|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen futistytöille lohdutuspiste ? MM-turnauksen pettymys valmentajien piikkiin (21.11.2018 00:24)
Kärpät jatkaa mestareiden liigassa puolivälieriin (20.11.2018 23:07)
Kuolemanristi ilmestyi nyt Netflixin kurssikäyrään ? Pelätty ilmiö leviää (20.11.2018 19:31)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kuntauudistushanke tuoreen puheenjohtajan suuri haaste

19.01.2007Loviisan kaupunginhallituksen tuore puheenjohtaja Åke Laitinen on vielä suurelle yleisölle melko tuntematon, mutta Loviisan poliittisissa piireissä tunnettu henkilö. Laitinen kertoo liittyneensä demareihin vuonna 1977 ja olleensa lautakuntatyössä 1980-luvun alusta. Silloisen urheilulautakunnan jäsenyyden jälkeen hän siirtyi tekniseen lautakuntaan, jossa toimi puheenjohtajana aina tähän uusimpaan luottamustehtävään valintaan asti.


Kaksikielisen Laitisen valinta demareilta kaupunginhallituksen puheenjohtajaehdokkaaksi oli yksimielinen, eivätkä hänen valintaansa muutkaan puolueet vastustaneet. Tämä antaa Laitisen mielestä hyvät eväät aloittaa vastuullinen luottamustoimi. Ihan heti hän ei kuitenkaan ollut suostunut ehdolle, muutama uneton yö piti viettää.

- Kaupunginhallituksen puheenjohtajan työ vie aikaa perheeltä ja vapaa-ajasta, ja päätös vaati neuvotteluja kotonakin. Iltamenoja ja kokouksia eri työryhmissä on ollut tähänkin asti, mutta velvollisuuksia tulee nyt lisää.

Laitinen huomauttaa, että miettimistaukoon vaikutti myös kuntauudistushanke, joka on tänä vuonna saatava jonkinlaiseen päätökseen. Loviisan seudun kuntien tilannetta selvittelee Sten Frondén, jonka työn tuloksia saataneen lukea maaliskuussa.

- Kouluselvitys oli yksi osoitus siitä, että tarkastelu ja päätöksenteko esimerkiksi koulujen kohtaloista olisi helpompaa jos kunnat olisivat yhdessä. Terveydenhuolto on puolestaan laajempi kysymys, silloin mukaan tulevat myös Porvoo ja HUS. Elokuussa on tehtävä joku päätös. Korostan, että asia on erittäin auki vielä, esimerkiksi Pernaja neuvottelee molempiin suuntiin, mutta itse näen, että Loviisan seudun kuntien tulisi yhdistyä.

Talous tasapainossa

Loviisan taloudellisen tilanteen Laitinen näkee tällä hetkellä hyvänä.
- Budjetti on tasapainossa, mutta tuhlaamaan ei pidä lähteä. Yllätyksiä voi aina tulla esimerkiksi erikoissairaanhoidossa.

Teknisen puolen hän toteaa olevan kuntalaisille näkyvän ja esimerkiksi tienpidosta annettavan helposti palautetta, mutta sillä puolella liikkuvan kuitenkin vähemmän rahaa.
- Terveys ja koulu nielevät 71 prosenttia budjetista.
Loviisan korkea työttömyys saa Laitisen mietteliääksi.
- Mistähän se johtuu, onko siihen esimerkiksi väestörakenteellisia syitä.
Pitkäaikaistyöttömyyttä on kuitenkin saatu Loviisassa helpotettua, hän toteaa.
Elinkeinopuolella Laitinen odottaa syksyllä työnsä aloittaneen elinkeinopäällikön saavan tuloksia aikaan niin uusien työpaikkojen kuin asukkaidenkin saamisessa.
- Tuloksia ei synny hetkessä, mutta uskon, että niitä tulee.

Tervetuloa ydinvoimalaitos

Laitinen tunnustautuu ydinvoiman kannattajaksi ja jos Suomessa päätetään lisäydinvoimaa rakentaa, hän toivottaa laitoksen tervetulleeksi Loviisaan.
- Kun katsoo nyt ulos ikkunasta, herää epäilys onko jo tapahtunut ilmaston muutosta. Hiilestä pitäisi energiantuotannossa päästä eroon. Biopolttoaineet autoihin auttaisivat osaltaan, pohtii Laitinen.

Mitään lobbausta laitoksen saamiseksi Loviisaan hän ei lähtisi tässä vaiheessa tekemään.
- Loviisa on jo valtuustoa myöten antanut myönteisen signaalin, jos päätös lisäydinvoiman rakentamisesta tehdään. Paikkakuntavalinta tehdään, kun päätös rakentamisesta on tehty.

”Mennyt kun on pyydetty”

Puoluevalinta ja demari-ideologia on Laitiselle olllut nuoresta asti selvä valinta, vaikka lapsuudenkoti ei poliittisesti aktiivinen ollutkaan. Lapinjärveläissyntyinen Laitinen muutti perheineen Loviisaan vuonna 1969, jossa hänet pyydettiin poliittiseen toimintaan mukaan. Laitinen korostaa, että hän ei ole pyrkinyt vuosien mittaan mihinkään luottamustoimeen, vaan on mennyt kun on pyydetty.

Laitinen on ollut eläkkeellä vuodesta 2001. Hän ehti toimia tielaitoksella 38 vuotta, viimeksi työnjohtajana. Teknisen puolen asiat, kuten kunnossapito ja rakentaminen olivat läheisiä lautakuntatyössä. Teknisen lautakunnan asioita hän aikoo seurata tiiviisti jatkossakin.

- Kaupunginhallituksen puheenjohtajalla on oikeus osallistua lautakuntien kokouksiin, nyt on vain seurattava teknistä lautakuntaa laajemmin muitakin lautakuntia, pohtii Laitinen. Aivan vierasta hallitustyöskentely ei hänelle ole.

- Olen ollut kuusi vuotta kaupunginhallituksen varajäsenenä ja lukenut esityslistat, hän huomauttaa.

Hallituksessa korkea keski-ikä

Vuonna 1941 syntynyt Laitinen ei ole luottamuselinten nuorinta kaartia, mutta ei senioreinkaan. Se, että hän on eläkkeellä, on mahdollistanut muun muassa päiväsaikaan pidettäviin kokouksiin osallistumisen eri työryhmissä.

- Kaupunginhallituksen keski-ikä on korkea, mutta nuorempia naisia on mukavasti mukana, esimerkiksi Jaana Visavuori-Terävä ja Eeva Kauppinen ja uutena tullut Sonja Stenman, luettelee Laitinen.

Kuntoliikunta on politiikan lisäksi tärkeä vapaa-ajan harrastus.
- Pyrin joka päivä kävelemään 7,5 kilometrin lenkin. Kun on lunta, hiihdän. Kesällä vietämme aikaa mökillä Ruotsinpyhtään saaristossa.
Perheen kolme lasta ovat saaneet yhteensä jo yhdeksän lastenlasta, jotka tuovat väriä elämään.

Äänestykset demokratiaa

Ensimmäinen kaupunginhallituksen kokous, jota Laitinen johtaa pidetään ensi maanantaina. Laitinen luonnehtii itseään puheenjohtajana keskustelun sallivaksi.

-Demokratiaan kuuluvat eri mielipiteet ja äänestykset. Hallituksessa on yhdeksän jäsentä, joten yleensä aina joku on eri mieltä. Yhteistyön on oltava hyvää hallituksen jäsenten ja virkamiesten välillä, painottaa Laitinen.

Asioihin perehtyminen jo valmisteluvaiheessa on hänen mielestään tärkeää jo siksikin, että puheenjohtajan ääni ratkaisee jos äänestyksessä äänet menevät tasan.

- Diktaattori en ole, hän naurahtaa ja kertoo tv-sarjassa Turvetta ja timanttia olleen keskiviikkona sopivasti esillä aivan päinvastainen puheenjohtaja, joka oli tokaissut olevansa yhtä kuin kunta.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Auli Silmäri

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI