtuustoaloitteiden käsittelystä käydyssä keskustelussa Heikkinen peräänkuulutti Hambergin vanhainkodin laajennuksesta tehdyn demarialoitteen kohtaloa.

-Huolimatta hyvin toimivasta kotihoidon järjestelyistä, tarvitsemme jo muutaman vuoden kuluessa kipeästi uusia laitospaikkoja. Pelkään, että meille tulee kiire, jos laajennushanke vielä viipyy, Heikkinen sanoi. Myös Rkp:n Olof Gren oli huolissaan vanhustenhuollon laitospaikkojen vähäisyydestä. Hän tosin muistutti, että demarit olivat muutamia vuosia sitten ajamassa alas Ulrika-kotia ja myymässä sitä yksityisille.

-Pari vuotta sitten teimme myös vanhuspoliittisen ohjelman, mutta se taitaa maata jonkun pöytälaatikossa, Gren arveli, ja totesi Hambergin kotiin tarvittavan 14-15 uutta laitospaikkaa.

Kaupungingeodeetti Yrjö Meltaus kertoi, että Valkon kevyenliikenteen väylästä on neuvoteltu tiepiirin kanssa. Hankkeen suunnittelua jatketaan tänä keväänä. Väylän rakentaminen edellyttää hänen mukaansa kuitenkin kaupungin osarahoitusta, muutoin sitä tuskin rakennetaan ennen vuotta 2030. Meltauksen mukaan Valkossa on muitakin liikenteen vaaranpaikkoja.

-Valkossa on vaarallisia bussipysäkkejä väärissä paikoissa. Kaiken lisäksi bussiliikenne viikonloppuisin Valkoon on vaarassa päättyä, kertoi Meltaus.

Valkolaiset torailivat pyörätiestä

-Valkolaisena sanoisin, että uusi kevyenliikenteen väylä Loviisaan olisi (turhaa) luksusta. Meillä on jo kaksi tietä Valkoon. Svenäsintiellä ja Vanhalla Valkontiellä on hyvin vähän liikennettä ja siellä on hyvä myös pyöräillä. Meitä loviisalaisia huolettaa enemmän ne pyöräilijät, jotka pyöräilevät Lapinjärventiellä Gislomissa ja Andersbyssä. Siellä on huomattavasti vaarallisempaa, Vaenerberg sanoi, ja sai toisen valkolaisen, kokoomuksen Reijo Kouvon hikeentymään.

-Olen hämmästynyt valtuutettu Vaenerbergin törkeästä hyökkäyksestä valkolaisia kohtaan. Keräsimme tuhat nimeä adressiin kevyenliikenteen väylästä. Mukana oli myös paljon ruotsinkielisiä. Meille ei kelpaa mutkainen vanha tie Loviisaan, Kouvo äkäili. Demareiden Pertti Lohenoja, valkolaisia hänkin, oli Kouvon kanssa samaa mieltä pyörätien tarpeellisuudesta, ja sanoi Vanhan Valkontien olevan liian vaarallinen lapsille. Hän esitti, että kaupunki aloittaisi uuden kevyenliikenteentien rakentamisen harmaakallion alueelle, jonne ollaan kaavoittamassa sata uutta asuinrakennusta.

Rkp:n Mikael Hafrén muistutti, että myös Loviisanlahden pohjukkaan tarvitaan uutta kevyenliikenteen väylää, mikäli YIT:n kylpylähotelli ja monitoimihallihanke toteutuu.

Kokoomus esitti lastenhoitolisää

Kokoomuksen Päivi Uotinen teki kokouksessa myös aloitteen lastenhoidon kuntalisän maksamisesta alle kolmevuotiaille lastaan kotona hoitavalle vanhemmalle.

-Naapurikuntamme Pernaja on päättänyt ottaa kuntalisän kokeiluna käyttöön 1.8.2007-31.12.2008 väliseksi ajaksi alle kaksivuotiaiden osalta. Kuntatalouden näkökulmasta pienten lasten kotihoidon tuki on edullinen ratkaisu. Yhden lapsen osalta vuosittaista säästöä voisi kertyä noin 1.000 euroa, mikäli kuntalisän suuruus olisi 200 euroa kuukaudessa perhettä kohti. Säästöä kertyisi todennäköisesti enemmän, kun lasketaan mukaan sisarusten kotihoidon tuomat säästöt, arvioi Uotinen.

-Esitämme, että Loviisan kaupunki ottaa käyttöön lasten kotihoidon kuntalisän. Tukea tulisi maksaa tuloista riippumatta perheille, joiden alle 3-vuotias lapsi hoidetaan kotona omien vanhempien toimesta. Tuen suuruudeksi ehdotetaan 200 euroa kuukaudessa, Uotinen totesi.

Uotinen halusi kaupungin terävöittävän myös elinkeinopolitiikkaansa.
-Tavoitteeksi tulee asettaa monipuolinen elinkeinorakenne mutta myös meidän tulee tehdä viisaita valintoja niistä toimi alueista, joihin panostamme erityisesti.

Yksi tällainen on valinta on varmasti energiaklusteri. Seudulla on ydinvoiman lisäksi erityisesti bioenergian tuotantoa ja tulevaisuudessa tuulivoimaakin. Meillä olisi kaikki edellytykset olla valtakunnallisen energintuotannon osaamiskeskuksen sijaintipaikkakunta.

-Aktiivisen kuudennen ydinvoimalaitoksen lobbaamisen lisäksi meidän tulee myös tavoitella vaikkapa suuriin rakennushankkeisiin osallistuvien alihankkijoiden etabloitumista Loviisanseudulle. Sijaintimme ansiosta mahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Terveisiä vain Lapinjärven suuntaan (Pekka) Puraselle, hihat voidaan kääriä yhdessä ja ryhtyä tekemään töitä, Uotinen sanoi.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI