|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen Futistyttöjen peli päättyi kyyneliin (16.11.2018 23:34)
Lukko nollasi tappiokierteessä olevan HIFK:n: ?Aika simppeli lopputulos? (16.11.2018 22:06)
?Seuraavat vuosikymmenet muuttavat koko eläkejärjestelmän logiikan? (16.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


TVO aloittaa kuudennen ydinvoimalan valmistelut
19.01.2007Teollisuuden Voima on aloittanut valmistelut kuudennen ydinvoimalan rakentamiseksi Suomeen. Ranskalaisen Challenges-talouslehden uutisen mukaan TVO on keskustellut alustavasti ranskalaisen Areva-yhtiön kanssa Suomen kuudennen ydinvoimalan hankinnasta. TVO:n toimitusjohtaja Pertti Simola kertoi, että kyse on normaaliin liikkeenjohtoon kuuluvasta tiedonvaihdosta eikä se merkitse vielä, että kuudes ydinvoimalahanke olisi käynnistynyt. -Olemme pitäneet valmiuksia yllä osana normaalia pitkän tähtäimen suunnittelua, kertoi Simola. Hänen mukaansa TVO:n aikomuksena on käynnistää seuraavan ydinvoimalaitoksen ympäristövaikutusten arviointimenettely eli YVA todennäköisesti vielä tämän vuoden aikana.

-Päätöstä YVA:sta ei vielä ole tehty, mutta pyrimme tämän vuoden aikana valmistelemaan asiaa niin, että hallitus ja omistajat voivat tehdä päätökset YVA:sta, Simola sanoi. Hänen mukaansa "sivistynyt arvio on, että YVA tehdään sekä Olkiluodossa että Loviisassa”. -Näen, että meillä on kaksi tasavertaista paikkakuntaa uuden ydinvoimalan sijoituspaikaksi; Loviisa ja Olkiluoto. Loviisassa on varsin tuore YVA, josta on hyvä lähteä liikkeelle. Lopullinen päätös sijoituspaikasta tehdään teknis-taloudellisten kriteerien perusteella, Simola kertoi. Hänen mukaansa Loviisan mahdollisuudet eivät suinkaan ole huonot siinäkään tapauksessa, että TVO päätyisi tilaamaan Olkiluoto 3:n sisarlaitoksen Ranskasta.

-Loviisa olisi silloinkin täysin relevantti sijoitusvaihtoehto. Kahden peräkkäin toteutetun laitoksen suurin synergiahyöty saadaan laitoksen suunnittelussa ja luvituksessa. Se ei ole riippuvainen sijoituspaikkakunnasta. Jos toinenkin laitos olisi EPR-yksikön seuraaja, se voisi aivan hyvin olla myös Loviisassa, Simola sanoi.

"FIN5:n tilauksen yhteydessä puhetta FIN6:sta"

Sekä Loviisan ykkösyksikön että Olkiluodon ykkösyksikön tilauksen yhteydessä aikanaan voimayhtiöt sopivat alustavasti myös optiosta, jolla kakkosyksiköt tilattiin. Loviisassa optio käsitti alunperin jopa neljä reaktoriyksikköä. Toimitusjohtaja Simolan mukaan Olkiluodon kolmannen yksikön tilauksessa ei varsinaisia optioita ollut, mutta jatkosta oli kyllä puhetta.

-Kun sopimusta FIN5:sta (Olkiluoto 3) tehtiin, antoi ranskalainen laitostoimittaja meille vinkin, että he ovat kiinnostuneet toimittamaan myös toisen yksikön. Se ei kuitenkaan sulje pois muita vaihtoehtoja eikä sido meidän käsiä, Simola sanoi. Simolan mukaan vielä on ennenaikaista päättää tullaanko mahdollisesta kuudennesta ydinvoimalasta järjestämään täysimittainen tarjouskierros.

-Emme ole vielä niin pitkällä, että siitä olisi päätöksiä, Simola sanoi. Hänen mukaansa ensin on määrä tehdä YVA, ja jättää sen jälkeen periaatepäätöshakemus valtioneuvoston päätettäväksi ja eduskunnan ratifioitavaksi.

-Voimalan valmisteluprosessi on pitkä. YVA-menettelyyn kuluu noin 1,5 vuotta. Sen jälkeen tarvitaan noin vuosi periaatepäätöshakemuksen käsittelyyn ja 1-1,5 vuotta voimalan kilpailuttamiseen, sanoi Simola. Voimalan rakentamisen aloittamiseen kuluu siten 3-4 vuotta hankkeen aloittamispäätöksestä.

Toimitusjohtaja Pertti Simola arvioi, että poliittinen ilmapiiri olisi nyt suotuisa kuudennelle ydinvoimalalle. Periaatepäätöshakemus lisäydinvoiman rakentamiseksi voidaan kuitenkin jättää valtioneuvostolle aikaisintaan parin vuoden kuluttua. TVO:n suurimman omistajan Pohjolan Voiman toimitusjohtaja Timo Rajala kertoi, että uusi kuudes ydinvoimala tarvitaan käyttöön viimeistään vuonna 2016.

"Loviisassa ei kannata vielä hötkyillä"

Simolan mukaan TVO ei ole ollut toistaiseksi yhteydessä Loviisan suuntaan kuudennen ydinvoimalan valmisteluissa. Hänen viestinsä Loviisan ja Eurajoen poliittisille päättäjille on, ettei tässä vaiheessa vielä kannata hötkyillä.

-Arvostamme kyllä, että hanketta kohtaan on molemmilla paikkakunnilla aitoa kiinnostusta. Se on upeaa ja merkki vastuullisesta suhtautumisesta energiakysymyksiin. Ei meillä kuitenkaan ole nyt suurempia toiveita mihinkään suuntaan, koska hanke on niin alkuvaiheessa vasta, Simola tähdensi.

Simola ei ottanut kantaa kuudennen ydinvoimalan omistuspohjaan. Hän arveli, että hanke toteutetaan samalla periaatteella kuin TVO:n aiemmatkin ydinvoimalat.

-Julkisuudessa on ollut tietoja, että monet tahot ovat olleet kiinnostuneet tulemaan mukaan seuraavankin ydinvoimalaitoksen rakennushankkeeseen, Pertti Simola kertoi.

FIN5:n valmistuminen viivästyy

Suomen viidennen ydinvoimalaitoksen rakennustyöt ovat käynnissä Eurajoen Olkiluodossa. Olkiluoto 3 -laitosyksikön rakentamisesta vastaa kokonaisuudessaan Framatome ANP:n ja Siemensin muodostama ranskalais-saksalainen konsortio. Framatome ANP vastaa hankkeessa reaktorilaitoksesta ja Siemens turbiinilaitoksesta. Olkiluoto 3:n reaktori on painevesityyppinen EPR (European Pressurized water Reactor). Laitosyksikön sähköteho on noin 1600 megawattia (MW) eli valmistuttuaan yksikkön on sähköteholtaan maailman suurin ydinvoimalayksikkö. Hankkeen valmistuminen on viivästynyt hieman alkuperäisestä aikataulustaan. Laitostoimittajan päivittämän aikatauluanalyysin mukaan Olkiluoto 3:n kaupallinen käyttö voi alkaa vuoden vaihteessa 2010-2011.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI