|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomi hävisi tyttöjen jalkapallon MM-kisoissa ? vastustajalla oli ajatus edellä (13.11.2018 23:18)
Tutkija: GPS-häiriön taustalla voi olla Venäjän Shoigun uhkaus Suomelle (13.11.2018 20:13)
Kohukuski Esteban Ocon uhkaa Valtteri Bottaksen paikkaa (13.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Pelkkiin digilähetyksiin mennään liian kiireellä

27.02.2007Loviisan Valkon asukkaiden huoli jäämisestä digitelevision osalta totaaliseen pimennykseen ei ole ollut yllätys Teknillisen korkeakoulun elektroniikan professori Pekka Eskeliselle.


Eskeliset ovat Koskenkylän asukkaina painineet myös näkyvyysongelmien kanssa, vaikka he asuvat Pernajan lähetysaseman naapurissa.
Eskelinen sanoo suoraan, että Digita Oy:n peittoaluekartta koskien Pernajan lähetysasemaa on harhaanjohtava.
Kartta perustuu puhtaasti tietokonelaskelmiin, mikä on Eskelisen mukaan jo sinänsä virhe. Tietokonemalleihin pitäisi käyttää parhaita lähtötietoja.
-Käytössä pitäisi olla kolmiulotteisia digitaalimuodossa olevia topografisia karttoja, jotka ovat parasta saatavissa olevaa laatua.

Kun näin Digita ei ole toiminut ei lopputulos voi olla signaalien voimakkuuksien kohdalla asiakkaan kannalta paras mahdollinen.
-Pienet katvealueet eivät näy laskelmissa, kun lähtötiedot ovat niin pelkistettyjä.
Eskelisellä on käytännön kokemusta siitä, miten lähetyssignaalien voimakkuutta koskevia ongelmia pitää käytännön työn tasolla lähestyä. Hän kertoo, kuinka hän Yleisradiossa töissä olleessaan osallistui lähetysasemien peittoalueiden kartoituksiin. Työt tehtiin kenttätyönä myös maastossa. Lopputulos oli hyvä, mutta se on kallista. Ja Digita on Eskelisen näkemyksen mukaan valinnut yksityisenä yrityksenä halvemman tien. Digita Oy, jonka pääpaikka on Pariisissa, näyttää valinneen periaatteen näkyvyyttä kyllä tulee asiakkaille siis katsojille, mutta täytyy olla maksaja.

-Yksittäinen kuluttaja on täysin ulkopuolisten toimijoiden armoilla, Eskelinen lataa.

Vastuu sysätty kuluttajalle

Nyt televisioantenniyhtiöt ovat huomanneet, ettei digiverkko olekaan valmis ja siihen tehdään muutoksia. Antennitehot muuttuvat ja lähetykset muuttuvat ja lopputulos on se, että asiakkaat joutuvat maksamaan antennien säädöt ja asennukset kahteen kertaan. Eskelinen ottaa esimerkin läheltä, Pernajan lähetysasemalta. Digitaalisen kanavanippu A:n lähetystaajuus on 490 megahertziä. Tämä kanavanippu on Yleisradion ohjelmia varten. Kanavanippu B:n lähetystaajuus on 706 megahertziä. Tämä kanavanippu on muun muassa MTV:n ohjelmia vareten. Ja kanavanippu C:n lähetystaajuus on 786 megahertziä. Näiden lähetystaajuuksien erot eivät ole Eskelisen mukaan vailla merkitystä. Vastaanottoa kaikille kolmelle kanavanipulle on vaikea optimoida. Nyt Eskelisen käsitys on, että katsojan odotetaan pelaavan signaalien etenemiseroista johtuvia kuvan laatueroja vastaan.

Ei vastausta selvään kysymykseen

Mitä tapahtuu, kun kuluttaja lähettää yksilöidyn, selkeän kysymyksen Digita Oy:n vastauspalveluun?
Eskelinen on kokeillut. Tulos ei ollut rohkaiseva.

Vastausta oli ensinnäkin vaikea lukea, koska ä:t ja Ö:t olivat korvautuneet asiaankuulumattomilla merkeillä. Vastaus ei liittynyt mitenkään konkreettiseen kysymykseen, vaan oli automatiikan muotoilema standardivastaus, joka lähetetään kyselijälle, jonka vastaanottimesta digilähetys ei näy.

-Digipalvelu on täysin hyödytön ja ala-arvoinen, Eskelinen huokaa. Digita Oy:n palvelunumeroon hän kokeeksi jonotti yli tunnin eikä päässyt läpi.
Eskelinen on käynyt keskusteluja asiasta Viestintävirastossa työskentelevän tuttunsa kanssa. Hän kertoi, että antenniurakoitsijat ovat ottaneet yhteyttä Digitaan, joka ei ole antanut neuvoja, eikä tietoja.

-Digitan flegmaattinen, kuoreensa sulkeutuva asenne on kaiken ongelman juuri. Minusta Digitalla on pallo täysin hukassa.

”Aiotteko tehdä vaalikysymyksen?”

Eskelinen on sitä ikäpolvea, joka muistaa hyvin esimerkiksi sen sotkun, mikä syntyi kun politiikot sotkeentuivat kuvaputkiteollisuuden synnyttämiseen Suomeen. Tästä niinkutsutusta Valco-sotkusta tuli aikanaan 80-luvun alussa käsite. Samaa Eskelinen on aistivinaan nytkin. Poliitikot ovat halunneet digiasiassa sorkkia tiedonvälitystä, vaikka heidän tietotaitonsa ei riitä.

Eskelinen sai langanpäähän viestintäasioihin perehtyneen kansanedustajan, joka professorin kysymysten johdosta selvästi tuohtui ja kysyi: ”Aiotteko te tehdä tästä vaalikysymyksen?”

Kansanedustajan nimi jää arvailujen varaan, sillä Eskelinen lupasi armeliaasti, ettei paljasta hänen nimeään.
Nyt ollaan Eskelisen mukaan pisteessä, jossa poliitikoilla ei ole vaikutusmahdollisuutta Digitaan.

Aika painaa jarrua

Kun on selvästi paljastunut, ettei hyvälaatuisilla digilähetyksillä ole riittävästi peittoa pelkän antennitelevision varassa oleville katsojille olisi Eskelisen mielestä järkevintä perua analogisten lähetysten loppuminen ensi syksynä. Analogisista lähetyksistä tulisi luopua vasta kun Digita on rakentanut riittävästi signaalitehoa kaikille alueille, joilla analogiset lähetykset näkyvät antennien avulla.

Professori Eskelinen epäilee, että televisioyhtiöiden kiinnostus nopeaan digilähetysten aikatauluun johtuu siitä, että digitaaliset ohjelmat saadaan napinpainalluksella tarvittaessa maksullisiksi.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Jouni Lappalainen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI