|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen Futistyttöjen peli päättyi kyyneliin (16.11.2018 23:34)
Lukko nollasi tappiokierteessä olevan HIFK:n: ?Aika simppeli lopputulos? (16.11.2018 22:06)
?Seuraavat vuosikymmenet muuttavat koko eläkejärjestelmän logiikan? (16.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Yrityksillä on tietovaje Venäjän suhteen

28.12.2006Yhteistyö Porvoon ja Loviisan seutukuntien välillä Venäjän kaupassa kannattaa, eikä Porvoon ja Loviisan pidä lähteä kilpailemaan suuren naapurin markkinoista erillään. Tätä mieltä on kokenut Venäjän kaupan konsultti Maarit Hämäläinen.


-Venäjä on karhu, me hiiri, hän sanoo ja viittaa venäläiseen suuruuden ekonomiaan. Mitä suurempi vastapeluri on, sen parempi Venäjällä.

Hämäläinen ottaa esille kodissaan ja toimistossaan Ruotsinpyhtään Markkinamäellä Sini Marin Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa tekemän tutkimuksen Itä-Uudenmaan pienten ja keskisuurten yritysten konsultoinnin ja koulutuksen tarpeista Venäjän kaupassa.

Vastanneista yrityksistä puolella olisi tilaa Venäjän kaupan ammattilaisille. Vain yhdellä yrityksellä oli oman arvionsa mukaan riittävästi osaamista. Kahdella yrityksellä ei ollut osaamista lainkaan, vaikka ne kävivät kauppaa Venäjälle.

Yrityksiä askarrutti Venäjän suhteen tietämättömyys maan oloista, byrokratia ja maan valtava koko. Muita epävarmuutta aiheuttavia kysymyksiä olivat turvallisuus, lainsäädännön kiemurat ja riittämätön informaatio.

Kulttuurien tärkeyttä ei tajuta

Yksi osio vastauksissa oli Maarit Hämäläiselle yllätys, ehkä vähän järkytyskin. Bisneskulttuuri ja kulttuuri ylipäätään ei huolettanut yrityksiä juuri ollenkaan.

-Ja sen pitäisi askarruttaa aika paljon sanomme kokeneina Venäjän konsultteina, Hämäläinen sanoo viitaten yhtiökumppaniinsa Jarmo Holopaiseen.

Hämäläinen tietää, että harva yritys pystyy lähtemään ulkomaille omin avuin oli ilmansuunta mikä tahansa. Hän ennustaa, että Itä-Uudenmaan hyvä potentiaalinen asema Venäjän suhteen aiheuttaa sen, että Venäjän kaupan osaamisen kysyntä voi piankin olla ajankohtaista.

-Pk-sektori vasta aktivoituu Venäjän kaupassa ja sama ilmiö on myös Venäjällä. Venäjän valtion tahtotila on, että pk-sektori halutaan rohkaista kaupallisiin suhteisiin, Hämäläinen kertoo ja lisää, että kaiken taustalla on keskiluokan kasvu Venäjällä.

Ei törmäystä korruptioon

Korruptio on ilmiö, jota suomalaiset firmat eniten pohtivat Venäjän kaupan yhteydessä. Totta onkin, että kansainvälisissä lahjontaa koskevissa tutkimuksissa Venäjä saa huonoja arvosanoja ja esimerkiksi Pohjoismaat ovat näissä todistuksissa mallioppilaita. Suomi on ollut usein maailman vähiten korruptoitunein maa.

Hämäläinen ei ole koskaan törmännyt korruptioon pitkän Venäjän kaupan uransa aikana. Hän uskoo, että tämä yllättävältä kuulostava seikka johtuu siitä, että hän ei työskentele bulkkitavarabisneksessä. Suurissa yrityksissä tehdään hänen mukaansa vain rehellisiä liiketoimia.

Periaatteellisella tasolla Hämäläinen suosittelee, ettei yritys lähde mukaan korruptioon, jos sitä ehdotetaan. Venäjän sisällä on omat sääntönsä, mutta Hämäläinen painottaa, että sinne tulevalla suomalaisella yrityksellä täytyy olla mahdollista vaatia, että noudatetaan sellaisia pelisääntöjä, jotka pätevät Suomessakin.

Temperamentissa on eroa

Yksi tärkeä kitkan aiheuttaja on temperamenttiero suomalaisten ja venäläisten välillä. Hämäläinen kertoo, että venäläiset liikemiehet ovat erittäin nopeatempoisia, eikä heidän kärsivällisyytensä riitä, jos ei päästä eteenpäin mieluiten venäjäksi. Hämäläinen on kuullut useasti venäläisen osapuolen valituksen ”kun te suomalaiset otatte asiat niin hitaasti”.

Hämäläinen kertoo tuoreen esimerkin. Venäläinen osapuoli oli jo allekirjoittanut sopimuksen, mutta suomalainen osapuoli ilmoitti, että toimistoaika päättyy ja hän allekirjoittaa sopimuksen huomenna. Suomalainen osapuoli halusi vielä käydä asioita läpi ja siirsi tarkastelun seuraavaan päivään.

Hämäläinen ei kertonut venäläiselle osapuolelle todellista syytä viivästykseen, vaan pehmensi asiaa.

Pehmentävä liikennepoliisi

Hän sanoo, että hänen yksi roolinsa ja tehtävänsä on pehmentää kitkakohtia puolin ja toisin.

-Kysymyksiä herää molemmin puolin koko ajan ja se johtuu kulttuurieroista. Kummallakin on omat muotovaatimuksensa ja sitten täytyy olla liikennepoliisina, että saadaan aikaan kompromissi, Maarit Hämäläinen kuvailee.

Konsultin on pystyttävä kuuntelemaan molempia osapuolia. Kuuntelemisen taito on osa luottamuksen rakentamista.

-Kun venäläisen luottamuksen saa, silloin se on syvää, Hämäläinen kertoo.

Peruskoulusta se alkoi

Maarit Hämäläinen ja Jarmo Holopainen ovat pyörittäneet konsulttiyritystään kaksi vuotta. Hämäläisen ura Venäjän kaupassa on kuitenkin huomattavasti pitempi. Itse asiassa Venäjä on ollut hänen tietynlainen kohtalonsa jo koulutytöstä lähtien.

Kun Neuvostoliitto ja bilateraalisen kaupan aika olivat voimissaan Hämäläinen opiskeli peruskoulussa venäjää. Hän ajatteli, että työelämässä venäjästä on hyötyä ja myös isä kannusti tytärtä venäjän opiskeluun. Neuvostoliitto ja Venäjä ovat kiinnostaneet Hämäläistä muutenkin, sillä hän on ollut mukana Suomi-Venäjä seuran toiminnassa yli 25 vuotta.

Venäjänkieli ollut työssä keskeistä

-Kaikki työpaikkani ovat olleet sellaisia, joissa venäjänkieli on ollut keskeistä. Ennen yrittäjäksi ryhtymistä Hämäläiselle kertyi 18 vuoden kokemus Neuvostoliiton ja Venäjän kaupan alalta. Hänen kaksi viimeistä työnantajaansa olivat suuria, kansainvälisiä yrityksiä.

Myös Hämäläisen yhtiökumppani Jarmo Holopainen on kokenut Venäjän kaupan konkari.
-Me näemme pitkällä kokemuksella, mikä on asiakkaan haaste, mihin on keskityttävä, että päästään nopeammin eteenpäin, Hämäläinen kertoo.

Venäjää opiskelemaan

Venäjää opiskellaan rajaseudulla Joensuusta Lappeenrantaan ahkerasti peruskoulusta lähtien. Muuten venäjän kielen suosio Suomessa on pieni ja suunta laskeva. Syytä suunnan muutokseen olisi Maarit Hämäläinen tuumii.

-Pk-yrityksillä ei ole yleensä kielen eikä Venäjän kaupan osaajaa. Mitä enemmän käyt kauppaa venäjäksi sen parempi.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Jouni Lappalainen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI