|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)
Mauri Pekkarinen jyrähtää: ?On palattava aluepolitiikkaan ? kasvun aikana totuus paljastui karusti? (18.11.2018 12:04)
Ison Numeron myyjä ei antanutkaan vaihtorahaa ? Toimitusjohtaja: ?Täysin vastoin toiminta-ajatusta? (18.11.2018 10:51)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


L-järvi haluaa irti öljyriippuvuudesta

05.12.2006Lapinjärven budjetti-info alkoi tavanomaisesta poiketen kunnantalon pannuhuoneessa maanantaina. Kunnanjohtaja Peter Backman, kunnanhallituksen puheenjohtaja Kim Jordas ja tekninen johtaja Jouko Toropainen halusivat näin tuoda esille kunnan vakaan aikeen vähentää riippuvaisuutta öljystä.


Polttoöljyn toimittajilta saatujen ensi vuotta koskevien tarjousten perusteella kunnalle koituu vuodessa 450.000 euron lasku. Kunnan kiinteistöt tarvitsevat öljyä lämmitykseen miljoona litraa vuodessa.

-Jos asialle voidaan jotain tehdä on kyse isosta asiasta, Backman totesi.
Toropainen kertoi, että tekninen lautakunta pohtii ensi vuonna säästöjen tehostamisen lisäksi neljää vaihtoehtoista tapaa energian tuottamiseksi.

Maalämpötekniikalla tarvittavasta energiasta kaksi kolmasosaa on ilmaista. Esimerkkinä kunnalla on Pukaron koulu. Maalämmöllä koulun energiakulut voitaisiin pienentää noin viidenteen osaan nykyisestä tasosta. Investointi maksaisi itsensä takaisin vajaassa kuudessa vuodessa. Maalämpöjärjestelmän ikä on 30 vuotta.

Aurinkoenergia voi tulla kyseeseen kiinteistöissä, joissa lämpimän veden kulutus on suurta ympäri vuoden kuten vanhusten palvelutaloissa ja vanhainkodissa.

Hakelämmöstä pitkä kokemus

Hakelämmöstä kunnalla on 15 vuoden kokemukset. Toropainen huomautti, että koska hakkeen hinta on jossain määrin sidoksissa öljyn hintaan ei kunta saa hakkeen käytöstä kaikkea hyötyä, joka olisi saatavissa.

Biopolttoaineiden käytössä avainkysymys on Toropaisen mukaan se, syntyykö pieniä tuottajien ja valmistajien rinkejä, joilta kunta ostaa polttoaineen. Mahdollisia biopolttoaineen raaka-ainelähteitä voivat olla rypsi ja vilja.

Kunnanhallituksen talousarvioehdotuksessa on varattu eri vaihtoehtojen selvityksiin 10.000 euroa ja hankkeiden aloituksiin lisäksi 30.000 euroa.

Säästöjen lisäksi energiaohjelmalla tähdätään siihen, että energiatuotannosta jäisi rahaa paikkakunnalle. Näin kunta haluaa myös tukea maatalouden sivuelinkeinoja.

Budjettiriihessä lämpötila ei noussut

Jordas kertoi, että hallintokunnat tekivät kunnanhallituksen budjettiriihestä hyvin helpon, koska lautakuntien esitykset pysyttelivät niin hyvin annetuissa menoraameissa.

-Poikkeuksellista oli, että kunnanhallitus jopa lisäsi muutaman määrärahan, Jordas kertoi. Backman lisäsi, että nyt taisi olla ensimmäinen kerta, että talousarvioehdotus oli ylijäämäinen jo kun se tuli hallintokunnilta.

-Ylijäämä 30.000 euroa ei ole paljon, mutta se kertoo, että meillä ei todellakaan ole taloudellisia vaikeuksia, vaan voimme tehdäkin jotain.
-Nettoinvestoinnit ovat tästä osoituksena, Backman painotti.
Investointikohteita sisältyy budjettiehdotukseen 39. Suurin yksittäinen menoerä on varattu Sjökullan asuntoalueen kakkosvaiheen avaamiselle 465.000 euroa.
Sjökullassa rakennetaan jo nyt ja Backman iloitsi siitä, että myös Puustellinmetsän alue vetää uusia asukkaita todella hyvin.

Huomio vesi- ja viemärilinjoihin

Vesi- ja jätevesilinjoihin talousarvioehdotuksessa on varattu yhteensä 154.000 euroa. Kohteina ovat Vasarankylä ja Kievarintie.

Pukaron viemärilinjojen rakentaminen on suuri menoerä tulevina vuosina, ei kuitenkaan ensi vuonna. Tarkoitukseen on varattu taloussuunnitelman vuosina 2008-2009 yhteensä lähes 1,4 miljoonaa euroa. Valtionosuus on 250.000 euroa.

Kunnallisen vesijohtoverkon piirissä lapinjärveläisistä on poikkeuksellisen suuri joukko 80 prosenttia. Toropainen kertoi, että tavoitteena on saada suurimpiin kyliin vesiosuuskunnat.

Viemäriverkon piirissä kunnan asukkaista ovat ne, jotka asuvat kaava-alueilla. Heitä on noin 40 prosenttia asukkaista.

Kohtuullinen tilanne

Backman toteaa budjettikirjan esipuheessa, että Lapinjärvellä menee kohtuullisen hyvin. Kunnanjohtajalla on myös painavia perusteita arvioonsa. Vuosikate kattaa poistot ja jää vähän ylikin investointeihin. Siis Lapinjärven talous on tasapainossa.

Taseessa ei ole vanhoja alijäämiä ja velkaa on vain 525 euroa asukasta kohden. Koko maan keskiarvo on 1.351 euroa asukasta kohti. Suhteellinen velkaantuneisuus on Lapinjärvellä 13 prosenttia, kun se on koko maassa keskimäärin 42 prosenttia.
Heikinkyläläisille ikävä uutinen on, että budjettiehdotukseen sisältyy Heikinkylän ruotsinkielisen koulun lakkauttaminen. Säästöksi on laskettu vuositasolla 40.000 euroa.
Loviisan seutua koskevassa kouluselvityksessä lähdetään siitä, että koulut tulevaisuudessa olisivat kolmen opettajan kouluja ja niissä olisi vähintään 40 oppilasta.
Backman totesi, että tätä pienemmät koulut eivät ole taloudellisesti ajatellen järkeviä eivätkä ne ehkä myöskään pedagogisesti ole sitä.

-Kunnan on kuitenkin huolehdittava siitä, että oppilaat ovat samanarvoisessa asemassa, Backman lisäsi.

Loviisan vai Porvoon suunta?

Näinä päivinä ei talousarvioinfoissa voi välttyä kysymykseltä kunta- ja palvelurakenteen muutosnäkymistä.
Kunnanjohtaja Backman totesi, että aiheesta käytävä keskustelu heijastuu kaiken sen yli, mitä nyt Lapinjärvelläkin suunnitellaan.
Lapinjärven näkövinkkelistä on Backmanin mukaan otettava huomioon se, ettei ole yksiselitteistä aluetta, johon kaikki kuntalaiset samaistuvat.

-Eri kylät vetävät eri suuntiin, Backman totesi.
Näin ollen kunta joutuu tutkimaan koko palettia, mikä tarkoittaa myös suuntaamista Porvoon suuntaan. Kunnanvaltuuston selkeä enemmistö haluaa, että Loviisan suunnan lisäksi tutkitaan orientoituminen Porvooseen.

Porvoo, Askola, Pernaja ja Myrskylä kokoontuvat neuvonpitoon joulukuun 8. päivä ja silloin myös Lapinjärvi on ensimmäistä kertaa mukana.
-Olemme tervetulleita tähän pöytään, Backman mainitsi.

Jordas lisäsi, että lopputulosta on todella vaikea ennustaa. Hän huomautti, että Lapinjärvellä on lähdetty siitä, että valtuuston jäsenet voivat tehdä päätökset ensi vuonna.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Jouni Lappalainen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI