|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kuolemanristi ilmestyi nyt Netflixin kurssikäyrään ? Pelätty ilmiö leviää (20.11.2018 19:31)
Kansanedustajat: Lasten harrastaminen maksaa liikaa ? ?Kustannukset nousseet rajusti 10?15 vuodessa? (20.11.2018 18:47)
Uusi ennuste: Sdp nyt selkeä ykkönen ? mutta tuliko demareille jo ?22 %:n katto? vastaan? (20.11.2018 17:36)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


”Abulito ja abulita” viettivät Corazon Grandessa perhe-elämää

06.02.2007Loviisalaiset Gun-May Cedergren ja Bengt Malmberg palasivat jokin aika sitten kahden kuukauden Bolivian-matkaltaan. Henkisesti ja fyysisestikin raskas matka jäi reilusti plussalle, vaikka vaikeitakin hetkiä oli.


- Emme haluaisi olla ilman tätä kokemusta. Tästä matkasta oppi niin paljon lisää. Suomessa ollaan onnellisia, on turvallista eikä pahaa köyhyyttä ja ihmisiin voi luottaa, kuvailee Gun-May.
Eilen 68-vuotispäiviään viettänyt Benkku sairasti matkalla salmonellan, kärsi hengitysvaikeuksista korkeassa ilmanalassa ja sai vielä kirppujakin koiralta. Kansan liikehdintä kaduilla oli ajoittain väkivaltaista ja ryöstäjä kävi lastentalolla yöllä. Varkaan mukaan lähti digikamera, siihen asti otetut 500 kuvan kortti, pullapitko ja vielä Gun-Mayn likööripullokin. Konttorirakennuksesta vietiin samana yönä tietokone.

Matkan varsinainen tarkoitus, tutustua loviisalaistaustaisen Siw Bromanin tyttöjen kotiin ja siellä lasten kanssa oleminen, toteutui hankaluuksista huolimatta hyvin. Lapset ristivät Benkun ja Gun-Mayn abulitoksi ja abulitaksi, eli isoisäksi ja isoäidiksi, mitkä nimitykset he mielellään ottivat vastaan.

Kallis lenkki

Matka Helsingistä Bolivian Cochabambaan kesti huimat 39,5 tuntia. Reitti kulki Helsingistä Pariisin ja Miamin kautta Santa Cruziin ja sieltä edelleen Cochabambaan. Eräs rouva oli välttämättä halunnut antaa mukaan HK:n sinisen lenkin Siwille vietäväksi. Tiukkakatseinen tullimies totesi matkalaukun avattuaan, ettei Boliviaan saa tuoda elintarvikkeita. Gun-May kertoo yrittäneensä espanjaksi selittää, kuinka tärkeästä lähetyksestä oli kyse, mutta vasta heitto 10 dollarista sai ylemmän virkailijan sujauttamaan setelin taskuunsa ja viittaamaan toista sulkemaan laukun ja loviisalaisparia jatkamaan matkaa. Maan korruptoituneisuus tuli muutenkin selväksi matkan aikana. Yhtäältä Boliviassa on mahtavat luonnonvarat, ja huikaiseva luonto, toisaalta äärimmäinen köyhyys etenkin maaseudulla sekä intiaanien toisen luokan kansalaisuus, vaikka enemmistönä maassa ovatkin.

- Bolivia oli niin erikoinen ja erilainen maa. Me olemme molemmat matkailleet paljon, mutta emme tällaista kokeneet. Turistimaa Bolivia ei ollut.
Kokaviljelmistään tutussa Boliviassa kokapensaan lehtien pureskelu on tavanomaista, kokeilivatpa Gun-May ja Bengtkin vaikuttumatta sen kummemmin.
Vanhan kulttuurin mukaisesti maassa uhrattiin vielä Äiti Maalle muun muassa laaman sikiöitä, joita saattoi olla sadoittain myynnissä markkinoilla.

- Eräässäkin toimistossa oli tietokone ja muutenkin modernia, mutta keskellä lattiaa kuitenkin paikka uhritulelle, kertoo Gun-May.

Rauhallista arkea

Corazon Grande, eli Suuri Sydän on tyttöjen talo, jossa asuu nyt 13, iältään 1-11 -vuotiasta tyttöä. Siw Broman työskentelee päätyönään pelastusarmeijassa ja taloa johtaa Carla-johtajatar apunaan tätejä, psykologi sekä Angel, joka on tytöille isän mallina ja tukena sekä turvana.
- Näillä lapsilla ei ole ketään muita. Heidät on otettu pois perheiltään, eivätkä he enää niihin voi mennä takaisin.

Lapsia on saatettu käyttää hyväksi tai perheillä on alkoholi- tai huumeongelmaa. Tytöt on voitu myös hylätä jo vauvoina kadulle.
Arki tyttöjen talossa sujui rauhallisesti ja onnellisesti. Kuvissa näkyvät hymyilevät tytöt ovat selvästi löytäneet turvapaikan.
- Isommat tytöt, jotka osaavat jo kirjoittaa, kirjoittivat omille kummeilleen. Toiminta on kristillisellä pohjalla. Joka sunnuntai mennään kirkkoon ja ruoka siunataan aina ennen ruokailua. Talossa asuvat tytöt pääsevät kaikki kouluun, osa 11-vuotiaista ei ollut aiemmin käynyt koulua, he kertovat.

Loviisasta ja lähiseuduilta on saatu mukaan jo monta kummia, mutta lisää tarvitaan vielä.
- Kaikki rahat menevät ilman välikäsiä ja suoraan tarpeeseen. Nyt kun on itse nähnyt millaista siellä on, tuntuu vielä paremmalta olla kontaktihenkilöinä. Rahat menevät todelliseen tarpeeseen, he korostavat.

Lapset olivat pariskunnan vieraillessa parhaillaan kesälomalla, joka kesti joulukuun alusta helmikuun alkuun.
- Lapset olivat todella rakkauden kipeitä. He suorastaan tarttuivat syliin. Lastenkodin arjessa työskentelemisen lisäksi Gun-May ja Bengt ehtivät tehdä erilaisia retkiä. Yksi mieleenpainuvimmista oli suola-aavikko, jonne he pääsivät lähetyskoneen kyydissä. Hotellihuoneet ja kalusteet oli tehty suolasta. Näkymä oli kuin jäätiköltä.

- Lämmintä oli päivällä noin 30 astetta ja yöllä saattoi olla pakkasta, he kuvailevat. Seuraava matka on parilla jo mielessä. Benkku haaveilee Uudesta-Seelannista ja Gun-May Kuubasta.
- Ensimmäinen lastenhoitajan työpaikkani oli Kuuban suurlähetystössä ja olen tavannut Fidel Castronkin, nauraa Gun-May.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Auli Silmäri

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI