|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kansanedustaja: Poliittisten lakkojen verotuki poistettava (23.10.2018 11:18)
Työllisiä enemmän ja työttömiä vähemmän ? mutta hallituksen oma tavoite ei täyttynyt vieläkään (23.10.2018 09:11)
Emeritusprofessori hallitukselle Ylellä: Irtisanomislaki pois, ay-liikkeeltä korvaava ratkaisu (23.10.2018 08:10)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


“Menestystarinaan kuuluvat energia, Venäjä ja itsetunto”

20.02.2007Runsaat neljäkymmentä Loviisan seudun johtavaa elinkeinoelämän ja kuntien vaikuttajaa pohdiskeli viime torstaina Loviisan seudun skenaarioita menestykseen sekä epäonnistumiseen. Viisi eri työryhmää visioi kuntauudistukseen liittyen millaiset ovat ratkaisut ja tulevaisuudet vaihtoehdot Loviisan seudulla vuonna 2017, jos asiat menevät pahasti pieleen tai, jos seutukunta menestyy.


Tilaisuuden vetäjänä toiminut selvitysmies Sten Frondén kiteytti nelituntisen seminaarin päätteeksi Loviisan seudun menestymisen avaimet kolmeen otsikkoon; energia, Venäjä ja itsetunto.
Kuudennen ydinvoimalan rakentaminen sekä tuulivoiman ja muiden täydentävien energiamuotojen kehittäminen tulivat korostetusti esille Loviisan seudun menestystrategioissa. Visioissa Loviisan kolmosvoimala oli rakenteilla vuonna 2017. Myös mahdollisuudet sikaloiden ja muun lietteen hyödyntämiseen energiantuotannossa nousivat energiaklusteriin. Frondénin mukaan vain yhden menestysstrategiaa pohtineen työryhmän visioissa ei lisäydinvoimaa oltu mainittu ollenkaan.
-On hyvä miettiä ja huomata, että meillä voi olla menestystä myös ilman uutta ydinvoimaa. Menestymme hyvin myös ilman sitä, mutta jos sitä tulee lisää, niin menestymme vielä paremmin, Sten Frondén sanoi.

”Venäjän merkitys korostuu yhä”

Vuoden 2017 menestystarinassa Loviisan seudun viisi kuntaa ovat yhdistyneet ja alueen asukasmäärä on kasvanut selvästi yli 20.000 rajan. Palveluiden tarjonta on säilynyt edelleen hyvänä. Kuudes ydinvoimala on rakenteilla ja tuulivoimaloiden tuotanto vilkasta. E18-moottoritie on valmistunut ja venäläisten asiakkaiden määrä kasvanut merkittävästi.

-Venäjän merkitys ja mahdollisuudet ovat jatkossa myös Loviisan seudulle niin merkittävät, että Venäjä pitäisi ottaa esille erillisenä kysymyksenä ilman perinteisiä pelkoja ja ennakkoluuloja. Tässä aivan lähialueella on viisi miljoonaa mahdollista asiakasta. Siellä on myös selvästi enemmän miljonäärejä kuin Suomessa, muistutti Venäjän-kaupan konsultti Maarit Hämäläinen Ruotsinpyhtäältä. Työryhmien visioissa nähtiin venäläisiä Loviisan seudulla käyttämässä matkailupalveluiden lisäksi myös muita palveluita kuten veneiden huoltoa ja talvisäilytystä sekä alihankintapalveluita.

Osa työryhmistä päätyi oman Itä-Uudenmaan maakuntaliiton säilyttämisen kannalle, osa näki paremmaksi kuulua suoraan Uudenmaan maakuntaan.

”Menestyminen edellyttää itsetuntoa!”

Sten Frondénin mukaan yksi tärkeä menestyksen tekijä on hyvä itsetunto eli usko omiin kykyihin ja mahdollisuuksiin. Sitä seutukunnan tarvittaisiin Frondénin mukaan lisää. Hän vertasi Loviisan seudun yrittämisen mentaliteettia pohjanmaalaiseen, ja totesi, että seudulta puuttuu vielä ryhtymisen ja tekemisen meininkiä.
-On sanottu, että Itä-Uudellamaalla hämäläinen hitaus kohtaa suomenruotsalaisen harkitsevuuden, kevensi Frondén.
-Onneksi kukaan ei ole esittänyt, etteivätkö Loviisan seudun hartiat riittäisi, vaan pitäisi hakeutua Porvoon syliin. Se on hyvä merkki itsetunnosta, Frondén sanoi.

Seudun epäonnistumisvisioita pohtineiden työryhmien raporteissa korostui seutukunnan hajoaminen ja yhteistyön kariutuminen. “Ei luotu lapsiperheille eikä nuorille edellytyksiä asua alueella. Seudun asukasluku on pienentynyt alle 17.000, uusia lapsiperheitä ei ole muuttanut alueelle ja yli 65-vuotiaiden eläkeläisten osuus on kasvanut merkittävästi. Yrittämisen arvostus ja edelltykset heikkenivät. Päätäntävalta seudun asioista on luisunut ulkopuolelle”, lueteltiin raporteissa epäonnistumiseen johtaneita tekijöitä.

Kunnille yhteinen elinkeinostrategia”

-Kävi seutukunnan fuusiohankkeille mitä hyvänsä, niin täällä on korostunut seudun kuntien tarve tehdä yhteistä elinkeinopolitiikkaa ja enemmän yhteistyötä tällä saralla, sanoi Lapinjärven elinkeinopäällikkö Antti Vaittinen. Samoilla linjoilla oli myös Loviisan elinkeinopäällikkö Tiina Keskimäki, joka oli yksi tilaisuuden järjestäjistä yhdessä Vaittisen kanssa.

-Yksi tilaisuuden keskeisistä havainnoista ja yrittäjien viesteistä oli, että seudun kunnille tarvitaan yhteinen työllisyys- ja elinkeinostrategia sekä yhteinen maapolitiikka. Tämä seminaari on vasta alkua. Jatkossa on tarkoitus yhdessä yrittäjien kanssa ryhtyä valmistelmaan seudullisia strategiaoita, kertoi Tiina Keskimäki.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI