|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Ässien uusi valmentaja avasi voitolla ? HIFK:n käyrä ollut laskeva (14.11.2018 22:07)
Jokerit voitti ? Hjalliksen myynti-ilmoitus varasti illan shown (14.11.2018 21:56)
Harakka: ?Mihin ministerin ylimielinen tuomio perustuu?? ? Lukuja jopa Orpon omalta ministeriöltä (14.11.2018 20:03)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Jonot ja potilaan paikasta toiseen pompottelut vähenevät

26.01.2007Loviisan pääterveysaseman ensiavussa otetaan helmikuun alussa käyttöön uudenlainen palvelu. Sen tarkoituksena on aamuisen puhelinruuhkan tehokas purkaminen ja potilaiden hoidon tarpeen arviointi välittömästi jo puhelimessa, johon ovat vastaamassa kokeneet lääkärit ja hoitajat.


–Tavoitteena on, ettei potilas soita varatakseen aikaa, vaan saadakseen ongelmaansa heti ratkaisun, kiteyttää vastaava ylilääkäri Tero Taipale.

Uusi käytäntö pohjautuu niin sanottuun Triage -periaatteeseen eli potilaiden lajitteluun. Sitä on Taipaleen mukaan käytetty alun perin poikkeusoloissa esimerkiksi kenttälääkinnässä, jossa potilaat on laitettu ruuhkatilanteissa nopeasti kiireellisyysjärjestykseen ja ohjattu suoraan oikeaan hoitopaikkaan.

Loviisassa Triagen kokeilu sai alkunsa etenkin joka-aamuisten puhelinruuhkien vuoksi.
–Terveyskeskuksen puhelinliikenteessä ruuhka on jokapäiväistä. Koska kaikki soittavat samaan numeroon yhtä aikaa noin kello 8-11, ei kaikkiin puheluihin ole voitu vastata, sillä vastaajia on liian vähän, selvittää Taipale.

Uuden käytännön myötä puhelimeen vastaajien määrää lisätään ja heitä on jatkossa seitsemän kello 8-10 välisenä aikana numerossa 5051300. Vastaajat ovat kokeneita hoitajia ja taustatukena on lääkäri. Kokeilun alkaessa vastaajia ovat hoitajien lisäksi Taipale itse sekä kulloinkin vuorossa oleva päivystävä lääkäri. Kello 10-16 vastaajina ovat yksi lääkäri ja yksi hoitaja.

–Puhelu kiertää ringissä ja se, joka nopeimmin vapautuu edellisestä puhelusta, vastaa. Vastaajien määrää lisätään tai vähennetään alkukokemusten perusteella. Tavoitteena on, että soittaja pääsee läpi siedettävässä ajassa, ehkä noin 30 sekunnissa.

Ongelmana terveyskeskuksessa on ollut myös se, että vapaita aikoja on aluevastuuryhmissä epätasaisesti. Saman päivän aikana toisessa ryhmässä myydään ”eioota”, kun toisessa saattaa jäädä aikoja käyttämättä. Aikoja ei ole voitu jakaa ristiin työehtosopimussyistä.

–Triage-ryhmällä on kaikki ajat käytettävissään. Lääkäreiden palkkaus rakennetaan siten, että maantieteellinen aluevastuu puretaan ja tehdystä työstä maksetaan suurempi potilaskäyntikorvaus. Potilas voi myös itse valita lääkärinsä, mainitsee Taipale.

Potilaiden juoksutus vähenee

Uuden käytännön tavoitteena on yksinkertaisten asioiden hoitaminen nopeasti ja joustavasti, osa jo suoraan puhelimessa. Potilaiden pallottelu paikasta toiseen vähenee. –Potilaiden turha juoksutus loppuu, kun hänet ohjataan alusta asti oikeaan paikkaan. Potilas ei soita varatakseen aikaa, vaan saadakseen arvion hoidon tarpeesta. Hoitotarpeen arvion saa heti samana päivänä, eikä vasta kolmen päivän kuluttua, kuten nyt voi käydä, toteaa Taipale, jonka mielestä nyt otetaan askel kohti potilaiden nykyistä oikeudenmukaisempaa kohtelua.

Porvoon kokeilusta myönteistä palautetta

Porvoon sairaalassa ensiavun Triage-kokeilu onnistui Taipaleen mukaan hyvin ja siitä rohkaistuneina malli tuodaan nyt Loviisaan. Vastaavia kokeiluja on vireillä muuallakin, mutta Loviisassa ollaan tiettävästi pisimmällä.

–Porvoossa puheluista noin 10 prosenttia päättyi pelkkään neuvontaan. Noin 20 prosentissa lääkäri hoiti potilaan puhelimitse esimerkiksi kirjoittamalla reseptin apteekkiin. Lisäksi noin 20 prosenttia tapauksista lääkäri hoiti puhelimitse, mutta potilas teki pikakäynnin hakeakseen esimerkiksi sairauslomatodistuksen, luettelee Taipale.

Noin 50 prosenttia soittajista pyydettiin päivystykseen. Osa heistä sai esimerkiksi laboratoriolähetteen jo soittaessaan ja näin hoito nopeutui.
Yleisimpiä puhelimitse tehtäviä diagnooseja olivat mm. yskä, lievä ihoinfektio tai virtsatulehdus.

–Asiakkailta tullut palaute oli myönteistä. Etenkin kiireiset asiakkaat, joilla ei ole aikaa odottaa, olivat kaikkein tyytyväisimpiä saatuaan vaikkapa lääkereseptin suoraan apteekkiin ilman lääkärissä käyntiä, toteaa Taipale.

Odotukset korkealla

Sekä Taipale että terveysjohtaja Marica Saloranta, ensiavun osastonhoitaja Rea Olander ja terveydenhoitaja, atk-yhdyshenkilö Anu Strandvall ovat luottavaisia uuden käytännön toimivuudesta.

–Triage lähtee kehittymään käytön mukaan. Nyt se on meillä vielä teoriaa, mutta kokeilun myötä saamme tietää sen toimivuuden. Uskon, että uudella käytännöllä voidaan myös vähentää lääkäreiden työtaakkaa. Jos esimerkiksi laboratoriolähete annetaan jo puhelimessa, jää yksi lääkärissäkäynti automaattisesti pois, mainitsee Saloranta.

Olander puolestaan toteaa, ettei hänen työnsä ensiavussa hirveästi muutu, sillä puhelimeen vastaaminen ja neuvominen ovat arkea jo nyt.
–Odotan silti uutta käytäntöä ja siitä saatavia kokemuksia mielenkiinnolla, toteaa Olander ja korostaa, että terveyskeskuksen ensiapupoliklinikan toiminta jatkuu entisellään.
Helmikuu on uuteen systeemiin totuttelemista. Kun alkuun on päästy, ovat käyttäjien kommentit tervetulleita, samoin Triagen parannusehdotukset.

Loviisanseudun terveydenhuollon kuntayhtymä julkaisee lisäinformaatiota sisältävän ilmoituksen ensi viikon lehdissä. Lisäksi tietoa tulee yhtymän nettisivuille osoitteeseen www.lovseudterv.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Eija Kosonen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI