|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Ässien uusi valmentaja avasi voitolla ? HIFK:n käyrä ollut laskeva (14.11.2018 22:07)
Jokerit voitti ? Hjalliksen myynti-ilmoitus varasti illan shown (14.11.2018 21:56)
Harakka: ?Mihin ministerin ylimielinen tuomio perustuu?? ? Lukuja jopa Orpon omalta ministeriöltä (14.11.2018 20:03)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Digilähetykset pätkivät pahasti Valkossa

16.02.2007Valkon kyläyhdistys alkaa kerätä lähiaikoina nimilistaa vetoomukseen. Sen määränpäänä on liikenne- ja Viestintäministeriön alainen viestintävirasto. Valkon asukkaat ovat huolissaan siitä, miten televisio-ohjelmat näkyvät syksyllä, kun siirrytään pelkästään digilähetysten aikaan.


Kyläyhdistysaktiivi Hannu Holvikallio on tutkinut digilähetysten ongelmaa ja käynyt viestien vaihtoa Digita Oy:n kanssa. Hän kertoo, että digilähetyksissä häiriöttömän lähetyksen signaalitason tulee olla vähintään 80 prosenttia maksimista. Valkossa signaalitaso on kuitenkin parhaimmillaan vain 75 prosenttia ja heikoimmillaan jopa alle 50 prosenttia.
Holvikallioilla on yli kolmen vuoden kokemukset digilähetyksistä. Uusi tekniikka on paljon herkempi häiriöille kuin historiaan poistuva analoginen tekniikka. Holvikallio kertoo esimerkkinä, että signaalitaso putoaa 10-20 prosenttia, kun puihin ilmestyvät lehdet. Ja Valkossa on paljon lehtipuita.
-Pahimpina päivinä ei digilähetys näy ollenkaan, näkyy vain joitain palikoita. Menee laatikkoleikiksi koko homma, Hannu Holvikallio kertoo.

Pernajan lähetysasemalta liian heikko signaali

Ongelman syntipukki näyttää olevan Pernajan lähetysasema. Holvikallio näyttää Digitan karttaa, josta näkyy, kuinka lähetysaseman voimakkaimman signaalin alue ei ulotu Valkoon. Ei se ulotu myöskään koko Itä-Uudenmaan rannikkoalueelle eikä suurimpaan osaan Ruotsinpyhtäätä.
Hannu Holvikallio on saanut Digita Oy:n radioverkkoasiantuntija Keijo Hoviarolta vastauksen, jonka mukaan ”Uudellamaalla ei ole lähetintä, josta voisitte ottaa vastaan riittävää signaalia. Pernajan lähetin on pahan maastoesteen takana, joten siitä ei saa riittävää signaalia. Loviisa on Pernajan näkyvyysalueella, jos eteen ei osu maastoesteitä.”

Antennista lisälasku

Lääkkeeksi Valkon asukkaille tarjotaan Anjalankosken lähetysasemaa, joka on Valkosta noin 60 kilometrin päässä. Hannu Holvikallio kertoo, että Anjalankosken lähettimen signaalitasosta ei hän ole saanut arviota.
Jos vaihtoehtona on suunnata antennit Anjalankosken lähetysasemalle tarvitaan antenni, joka on kymmenen metrin korkeudella. Tämä voi vaatia omakotitalossa asujalta vähintään 700 euron lisäkustannuksen digisovittimen eli digiboksin hankinnan lisäksi. Digisovittimen saa halvimmillaan 50 eurolla, joten investointi uuteen antenniin on sen rinnalla melkoinen.

Vaihtoehto pyyhkii aluelähetykset

Jos aina heikosta kuvanlaadusta kärsineet Valkon asukkaat joutuvat kääntämään antennit Anjalankoskelle he menettävät mahdollisuuden katsoa Uudenmaan aluelähetyksiä.

Loviisa ja lähiseutu ongelma-aluetta

Ne kotitaloudet, jotka eivät ole kaapeliverkossa voivat kohdata ongelmia pelkkien digilähetysten alkaessa muuallakin kuin Valkossa. Kodinkonekauppias Rene Bengts kertoo, että koko Loviisan alue on digilähetysten kannalta ongelma-aluetta. Loviisan alueeseen hän laskee tässä yhteydessä myös Pernajan Sarvilahden ja Ruotsinpyhtään Tesjoen. Loviisan seutu on Bengtsin mukaan äärirajalla sekä Pernajan että Anjalankosken lähetysaseman suhteen.

Esimerkiksi Valkon Pitkäniityntie on kuvan laadun kannalta erittäin huonoa aluetta. Pitkäniityntien asukkaita ei auta antennien suuntaaminen Anjalankosken lähetysasemalle, koska harju ja kerrostalot ovat esteenä.
Tesjoella tilanne vaihtelee Bengtsin mukaan kaduttain. Rauhalassa Seppäläntien kotitalouksien liittyminen kaapeliverkkoon poisti lähetysten laatuongelmat, mutta osassa Rauhalaa tilanne on kaapeliverkon ulkopuolella yhtä huono kuin Pitkäniityntiellä.
Antennin korotuksen apua voi aina kokeilla. Alan liikkeestä löytyy kuuden metrin antenniputki ja siihen kolmen metrin jatko-osa. Jos tarvitaan pitempi putki on turvauduttava vaijerikiinnitykseen.

Antenni männynlatvassa

Bengts tietää Valkossa omakotiasujan, joka on turvautunut antennin kiinnityksessä tontin puustoon. Antenni on kiinni männynlatvassa olevassa kuuden metrin pituisessa putkessa. Antenni killuu 15 metrissä, mutta analoginen kuva tulee Pernajan lähetinasemalta ja digikuva Anjalankosken lähetysasemalta.
Televisiolähetykset muuttuvat kokonaan digitaalisiksi 31. elokuuta valtioneuvoston periaatepäätöksen mukaisesti. Rene Bengts toivoo, että ihmiset hankkivat digisovittimet ja testaavat antennit hyvissä ajoin ennen H-hetkeä. Muuten voi käydä niin, ettei ammattiapu ehdi hätiin kuin viiveellä.

Vapaaehtoiset auttavat digisovittimen asennuksessa

Vanhuksille ja yksinasuville on luvassa henkilökohtaista apua digisovittimen asennuksessa ja käytössä.
Valkossa asuvat Hannu ja Sirpa Holvikallio sekä Marja-Leena Airila on koulutettu Helsingissä digineuvojiksi.

Kolmikolla on Liikenne- ja viestintäministeriön sekä Opintotoiminnan keskusliiton edustajien allekirjoituksilla varustetut diplomit. Sen haltijat hallitsevat digitaalisen viestinnän perusteet, digi-tv-verkon toiminnan ja digisovittimen asennuksen antenni- ja kaapeliverkkoon. Digiasentaja on oikeutettu toimimaan vapaaehtoisena avustajana. Hän ei tee antennitöitä, ei hankintoja eikä kotiteatterikytkentöjä.
Digiasentajista kootaan valtakunnallinen rekisteri. Heidät on aina erikseen pyydettävä kotikäynnille.
Marja-Leena Airila kertoo, että jos asiakkaan luona ilmenee ongelmia laitteiden kanssa vapaaehtoinen digiasentaja hommaa sitten apua.
Mukana digineuvontatyössä on laaja joukko vapaaehtoista vanhustyötä tekeviä järjestöjä. Suomen Lions-liitto rakentaa koko maan kattavan organisaation. Mukana on myös muun muassa kirkon diakoniatyö, SPR:n ystäväpalvelu, eläkeläis- ja vammaisjärjestöt sekä Opintotoiminnan keskusliitto.

Martat järjestävät digi-illan

Sirpa Holvikallio ja Marja-Leena Airila ovat aktiivisia Valkolammen marttojen jäseniä. Marttaliitto kuuluu Opintotoiminnan keskusliittoon. Valkolammen martat ovatkin suunnittelemassa kaikille avointa opintoiltaa digiasioista. Illan pitoaika on maaliskuun 19. päivä.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Jouni Lappalainen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI