|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Li Andersson esittää puolueelleen jäsenäänestystä vuoden 2019 hallitusohjelmasta ? ?Näytämme esimerkkiä? (17.11.2018 10:39)
Saksan katsastuslaitoksen valtava tilasto julki: Katso listat vähävikaisimmista autoista (17.11.2018 09:43)
Autoja Suomeen tuova yritys: ?Tällaista räjähdysmäistä kasvua ei ole nähty koskaan aiemmin? (17.11.2018 09:26)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kullan kartanon säätiö pitää tilan toiminnassa ja tukee ruotsinkielistä kulttuuria Ruotsinpyhtäällä

08.12.2006Aika tuntuu pysähtyneen Kullan kartanossa. Kartanon viimeisen emännän Anna-Ulla Grahnin-Wallenin kuolemasta on kulunut vuoden päivät, mutta tuntuu siltä, että hän on yhä läsnä vuonna 1863 valmistuneessa päärakennuksessa. Kartanon emännän henkilökohtaiset tavarat, astiat, leikekirjat, lapsuuden lelut ovat yhä paikallaan kartanon huoneissa.


Kartanoa hallinnoi nyt Kullan kartanon säätiö (Stiftelsen Kulla herrgård), jolle Anna-Ulla Grahn-Wallen testamenttasi omaisuutensa. Kartanoon kuuluu rakennusten lisäksi noin 450 hehtaarin valtava maaomaisuus. Säätiön puheenjohtajana toimii Loviisan eläkkeelle jäänyt laamanni, varatuomari Harri Äimä. Hän on samaa porvoolaisen kauppias Simolinin sukua, josta polveutui myös Anna-Ulla Grahn-Wallenin sammunut sukuhaara. Säätiön tehtävänä on säilyttää kartano toimivana sekä tuottavana maa- ja metsätaloustilana sekä käyttää yli jäävät tuotot Ruotsinpyhtään ruotsinkielisen kulttuurin hyväksi.

Elinikäinen hallituspaikka

-Säätiön tarkoitus on selkeästi rajattu Ruotsinpyhtään ruotsinkielisen kulttuurin tukemiseen. Kieliraja ja kuntaraja ovat siinä mielessä tarkkoja eli esimerkiksi Loviisan ruotsinkieliset koulut ovat sen ulkopuolelle, Harri Äimä kertoi. Kysymykseen mahdollisen kuntafuusion vaikutuksesta säätiön toimintaan Äimä toteaa, että mahdollisessa uudessa tilanteessa säätiön hallitus harkitsee asiaa uudelleen.

Säätiön hallituspaikka on periaatteessa elinikäinen. Yhden jäsenen siirtyessä ajasta ikuisuuteen täydentää hallitus itse itseään. Kaikkien hallituksen jäsenten tulee sääntöjen mukaan olla ruotsinkielisiä. Sääntöjen mukaan hallituksen viidestä jäsenestä vähintään kolmen tulee olla sukua Anna-Ulla Grahn-Wallenille. Lisäksi yhden tulee edustaa juridista, toisen taloudellista, kolmannen kulttuuri- ja kansantieteellistä sekä neljännen maanviljelystietämystä. Vuoden 2000 tammikuun 4. päivänä allekirjoittamassaan testamentissa Inger Anna Ulrica Grahn-Wallen nimesi säätiön hallitukseen professori Bo Lönnqvistin, maataloustieteen kandidaatti Stina Martolan, pankkivirkailija Andreas Sollbergerin, metsäinsinööri Jan-Anders Winqvistin sekä varatuomari Harri Äimän. Säätiön sihteerinä toimii varatuomari Stefan Andersson ja KHT-tilintarkastajana Frej Lobbas.

-Patentti- ja rekisterihallitus hyväksyi marraskuussa Kullan kartanon säätiön yleishyödylliseksi säätiöksi, joka on verovapauden edellytys. Pysyäksemme yleishyödyllisenä säätiö tekee yhteistyötä muun muassa Loviisan museon kanssa ja järjestää sopiville ryhmille tutustumiskäyntejä kartanolle. Kartanosta ei kuitenkaan voida tehdä mitään yleistä turistikohdetta, tähdensi Harri Äimä. Kartanon maista ja tilanpidosta huolehtii Roger Killjander.

Vanha kotka tervehtinyt tulijoita 75 vuotta

Käynti kartanon päärakennuksessa on kuin aikamatka historiaa. Kartanon kaksikerroksisessa päärakennuksessa on 13 huonetta. Eteishallissa vieraita tervehtii katosta riippuva uljas täytetty kotka. Kartanon mailta aikanaan kuolleena löytynyt ja täytetty kotka on vartioinut eteisaulaa jo noin 75 vuotta. Alakerran suuressa salissa on jäljellä Anjalan kartanosta peräisin olevan kookas kalusto, joka on ilmeisesti valmistettu koivusta. Ison salin lattia on hieman yllättäen puukuvioista vinyylimattoa, joka oli vielä 1950-luvulla suurta luksusta. Suuren salin seinällä olevien taulujen signeeraukset herättävät kunnioitusta; Edefelt, Westerholm… Salin perällä on pieni oleskeluhuone, joka toimi Anna-Ulla Grahn-Wallenin viimeisinä aikoina hänen makuuhuoneenaan, jonne hankittiin erillinen sairaalasänky. Anna-Ulla vietti viimeiset vuotensa vuoroviikot Tesjoella Taasiakodissa ja vuoroin Kullan kartanossa, jossa hänellä oli apunaan kodinhoitaja.

Leikekirjat kuninkaal-lisista ja Koivistosta

Päärakennuksen eteisestä portaat vievät yläkertaan. Portaita reunustaa kartanon arvokas asekokoelma. Yläkerrassa ovat vanhempien makuuhuone, leikkihuone, vierashuone sekä Mora-huone, joka on koristettu Taalainmaa-aiheiseksi. Huonetta kiertää Taalainmaaornamentti. Nurkassa seisoo komea Mora-kello. Huoneessa on myös keisarillisen hovisorvarin Rosenströmin eli Anna-Ulla Grahn-Wallenin esi-isän tekemä taidokas rukki.

Yläkerran etelään avautuvista ikkunoista avautuu näkymä Taasianjoelle sekä puutarhaan. Käytävän päässä olevan kuvahuoneen seinät ovat täynnä kuvia ihmisistä. Uusimmat värikuvat ovat leikkeitä 1960- ja 1970 –lukujen ruotsalaisista ja suomalaisista aikakausilehdistä. Kuvien liimaamisen ajatus oli peräisin Ragnar Grahnilta, jota perinnettä Gerda ja Anna-Ulla myöhemmin jatkoivat. Huonetta käytettiin myös vierashuoneena, jossa on viehättävä puusänky verhoineen. Sängyn päädyssä on kuva kahdesta sydämestä, joita Amorin nuoli lävistää.

Anna-Ulla oli intohimoinen lehtien lukija ja leikkeiden keräilijä. Hän teki oman leikekirjan jokaisesta Ruotsin kuningashuoneen jäsenestä ja heitä koskevista lehtijutuista. Myös Mauno Koivistosta tehty leikekirja komeilee leikehuoneessa. Leikekirjassa on useita leikkeitä myös paikallislehdistä.

-Emännän tarkoituksena oli käydä henkilökohtaisesti luovuttamassa leikekirjat lahjaksi merkkihenkilöiden syntymäpäivänä. Siihen ei valitettavasti koskaan tullut mahdollisuutta, huokaa Ingemaj Thesslund, joka on ollut kartanon palveluksessa lähes koko ikänsä. Myös hänen isänsä työskenteli kartanossa.

Kartanon historiaa 1600-luvulta

Kullan kartanon historia ulottuu 1600-luvulle, jolloin Kulla mainitaan ensimmäisiä kertoja historiankirjoissa. Kartanon nykyisen päärakennuksen rakensi Knut Munck vuonna 1863. Hän osti Kullan vaimonsa Charlotte von Bornin perimillä rahoilla. Nykyisen kartanon päärakennuksen suunnitteli Carl Fredrik von Born ja rakennusmestarina toimi Tuomas Wilkko Kymistä apunaan 20 rakennusmiestä. Päärakennus on niin sanottu poikkipäädyllinen myöhäisempirerakennus, jonka kulttuurihistoriallinen arvo perustuu paljolti sen ulkoasuun sekä sisätilojen autenttisuuteen. Kartano sijaitsee 1800-luvulla istutetun englantilaistyylisen puiston keskeisellä kukkulalla talousrakennusten keskittyessä puiston ja pellon rajalle. Päärakennuksen lisäksi suojelun piiriin kuuluvat kartanon vanha päärakennus vuodelta 1785, niin sanottu maitohuone 1800-luvun puolivälistä, liiteri ja 1908 rakennettu kivinen viljamakasiini. Puistossa sijaitsee Eva Kuhlefelt-Ekelundin 1917 suunnittelema leikkimökki ja 1870-luvun latriini. Kartanon vanhin jäljellä oleva rakennus on kuitenkin Bagarstuga eli leipurintupa, jonka vanhimmat osat ovat peräisin vuosilta 1750-1780.

Gerda halusi pitää tilan kokonaisena

Kartanoa käytettiin ensin Munckien kesäasuntona. Munckin ajalta on kartanossa vielä jäljellä paljon irtaimistoa. Myöhemmin Munck myi kartanon vävylleen, kaartinkapteeni Fredrik Hisingerille. Hisingerin jälkeen kartano vaihtoi monesti omistajaa, kunnes agronomi Gustaf Simolin osti kartanon huutokaupassa. Gustaf Simolinin jälkeen Kulla siirtyi perintönä tyttärelleen Gerda Grahnin – omaa sukua Simolin – omistukseen. Kartanon isältään perinyt Gerda ei halunnut vanhaa kotikartanoaan eikä sen maita pilkottavan, vaan pyysi holhoojansa ostamaan tilan takaisin. Gerda Grahn hoiti tilaa yhdessä miehensä Ragnar Grahnin kanssa aina tämän kuolemaansa saakka. Sen jälkeen Gerda Grahn hoiti tilaa yhdessä tyttärensä Alla-Ulla Grahnin kanssa. Tyttären solmittua avioliiton agronomi Gunnar Wallenin kanssa oli kartanon hoidossa jälleen miehistä tukea. Argronomi Wallenin kuoltua vuonna oli tila jälleen äidin ja tyttären hoidossa.

Rakennukset suojelukohteita

Kullan kartano on vuosisatojen varrella toiminut monenlaisten tapahtumien ja elämänkohtaloiden näyttämönä. vuoden 1971 kesällä kartanossa filmattiin Suomen television elokuvaa Tshehovin ”Lokki”. Samoihin aikoihin kartanon edellinen emäntä Gerda täytti 85 vuotta.

Päärakennuksen lisäksi useimmat muutkin Kullan kartanon rakennuksista on suojelukohteita. Säätiön puheenjohtajan Harri Äimän mukaan säätiö tarkoituksena on lähivuosina remontoida ja maalata päärakennus sekä huolehtia, etteivät muutkaan rakennukset pääse rapistumaan.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI