|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Jääkiekon World Cup tulossa 2020 ? uusi formaatti suunnitteilla (12.11.2018 22:04)
?Julkisuushakuista provosointia? ? Näin perussuomalaiset kommentoi PS-nuoren ?valkoista? isänpäivätoivotusta (12.11.2018 20:20)
EU:n suunnitelma kauhistuttaa keskustalaista ? Kasvimyrkkyjen kielto ?vaarantaa suomalaisen ruuantuotannon? (12.11.2018 19:40)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Vaihtoehdot taloudellisesti raskaita Loviisalle

15.12.2006Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän Loviisalle tarjoamat vaihtoehdot Amiston toimipisteen tappion peittämiseksi eivät tunnu hyviltä kaupunginjohtaja Olavi Kalevan näkövinkkelistä.


- Ne ovat taloudellisesti raskaita meille ja myös perusstrategian vastaisia, hän linjaa. Neljästä vaihtoehdosta kolmessa kaupunki joko omistaisi koko toimipisteen tai toimipisteelle tarpeettomat tilat tai vuokraisi ne. Yksi vaihtoehto on, että kaupunki maksaa kuntayhtymälle toimipisteen käyttötalouden alijäämän.

Kaleva muistuttaa kaupungin kiinteistöstrategiasta, jonka kantava periaate on, että kaupunki pyrkii irti kiinteistöistä, joita se ei tarvitse. Tämä on monessa tapauksessa jo onnistunut.

Kuntayhtymä on luvannut Loviisalle, että konkreettisia vaihtoehtoja tullaan esittämään tammikuussa, kun neuvonpito jatkuu. Kuntayhtymä toivoo, että ratkaisuun päästään ennen kesälomakauden alkua.

Tässä vaiheessa Kaleva toivoo, että kuntayhtymä tarjoaa kaupungille enemmän vaihtoehtoja. Hän povaa, että neuvotteluista ei tule helppoja.
-Vääntöä riittää, hän ennustaa.
Amiston Loviisan toimipisteessä voisi opiskella 150 nuorta. Nyt opiskelijoita on vain puolet tästä.

Koulutusta Porvoosta Loviisaan?

Yksi vaihtoehto voisi olla Kalevan mielestä se, että Porvoosta siirrettäisiin yksi tai useampikin vetovoimainen koulutuslinja Loviisaan. Tämän vaihtoehdon toteutuminen on hänen mielestään epätodennäköistä.

-Kuntayhtymällä ei ole juuri haluja tähän.
Muita vaihtoehtoja ovat Kalevan mukaan nykyisten Loviisan toimipisteen koulutuslinjojen tehokkaampi markkinointi ja Loviisan aloituspaikkojen vähentäminen.

Yksi vaihtoehto on koko toimipisteen lakkauttaminen. Tätä vaihtoehtoa Kaleva ei tyrmää, vaikka toteaa, että periaatteessa kaikki koulutuspaikat ovat Loviisalle tärkeitä.

-Mutta eihän koulutusta voi ylläpitää millä hinnalla tahansa. Koulutuspaikkoja täytyy tarkastella kriittisesti tarvittaessa, hän sanoo.

Käsityöammattien etuja ei nähdä

Loviisan toimipisteen johtaja Arto Helminen uskoo johtamansa oppilaitoksen koulutuslinjojen vetovoimaan periaatteessa, mutta perusongelma on, että seutukunnalla on liian vähän toisen asteen koulutusta tarvitsevia nuoria.

-Tarjontaa on niin paljon ja nuoret eivät ilmeisesti sisäistä sitä, että käsityöammateissa tulee tienaamaan paremmin kuin lukion jälkeisissä ammateissa. Monen leipurin palkka alkaa kolmosella, Helminen toteaa.

Hakijoiden puutteessa elintarvikealan perustutkinnon aloitusryhmää ei Loviisassa saatu syksyllä kokoon. Helminen epäilee, että yksi syy siihen, miksi leipurin ammatti ei kiinnosta löytyy alan työajoista. Nuoret menevät nukkumaan silloin, kun työt alkavat leipomoissa. Hän myös kummeksuu alan yritysten ja Leipuriliiton passiivisuutta.

Yksi ongelma leipomoalalla on se, että viimeisen vuosikymmenen aikana miesten määrä alalla on kääntynyt erittäin jyrkkään laskuun. Monissa raskaissa työvaiheissa tarvitaan kuitenkin miehistä voimaa. Loviisassakin leipuri-kondiittoriksi opiskelee vain kaksi nuorta miestä.

-Olen sanonut molemmille, että on saletti, että saatte alalla töitä, Helminen kertoo.

Opiskelijat eivät halua Loviisaan

Loviisan toimipisteen markkinointiin Helmisellä ei ole mitään viisasten kiveä. Hän ja muut opettajat käyvät kaikilla yläasteilla esittelemässä ennen yhteishaun alkamista kaikki koulutuslinjat.

Helminen epäilee olisiko jonkun suositun linjan siirto Porvoosta Loviisaan ratkaisu oppilaspulaan.

-Jos hyvin suosittu kokkilinja siirrettäisiin Loviisaan pelkään pahoin, että opiskelijat äänestäisivät jaloillaan. Loviisasta on Porvooseen matkaa 40 kilometriä, mutta Porvoosta Loviisaan 400 kilometriä. Eli psykologinen tekijä on se, joka ratkaisee.

Helminen harmittelee sitä, ettei Myllyharjun lukio jäänyt saman katon alle Amiston toimipisteen kanssa. Hän sanoo, että lukion eri aineiden opetukseen löytyy vapaita tiloja, jotka vaativat vain kalusteiden tuomisen sisään.

Lukiolle pitäisi rakentaa vain liikuntasali ja sitäkin varten on olemassa alustavat piirustukset.

Homeongelmaakaan ei toimipisteen tiloissa ole. Perusteellinen tutkimus osoitti, että hometta ei ole.

Yhdistelmäkoulu päivän sana

Toisen asteen koulutuksen yhteistyö on nyt voimakkaasti julkisuudessa. Tulevaisuuden peruskoulun jälkeinen koulu on yhä useammalle nuorelle nelivuotinen yhdistelmä lukiota ja ammatillista opiskelua.

-Askolassa on erittäin hyvät kokemukset saman katon alla toimivista lukiosta ja ammatillisesta oppilaitoksesta. Kun ne menivät yhteen oppilasmäärä kasvoi räjähdysmäisesti, Helminen kertoo ja lisää, ettei Myllyharjun lukiolla ja Amiston Loviisan toimipisteellä ole erillisinä tulevaisuutta.  

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Jouni Lappalainen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI