|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Eroaalto Britannian hallituksessa ? ?Tämä on vakavaa? (15.11.2018 14:04)
Li Andersson haluaa 4 päivän työviikon tai 6 tunnin työpäivän: Pikaisesti kokeilu Suomeen? (15.11.2018 13:23)
Huuhkajat torstaina Ateenassa ? lohkovoiton menetys olisi historian eeppisin sulaminen (15.11.2018 12:33)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


”Meidän taloon on kannettu Loviisan Sanomia 90 vuoden ajan”

22.12.2006Runsaat sata ruotsinpyhtääläistä kävi Loviisan Sanomien synttärikakkukahvilla kirkonkylän kirjaston eteen pysäköidyssä kahvilavaunussa tiistaina. Väenpaljoudesta huolimatta päivän aikana tehtiin vain yksi lehden tilaus, kun Pyhtäältä Ruotsinpyhtäälle palannut Reino Häggblom muutti vuositilauksensa kestotilaukseksi. Kävi ilmi, että lähes kaikki kävijät olivat jo lehden pitkäaikaisia tai uusia tilaajia.


- Meidän taloon on tullut Loviisan Sanomat katkeamatta jo 90 vuoden ajan, kertoi Katajalan tilalla Ruotsinkylässä asuva Alpo Kuningas. Ensi keväänä 80 vuotta täyttävä Kuningas seuraa tarkasta kuntauudistuksesta käytävää keskustelua. Hän istui 1980-luvulle saakka Ruotsinpyhtään valtuustossa viisi kautta eli 20 vuotta.

- Eivät nämä kuntafuusiopuheet ole minun makuuni. Olen itse mieluummin Kymenlaakson liiton suuntaan kallellaan enkä Itä-Uusimaahan. Loviisan seutu ei houkuttele. Meillä on pankit ja kaupat sekä järjestöasiat idän suunnasta. Jos joku pakkoliitos tulee, niin minä hakeutuisin mieluummin Elimäen suuntaan. Päästäisiin samalla irti ruotsinkielisyydestä. Jos mentäisiin Pyhtään suuntaan, niin pian oltaisiin kotkalaisia, pohti Alpo Kuningas.

Myös Ruotsinpyhtään Vironmäellä asuva Katri Haapala kuuluu lehden uskollisiin lukijoihin.

-Kun muutin Ruotsinpyhtäälle ajattelin ensin, että en tilaa Loviisan Sanomia, vaan säästän siinä kohtaa. Mutta, kun menin tehtaalle töihin, ja muut naiset sanoivat usein, että näitkö Loviisan Sanomissa oli sellainen ja sellainen juttu tai kuva, ajattelin, että pakkohan se on tilata paikallinen lehti, kertoi Katri Haapala.

“Ajattelin ensin olla tilaamatta”

-Sen jälkeen Loviisan Sanomat on tullut meille 48 vuotta ja 11 kuukautta. Se on ainoa lehti, jossa on näitä Ruukin asioita. Eihän sitä muuten tiedä mitä täällä tai Loviisassa tapahtuu, Haapala sanoi.

Vilamaan veljekset Simo ja Eero pistäytyivät kahvitunnilla Lovarin kahvilavaunussa. Paikallislehti kuuluu myös Vilamaan perheen arkeen. Valtuuston puheenjohtajana toimiva isä Asko Vilamaa kiitteli hyvästä yhteistyöstä ja paikkakunnan asioiden aktiivisesta seuraamisesta.

Kunnansihteeri Jorma Liiri ja vapaa-aikatoimistossa työskentelevä takavuosien kuulantyöntömestari Asta Ovaska toivat kahvilavaunuun ensimmäistä työpäivää Ruotsinpyhtään liikuntasihteerinä aloittelevan Sera Kaukolan.

-Ensivaikutelma Ruotsinpyhtäästä on erinomainen. Ihmiset ovat ystävällisiä ja seutu on kaunista, kommentoi Kaukola.

”Lovarin asiamies oli teurastaja”

Iltapäivällä kahvilavaunuun nousivat Ruotsinpyhtään perinnepiirin asioissa Loviisan Sanomiin kirjoittanut Helena Rautakorpi puolisonsa Juhani Kuuluvaisen kanssa. Yllättäen käy ilmi, että maanmittausinsinöörinä uransa tehnyt Kuuluvainen on kahvilavaunua isännöineen emerituspäätoimittajan Tauno Einiön entisiä koulukavereita. Tauno kertoi, että aikanaan Loviisan Sanomilla oli Ruotsinpyhtään alueella asiamiehenä Eino Rajala, joka toimi myös teurastajana. Värikkäänä persoonana tunnetulla teurastaja Rajalalla oli pistämätön keino saada uusia tilauksia teurastusten yhteydessä.

-Rajala sanoi maataloon tullessaan, että sikaa ei sitten lahrata ennen kuin on Loviisan Sanomat tilattu. Moni Virbölen ruotsinkielinenkin tuli silloin lehden tilaajaksi, muisteli Tauno Einiö.

Tuoreisiin ruotsinpyhtääläisiin lukeutuva Maria Muukka-Kallionpää pistäytyi kakkukahvilla puolitoista vuotiaan Siiri Kallionpään ja Nestori Kallionpään kanssa. Perhe muutti ensin Lahden ja Kouvolan kautta Ruotsinpyhtään Peräkylään vuonna 2002 ja tilasi saman tien Loviisan Sanomat.

-Tilattiin heti kun muutettiin tänne. Ei sitä muuten pysy ajan tasalla mitä täälläpäin tapahtuu, Muukka-Kallionpää sanoi.

Päivän päätteeksi kirkonkylän poikaviisikko Mikael Excell, Severi Schroderus, Ville Salpamäki, Miikka Suni ja Ville Kylmämaa suostuivat urakalla syömään pois loput Lovarin synttärikakusta. Kysymykseen kenen kotiin tulee Lovari, nousee pystyyn viisi kättä.

-Hyvä, kun Lovarissa on urheilujuttuja. Sarjakuvia voisi olla enemmän, toivoivat pojat. Tänään Lovarin synttärikahvilavaunu pysähtyy Koskenkylän K-kaupan ja Aktia-pankin pihassa kello 10-13.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI