|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kärpät jatkaa mestareiden liigassa puolivälieriin (20.11.2018 23:07)
Kuolemanristi ilmestyi nyt Netflixin kurssikäyrään ? Pelätty ilmiö leviää (20.11.2018 19:31)
Kansanedustajat: Lasten harrastaminen maksaa liikaa ? ?Kustannukset nousseet rajusti 10?15 vuodessa? (20.11.2018 18:47)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


”Vaihtoehtoja on kolme”

05.01.2007Kunta- ja palvelurakenneuudistuksessa esillä olleista kolmesta mallista päädyttiin peruskuntamalliin. Mikä malli olisi sopivin Itä-Uudenmaan seurakunnille? Pernajan kirkkoherra Rolf Steffansson heittää ilmaan myös kolme mallia.


- Rovastikunnan kokoinen seurakuntayhtymä, jossa seurakunnat jatkaisivat itsenäisinä; yhdistetään seurakunnat uusien kuntarajojen mukaisiksi, jolloin seurakuntien määrä vähenee; perustetaan uusia seurakuntayhtymiä uusien kuntarajojen mukaisiksi, jolloin seurakunnat jatkaisivat myös itsenäisinä, Steffansson sanoo.

Neljäs malli on tietenkin se, että ei tehdä yhtään mitään. Se on Steffanssonin mukaan kuitenkin huonoin malli siitä syystä, että jotain kuntakentässä tulee varmasti tapahtumaan. Vaikka ei päädyttäisi kuntafuusioihin, yhteistyötä tehostetaan tavalla tai toisella.
Steffanssonin mukaan seurakuntien kannattaisi tehostaa yhteistyötä, vaikka kuntakentässä ei muutoksia edes tapahtuisi.

- Yhteisiä jumalanpalveluksia on järjestetty ja papit ovat tuuranneet toisiaan, mutta yhteistyö on toistaiseksi ollut vähäistä. Myös rakenteellisia uudistuksia tarvitaan, Steffansson summaa.

Kunnissa keskushallinto syö kokonaiskakusta muutamia prosentteja, seurakunnissa enemmän. Steffansson laskeskelee, että Pernajassa hallinto syö noin 13 prosentin verran.
- Päähuoli tässä on kuitenkin keskustelu, siis sen puute. Kunnissa tehdään päätöksiä tämän vuoden aikana, joten nyt tulisi seurakunnissakin asia ottaa esille. Parempi mitä aikaisemmin olemme liikkeellä.

Kirkkohallitus suosii suurta

Steffansson itse pitää parhaana vaihtoehtona rovastikunnan kokoista seurakuntayhtymää, jossa seurakunnat jatkaisivat itsenäisinä. Siinä verot kerättäisiin yhteiseen pottiin ja jakoperusteet sovittaisiin erikseen.

- Per capita, esimerkiksi erikoisolosuhteet huomioiden.
Seurakunnat voivat perustaa rovastikunnan kokoisen yhtymän, vaikka Itä-Uudenmaan kunnat eivät liittyisikään yhteen, edes osa niistä.
Steffansson ehdottaa myös, että Loviisaan voitaisiin sijoittaa uuden seurakuntayhtymän hallinto. Uuden yhtymän nimeksi taas sopisi hänen mielestään Agricolan seurakuntayhtymä.

- Sekin on vain heitto, jotta keskustelua saataisiin aikaan. Loviisa voisi keskuspaikkana tasapainottaa valtasuhteita maakunnan alueella. Porvoo painii sen verran suurissa, sisäisissä ongelmissa, että sieltä ei vetovastuun ottajia löydy.

Kirkkohallitus on toistaiseksi kuitenkin suosinut suurempia yksiköitä seurakuntia yhdistämällä. Steffanssonin mukaan siitä syystä, että yhtymät saattavat etäännyttää ihmisiä seurakunnan perustyöstä. Toisaalta, Porvoossa, Sipoossa, Loviisassa ja Lapinjärvellä asioista päättävät tälläkin hetkellä seurakuntayhtymät.

Yksi kolmesta vaihtoehdosta olisikin perustaa uusia yhtymiä uusien kuntarajojen mukaan; jos esimerkiksi Loviisanseudun kunnat päättäisivät liittyä yhteen, verot kerättäisiin samaan pottiin, mutta seurakunnat jatkaisivat itsenäisinä.

- Hallinto keventyisi hieman, mutta jakoperusteista ja tehtäväkentästä pitäisi silti erikseen sopia.
Steffanssonin mukaan tehokkain malleista lienisi kuitenkin ns. peruskuntamalli, jossa seurakunnat fuusioitaisiin uusien kuntarajojen mukaisiksi. Tässäkin mallissa on kuitenkin omat ongelmansa.

- Uskoisin, että maakunnan seurakunnat haluavat jatkaa itsenäisinä. Ainakin Pernajassa seurakunta on oleellinen osa kuntalaisten identiteettiä, Steffansson huomauttaa.

Intressit erilaisia

Pernajan kirkkoherran mukaan rovastikunnan kokoista seurakuntayhtymää puoltaa myös se, mikäli kunnat Itä-Uudellamaalla päättävätkin lähteä eri suuntiin. Sekin on mahdollista, että osa kunnista liittyy Porvooseen ja osa Loviisaan.
- Siinä tapauksessa rovastikunnan kokoinen seurakuntayhtymä takaisi yhteistyön jatkumisen ja syventymisen.
Steffansson viittaa tällä esimerkiksi toimivaan Pernajan ja Liljendalin seurakuntien yhteistyöhön. Suurempi yksikkö mahdollistaisi myös työntekijöiden erikoistumisen ja päällekkäisyyksiä voitaisiin purkaa.

- Kuitenkin seurakunnat jatkaisivat itsenäisinä, Steffansson painottaa.
Varmaa hänen mukaansa on kuitenkin se, että rakenteita tarvitsee uudistaa. Esimerkiksi Pernajan seurakunta on karsinut toimintaa talouden tasapainottamiseksi. Kirkkoherra onkin samalla realisti.

- Kaupunkikeskuksissa ja kuntakeskuksissa intressit saattavat olla erilaiset. Nyt on kuitenkin syytä keskustella asiasta, jotta kukaan ei tunne oloaan pakotetuksi, kun on ratkaisun aika.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Mikko Turklin

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI