|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
?Vakavin kriisi, jossa olen ollut mukana? ? Blokkirajat murtuvat Ruotsissa (14.11.2018 19:17)
Zyskowicz kuumotti vihreitä: ?Miksi te esitätte työttömyyden lisäämistä?? ? Viileä kuitti Haavistolta (14.11.2018 18:29)
Rovion perustaja jättää yhtiön ? Näin kaikki alkoi Otaniemessä 15 vuotta sitten (14.11.2018 17:29)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Pääministeri Paavo Lipponen väläytti kuudetta ydinvoimalaa

24.01.2003Pääministeri Paavo Lipponen väläytti eilen kuudennen ydinvoimalan rakentamista käydessään Viron pääministeri Siim Kallaksen kanssa vierailulla Loviisan ydinvoimalassa. Vierailun yhteydessä Viron pääministeripari Siim ja Kristi Kallas sekä Paavo ja Päivi Lipponen seurueineen tutustuivat Loviisan voimalaitokseen, sen ydinjätehuoltoon sekä Suomen uuden ydinvoimalan mahdolliseen rakennuspaikkaan.


Myös teollisuuden edustajat ovat viime aikoina puhuneet uuden perusvoiman lisäystarpeesta viidennen ydinvoimalan jälkeenkin, mutta varoneet suoraan mainitsemasta kuudetta ydinvoimalaa. Fortumin hallituksen päätoiminen puheenjohtaja Matti Vuoria kertoi aluksi IVOn ja Nesteen yhdistämisestä ja Fortumin visioista. Vuoria kertoi myös, että Fortumilla on Virossa nykyisin noin 300 työntekijää.

Loviisan voimalaitoksen johtaja Arvo Vuorenmaa esitteli voimalaitosta ja näytti kartalta paikan, johon voidaan rakentaa Suomen viides ydinvoimalaitos.
-Viides tai kuudes, lohkaisi pääministeri Paavo Lipponen. Pääministeri Lipponen totesi myös, että pitkään kaavailtua Suomen ja Viron välistä sähkönsiirron merikaapelia olisi tarvittu jo tänä talvena kovien pakkasten aikoihin.

Viro turvaa Narvan palavaan kiveen

Pääministeri Siim Kallas kertoi, ettei Virolla ole mitään sitä vastaan, että Suomi rakentaa lisää ydinvoimaa Viron naapuriin Suomenlahden pohjoisrannikolle.
-Meillä ei ole mitään tätä (hanketta) vastaan. Haluamme muutenkin lisätä yhteistyötä energia-alalla Suomen kanssa. Meidän oma sähköntuotanto perustuu jatkossakin paljolti palavan kiven voimalaitoksiin. Olemme valmiit kilpailemaan sähkön myynnistä myös Suomen markkinoilla, kertoi Kallas.

Hänen mukaansa Virossa ollaan viime vuosina panostettu voimakkaasti Narvan palavan kiven laitosten ympäristönsuojelukysymyksiin.
Loviisassa Kallas tutustui myös ydinjätehuoltoon ja ydinvoimalan alle louhittuun ydinjätteen loppusijoitustilaan. Myös Virolla on korkea-aktiivista ydinjätettä maanpäällisissä varastohalleissa Paldiskissa ja lievästi radioaktiivisia maamassoja Sillamäessä Suomenlahden etelärannalla. Kallaksen mukaan Viron hallussa olevat Paldiskin entisen sotilastukikohdan ydinjätteet eivät uhkaa Suomenlahtea eivätkä ole Virolle ongelma.

Ympäristökysymykset kiinnostivat Lipposia

Myös Päivi Lipposta kiinnostivat ydinvoimalan ympäristökysymykset. Hän kyseli Arvo Vuorenmaalta kuinka kauan ydinjäte säteilee radioaktiivisena. Vuorenmaan mukaan osa radioaktiivisista aineista puoliintuu nopeasti, mutta osa säteilee vielä "hyvin pitkän aikaa".

-Onko käytetyssä ydinpolttoaineessa uudelleen hyödyntämispotentiaalia, Paavo Lipponen kysyi.
-Suurissa ydinjätevaltioissa kuten Ranskassa ja USA:ssa otetaan talteen ja uudelleen käyttöön hajoamiskelpoinen uraani, vastasi Vuorenmaa. Suurlähettiläs Jaakko Blomberg kysyi Loviisan voimalan käyttämän uraanin alkuperästä. Vuorenmaan mukaan Loviisan uraani tulee Venäjältä sekä nyttemmin British Nuclear Fuel Limitediltä eli BNFL:tä, joka sekin käyttää Loviisan polttoaine-elementtien valmistukseen venäläistä uraania.
-Millaiset olot ovat ja miten on ympäristönsuojelu järjestetty uraanin louhintapaikoilla, kyseli Päivi Lipponen.

"Suomalais-ugrilaiset ovat parhaita"

-Louhosten ympäristönsuojelu on järjestetty erittäin hyvin. Se on erittäin korkealla tasolla, Vuorenmaa vakuutteli.
Paavo Lipponen kyseli myös Tsekin tasavallassa sijaitsevan Temelinin VVER-tyyppisen ydinvoimalaitoksen turpiiniongelmista, joista erityisesti itävaltalaiset ovat olleet huolissaan ja vaatineet laitoksen sulkemista.

-Mitä Temelinissä tehtiin väärin?, Lipponen kysyi.
Vuorenmaa vastasi, että Temelinin ydinvoimalaitoksen rakentaminen oli pydähdyksissä pitkään ja turpiini seisoi paikallaan vuositolkulla. Kun turpiinia pitkän seisokin jälkeen käynnistettiin ilmeisesti huolimattomasti, vääntyi sen akseli Vuorenmaan mukaan pahoin ja aiheutti osan nykyisistä ongelmista. Vuorenmaan mukaan turpiinissa sekä muuallakin ilmenneet Temelinin ongelmat voidaan kyllä korjata.

-Tämä pitäisi kertoa näille hysteerisille bulevardilehdille Itävallassa, tokaisi pääministeri Lipponen.

Vuorenmaa esitteli myös kansainvälisiä ydinvoimaloiden käytettävyystuloksia, joissa Suomen neljä ydinvoimalaitosta ovat pitkään olleet listan kärjessä. Kärkisijoille ovat yltäneet myös Unkarissa sijaitsevan Loviisan yhteistyökaupunkin Paksin VVER-ydinvoimalat.

-Suomalais-ugrilaiset ovat parhaita, sanaili Lipposen vieressä istuneelle Siim Kallakselle.
Pääministerivierailu Loviisan voimalaitoksella on harvinaisuus. Voimalan edustajien muistikuvan mukaan edellisestä pääministerivierailusta on vierähtänyt pian pari vuosikymmentä. (AH)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI