|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Sdp heittäisi hallituksen autoveroalen roskiin ? Suomi pikavauhtia sähköautojen aikaan (15.11.2018 18:18)
Taas uusi pohjakosketus Suomen syntyvyydessä? ? Tutkija: Nyt käsillä on aito murros, nuorilla rankka kuva ?prismaperheistä? (15.11.2018 18:03)
Pentagon teki jättitilauksen Suomeen tarjotuista hävittäjistä ? 255 F35-konetta huimaan hintaan (15.11.2018 17:16)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Mitä on onnellisuus, elämänlaatu ja elintaso?

02.03.2007Lisääntyvät tulot eivät lisää onellisuutta. Mutta lisääntyvä vapaa-aika voi sen tehdä. Tässä yksi esille noussut näkökulma keskustelussa onellisuudesta, elämänlaadusta ja elntasosta, joka käytiin Tikankolossa Lapinjärvellä keskiviikkona.


Keskustelussa olivat mukana entinen lapinjärveläinen, nykyinen vantaalainen yrittäjä Batulo Essak, Vihreiden varapuheenjohtaja, pernajalainen luomuyrittäjä Janne Länsipuro ja sarjakuvapiirtäjä Kaisa Leka Porvoosta.

Keskustelijoiden tausta oli vahvasti erilainen ja samalla yhtäläinen. Essak edusti maahanmuuttajia, tarkemmin somalipakolaisia, Länsipuro ja Leka vaihtoehtoisia elämäntapoja kulutuskeskeisen valtavirran ulkopuolella.

Kaisa Leka on käsitellyt onnellisuutta aika paljon sarjakuvissaan. Viimeisessä kirjassaan hän käsitteli onnellisuuden löytämistä perusnormin ulkopuolelta.

Janne Länsipuron ratkaisu kymmenen vuotta sitten oli muutto maalle Isnäsiin. Hän tunnusti, että maallakin ihminen voi ylityöllistyä, stressaantua ja täyttää kalenterinsa kuten kuka tahansa postmoderni ihminen.

Onko olemassa onnellisuuspolitiikka?

Onko onnellisuuspolitiikka mahdollista? Länsipuro vastasi myöntävästi. Onnellisuuspolitiikka on ennen kaikkea aikapolitiikkaa. Ihmisillä on mahdollisuus oman aikansa hallintaan. Tässä eduskuntavaaliehdokas Länsipuro mainosti vihreiden kannattamaa perustuloa. Siihen pohjaava sosiaaliturva antaa Länsipuron mukaan ihmisille keinoja hallita omaa elämäänsä ja myydä aikaansa vähemmän työmarkkinoilla.

Ihminen kasvaa ja oppii koko ajan. Siksi on Länsipuron mielestä tärkeää, että työ on mielekästä, kehittävää.

Batulo Essak pitää jatkuvasti yhteyttä sukulaisiinsa ja ystäviinsä Somaliassa siinä mitassa kuin se on mahdollista. Hän korosti, että jokaisena hetkenä, kun hän on terve hän on onnellinen. Kun hän katsoo Somaliaan hän näkee miten tyytyväisiä ihmiset voivat olla jo siihen, että perustarpeet voi tyydyttää.

Me emme ole onnellisia

Suomessa elintason huippumittari on oma talo. Essak huomautti, että jos suuressa talossa ei asu onnellisia ihmisiä ei suuri tila tuo apua.

Länsipuro vertasi tilannetta yli sadan vuoden päähän. Työtätekevien elintaso nykypäivän Suomessa materiaalisella tasolla on samanlainen kuin 1800-luvulla aatelisilla ja muulla yläluokalla. Mutta me emme ole onnellisia. 1970-luvun jälkeen vaurauden lisääntyminen ei ole tehnyt ihmisiä rikkaissa maissa onnellisemmiksi.

-Lisävaurauden tilalle olisimme voineet tehdä vähemmän töitä ja saada itsellemme enemmän aikaa.

Lekan mielestä onnettomuus johtuu koululaitoksen ja yhteiskunnan opetuksesta. Kun teet asiat noin ja noin tulet onnelliseksi. Systeemi antaa yksilölle kartan, mutta sitten kartanluvun jälkeen tuleekin tyhjyys.

Persoona piilossa

Oma persoona jää Lekan mukaan tavarakerrosten alle piiloon. Oma persoona paljastuu vasta kun kuorii kerroksia pois.

Yksi onnellisuuden lähde Batulo Essakille on vapaaehtoinen työ. Terveydenhoidon ammattilaisena hänelle on tuonut suurta iloa suunnittelemansa projekti Somaliassa, jonka ansiosta naiset voivat synnyttää turvallisesti ja hygienisissä oloissa.

Länsipuro säesti Essakia. Mielekäs työ, jossa saa jotain aikaan on asian ydin. Ja perustulo on Länsipuron lääke siihen, että entistä useampi voi tehdä mielekästä työtä. Hän väitti, että Suomea köyhemmissä yhteiskunnissa on enemmän onnellisuutta.
Onnellisuus ei ole Lekan mukaan passiivinen tila. Ihminen, joka on tasapainossa haluaa jakaa sitä muille.

-Antaminen tekee onnelliseksi, Leka lisäsi.

Pitäessään piirtämiskursseja Leka on törmännyt järjestelmän tulokseen: Jo 14-vuotias voi ajatella, ettei osaa piirtää, ettei hän ole luova, vaikka luovuutta tavalla tai toisella on jokaisessa.

Lomien ylilyönnit

Timo Noroviita kysyi keskustelijoilta, eikö suomalaisille vapaa-aika sovikaan, kun esimerkiksi katkaisuasemat ovat täynnä kesälomien jälkeen?

Länsipuron vastaus oli, että jos aikaa olisi enemmän käytössä läpi vuoden ei loma sitten aiheuttaisi ylilyöntejä.

Leka näki, että meidän yhteinen ongelmamme on, että otamme jatkuvasti kaiken irti paitsi lomistamme myös toisistamme.

Masennus on kansansairaus. Siihen on Lekan mielestä tehokas lääke, jos ihmisellä on päämäärä, jota kohti voi ponnistella. Essak korosti suvun merkitystä ja Länsipuro painotti myös yhteisöllisyyden merkitystä. Pahoinvoinnin osasyy on se, että lapset, nuoret ja aikuiset erotellaan omiin lokeroihin. Mutta yhteisöllisyyttä voidaan tietoisesti lisätä esimerkiksi sijoittamalla vanhusten asunnot selkeästi kaikenikäisten asujien joukkoon. Lekan aviomies on suomenruotsalainen ja hän muistutti siitä, että suomenruotsalaiset ovat jostain mystisestä syystä terveempiä ja onnellisempia. Heissä on erilaisuutta, itseluottamusta.

Länsipuro totesi, että onnellisuutta voidaan lisätä politiikalla. Jos vanhemmuuden kustannukset jaetaan kaikkien työnantajien kesken isätkin voivat ottaa vapaata lapsen syntymän jälkeen.

Pieniä onnenhetkiä

Onnellisuus on arjessa usein pienestä kiinni. Puhetta johtanut Timo Virtala kysyi lopuksi, mikä tapahtuma on tehnyt keskustelijat äsken onnelliseksi.
Essakin onnenhetki syntyi juuri ennen lähtöä ajamaan Lapinjärvelle. Poika pussasi äitiä, kun tämä vei hänet jalkapalloharjoituksiin.

Lekalle onnellisuus on syntynyt siitä, kun hän on hyväksynyt oman epätäydellisyytensä. Länsipurolle onnellisuus syntyy pienistä arjen asioista ja tilanteista, kuten Tikankolossa tilaisuuden artistin Marja Mattlarin lauluista.

Mattlar on asunut perheensä kanssa 26 vuotta maalaistalossa. Maalla asujana hän on onnellinen. Mattlar kertoi, että maalla ajatukset on ollut mahdollista ajatella loppuun asti. Helsingissä ajatukset tahtoivat aina jäädä kesken.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Jouni Lappalainen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI