|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Uusi ilmiö: Pantilliset kauppakassit yleistyvät ? Varusteleka ja Akateeminen mukana, Alkoonkin tulossa (22.11.2018 12:45)
Berner: ?Autojen myynti pitää nostaa 150 000:een? ? Autoala: Sitten 8 mrd.?:n veropottia kevennettävä (22.11.2018 12:05)
HS: Raju avautuminen ministeriön sisältä ? johto ja lainvalmistelu ?täysin hukassa? (22.11.2018 11:33)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Vuosi 2007 on päätösten vuosi

02.01.2007Viime vuoden kuntakatsauksessa kunnanjohtajat odottivat jo suurta pamausta. Sitä ei tullut. Sen sijaan vuosi kului kunnissa suuren epätietoisuuden vallitessa; mitä tuleman pitää. Kunta- ja palvelurakenneuudistuksen selvitystyö lähenee kuitenkin jo loppua. Päätetäänkö vuonna 2007 esimerkiksi Suur-Loviisan syntymisestä vai ei, sitä ei vielä tiedä. Yksi asia on kunnanjohtajien mukaan kuitenkin varmaa: vuosi 2007 on päätösten vuosi.


Loviisan kaupunginjohtaja Olavi Kaleva: ”Fuusiossa vaihtoehdot lisääntyvät oleellisesti”

Loviisan kaupunginjohtaja Olavi Kaleva liputtaa avoimesti Loviisanseudun kuntafuusion puolesta. Hänen mielestään yhteistyön syventäminen tässä vaiheessa olisi pelkkä välivaihe; valtio tulee tavalla tai toisella pakottamaan kuntia yhteen. Jos ei pakkoliitoksilla, niin tekemällä pienten kuntien tilanteen niin tukalaksi, että vaihtoehdot käyvät vähiin.

- Jokainen kunta haluaisi varmasti jatkaa itsenäisenä, mutta tulevaisuudessa tarvitaan suurempia hartijoita, jotta kunta voi ylipäänsä tuottaa palveluja, Kaleva sanoo.
Jos pienen kunnan vaihtoehdot käyvät vähiin, suuressa vaihtoehdot lisääntyisivät oleellisesti; näin uskoo Kaleva.
- Jokaisessa Loviisanseudun kunnassa on tiettyjä vahvuuksia, jotka saataisiin paremmin hyödynnettyä suurkunnassa.
Kaleva pyöritteleekin nykytilannetta, jossa asukas käy töissä yhdessä kunnassa ja maksaa verotulonsa toiseen kuntaan. Kunnat kilpailevat keskenään.

- Kuntien ei tulisi tuijottaa niin herkästi omaan napaansa. Positiivisia seurannaisvaikutuksia ilmenee koko seutukunnassa, kun alueelle syntyy uusia yrityksiä ja sitä kautta työpaikkoja, Kaleva sanoo.
Tonttipolitiikkaa voitaisiin suunnitella laajemmin, samoin elinkeinopolitiikkaa. Kaleva katsookin, että jo tulevana vuotena kuntien tulisi lähestyä toisiaan enemmän myös elinkeinopolitiikan saralla.
- Myös elinkeinopolitiikkaa kannattaa luovia yhdessä, esimerkiksi markkinoinnin osalta, Kaleva sanoo esimerkin.

Hän arvelee, että Loviisan lisäksi myös naapurikunnissa tilannetta osataan arvioida ilman vaaleanpunaisia laseja kohti kunnan vaakunaa.
- Tämän vuoden aikana kunnissa ymmärrettiin suurkunnan perustamisen tarve. Tapahtui paljon henkistä lähentymistä, joten vuosi ei mennyt hukkaan, vaikka uudistus ei vielä olekaan johtanut käytännön toimenpiteisiin. Vuosi 2007 on päätösten aika, Kaleva sanoo.

Liljendalissa valmius miettiä toimintatapoja uudelleen

Mitä jäi käteen noin 1 500 asukkaan Liljendalille vuodesta 2006? Kunnanjohtaja Sten Frondénille tulee ensimmäisenä mieleen Suomen Kuvalehden artikkeli Suomen tyytyväisimmästä kunnasta - Liljendalista. Tätä taustaa vasten sopii ihmetellä, voiko kuntauudistus tuoda mitään lisäarvoa kuntalaisten arkeen.

- Hyvin vähän, kunnanjohtaja Frondén vastaa.
Palvelutuotannossa tehdään jo nyt niin tiivistä yhteistyötä, ettei suuria muutoksia arkeen Loviisanseudun kuntafuusio hänen mukaansa toisi. Alueen elinvoimaisuus sen sijaan voisi parantua paljonkin. Kuntafuusio mahdollistaisi suuremmat hartijat, joka saattaisi houkutella seudulle uusia yrityksiä tai koulutusta ja asukkaita.

- Helsingistä katsottuna seutukunta muodostaa kokonaisuuden, Frondén arvelee.
Kunnanjohtaja itse on selvitysmiehenä Loviisanseudun yhteistyöselvityksessä. Hän arvelee myös oman kantansa selkiytyvän selvitystyön tuloksena. Mikä tilanne lienee Liljendalin kunnanvaltuustossa?

- On tietenkin niitä, jotka ovat tarrautuneet siihen, että kunta on ennenkin pärjännyt kohtalaisesti. Mutta on myös niitä, joiden mukaan valtio on päättänyt järjestää kuntakarttaa uudestaan ja siksi on reagoitava tilanteeseen. Tässä vaiheessa on hyvä olla aktiivinen, kun vielä itse voi vaikuttaa lopputulokseen. Aina pitää olla valmius miettiä vanhoja toimintatapoja uudelleen, Frondén korostaa.

Liljendalin ensi vuoden perustoimintaa järjestetään niin, ettei aihetta kuntafuusioon ole; fuusio tulee, jos on tullakseen.
- Tarkoitus on ensi vuonna tähdätä asumiseen ja turvata edellytykset kasvuun. Puitelaissa velvoitettuun 20 000 asukkaaseen emme kuitenkaan yllä, Frondén sanoo.

Ruotsinpyhtää elänyt kädestä suuhun

Ruotsinpyhtään kunnanjohtaja Risto Nieminen toivoo, että poliitikot ottaisivat vahvan roolin tulevana vuotena.

- Yhteistyökuviot ja kuntafuusio ovat poliittisia päätöksiä, ja niin niiden kuuluukin olla. Selvitysten pohjalta valtuutettujen tulisi kyetä tekemään päätöksiä, Nieminen viittaa meneillään oleviin selvityksiin.

Ruotsinpyhtää on mukana Porvoon ja Kotkan kaupunkiselvityksissä sekä Loviisanseudun yhteistyö- ja kuntafuusioselvityksissä.
Nieminen toivoo, että ensimmäisestä selvityksestä, Loviisanseudun yhteistyöselvityksestä päästäisiin keskustelemaan jo maaliskuussa.

- Meidän kannalta olisi hyvä, mikäli mahdollisimman aikaisessa vaiheessa voitaisiin tiputtaa toinen vaihtoehdoista pois: yhteistyön syventäminen tai kuntafuusio Loviisanseudulla. Muutoin voi mennä monimutkaiseksi, Nieminen sanoo.

Kunnanjohtaja itse ei tässä vaiheessa halua ottaa kantaa suuntaan eikä toiseen.
- Loviisanseutu muodostaisi hyvän kokonaisuuden; 20 000 asukkaan väestöpohja olisi sopiva koko, mutta mikäli yksikin kunta jää pois, Loviisanseutu ei saavuta puitelaissa perusterveydenhuollon osalta määriteltyä väestöpohjaa.
Kuinka käy - lopputulosta on Niemisen mukaan vaikea arvioida.

- Voi tapahtua paljon, tai sitten ei tapahdu mitään. Selvitykset ovat vielä kesken, Nieminen painottaa.
Tämä haittaa hänen mukaansa jo kunnan perustoimintaa.
- Iso joukko kunnan virkamiehiä käy seminaareissa jatkuvasti. Kyllä se rassaa, Nieminen lisää.
Etenkin pientä kuntaa. Kuinka paljon pientä kuntaa rassaa valtion kaavailema valtionosuusuudistus, sitä ei Niemisen mukaan kannata jäädä odottelemaan.

- Meillä ei pelivaraa ole rahoituksen suhteen; olemme eläneet kädestä suuhun. Meneillään olevien selvitysten pohjalta päätöksiä tulisi pystyä tekemään.

Lapinjärvellä valmistaudutaan muutokseen

Jos vuonna 2006 selvitettiin, vuonna 2007 tehdään päätöksiä. Näin uskoo myös Lapinjärven kunnanjohtaja Peter Backman. Kunnanjohtajan mukaan valtion esimerkki on kuitenkin tärkeä; miten se vie loppuun ajamansa uudistuksen.

Esimerkiksi ensi vuoden kesäkuun loppuun mennessä vaadittuihin selvityksiin annettiin jo kahden kuukauden lisäaika.
- Valtion toimet ovat suora signaali myös kuntapäättäjille, Backman arvioi.
Kunnanjohtajan mukaan muutokseen kannattaa kuitenkin valmistautua.
- Viime vuonna vastaavaan aikaan ei ollut vielä puhettakaan Loviisanseudun kuntafuusiosta. Nyt asia on jo lausuttu ääneen.
Lapinjärvi ei tosin vielä ole osoittanut kovin vankkaa sitoutumista Loviisanseudun fuusioon. Backman toteaa, että kunta ei kuitenkaan jarruttele liitospyrkimyksiä.

- Yhteistyön syventäminen on myös varteenotettava vaihtoehto, Backman tähdentää. Lopullisen kannan muodostaa kuitenkin kunnanvaltuusto. Backmanin mukaan jonkinlainen ehdotus ensi vuonna tulee valtuutettujen päätettäväksi. Kunnanjohtaja arvelee valtuutettujen joukossa vallitsevan avoin henki.

- Kyllä tässä etsitään aidosti ratkaisua. Faktoja vain odotellaan, Backman viittaa selvityksiin.
Odottelu ei ainakaan ole lamaannuttanut kunnan toimintakykyä. Kunta investoi ensi vuonna infraan ennätyksellisen paljon. Backmanin mukaan kuntauudistus ei toistaiseksi ole myöskään näkynyt kuntalaisten arjessa.

- Kuntarakennekysymykset ovat värittäneet lähinnä keskushallinnon mieltä. Eteenpäin tässä on kuitenkin jo menty.
Yksi asia on Backmanin mukaan kuitenkin jo nyt varma.
- Vuosi 2007 on päätösten vuosi. Ehdottomasti!

Pernajalla portit auki itään ja länteen

Pernajan kunnanjohtaja Ralf Sjödahl arveli vuosi sitten, että ilmassa on odottelun makua kunta- ja palvelurakenneuudistuksen vuoksi. Odotteluksi menee hänen mukaansa myös vuoden 2007 alkuvuosi.
- Mutta sitten pitäisi tapahtua, kun selvitykset valmistuvat, Sjödahl sanoo.
Tämän jälkeen kahdesta huonosta vaihtoehdosta pitäisi Pernajan valita se vähemmän huono: Porvoo tai Loviisa. Sjödahl suhtautuu skeptisesti siihen ajatukseen, että Pernaja voisi tulevaisuudessa jatkaa itsenäisenä.

- Kyllä tähän uudistukseen kannattaa suhtautua pragmaattisesti; mikä on realistista. Sjödahlin mukaan tuloillaan oleva valtionosuusuudistus ei lupaa helpotusta pienille kunnille. Sjödahlin mukaan olisi tärkeää, että uudistus tuotaisiin kunnille ensi vuoden aikana; muutoin on vaarana, että päätöksenteko lykkääntyy.

- Se riski on aina olemassa. Liitoksista saatavat porkkanarahat on kuitenkin lyöty jo lukkoon aikataulullisesti, joten tietopohjaakin toki on.

Sjödahlin mukaan kunnat ovat jo nyt sellaisessa käymistilassa, että tulevana vuotena tulisi jotain konkreettista saada aikaan.
- Yhteistyösopimukset seisovat odottaen ratkaisua kuntauudistuksesta. Pernajan tulisi vuonna 2007 pystyä ainakin tekemään periaatepäätös siitä, mihin suuntaan kallistutaan.
Sjödahl ei kantaa halua asiaan ottaa.
- Ei se rooli oikein sovi asian esittelijälle. Meillä on portit auki itään ja länteen, kunnes valtuusto tekee linjapäätöksen.
Vuosi 2006 oli Pernajalle hyvä.

- Verotulot ja väkiluku kasvoivat suhteessa eniten koko Itä-Uudellamaalla. Oikeastaan kaikki meni suunnitelmien mukaan, eikä päätöksenteossa ollut kiistakysymyksiä. Miinuksiakin löytyi.

- Negatiivinen piirre on se, että kaavaprosesseihin liittyy jo niin paljon byrokratiaa, että itse prosessi etenee luvattoman hitaasti. Toinen miinus on tietysti se, että erikoissairaanhoidon kustannukset söivät kasvaneet verotulot, Sjödahl sanoo.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI