|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)
Mauri Pekkarinen jyrähtää: ?On palattava aluepolitiikkaan ? kasvun aikana totuus paljastui karusti? (18.11.2018 12:04)
Ison Numeron myyjä ei antanutkaan vaihtorahaa ? Toimitusjohtaja: ?Täysin vastoin toiminta-ajatusta? (18.11.2018 10:51)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Myllyharjun koulussa aiempaa vakavampia työrauhaongelmia

01.12.2006Myllyharjun koulussa on kuluvan syksyn aikana kärsitty vakavista työrauhaongelmista. Yksi oppilas on ilmoittanut tappavansa itsensä ja kaikki muut ja on hakannut konkreettisesti päätään seinään. Toiset ovat leikkineet deodoranttipullon ja tupakansytyttimen avulla liekinheittäjää luokassa. Tähän mennessä on tehty yksi väkivaltailmoitus. Loviisan koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto käsitteli kouluongelmia keskiviikkona.


–Myllyharjun koulu tarvitsee apua, sillä koulussa on havaittavissa selkeitä työrauhaongelmia. Opettajat kertovat uupuvansa. Erityisesti seitsemäsluokkalaisia ei nykyisillä voimavaroilla saada järjestykseen, toteaa koululla opetusta seuraamassa käynyt ja opettajia tavannut sivistystoimenjohtaja Helinä Hujala.

Tilanteen helpottamiseksi jaosto hakee kaupunginhallitukselta lupaa uuden päätoimisen tuntiopettajan palkkaamiseksi erityisopetustarpeisiin. Uusi opettaja palkattaisiin kevätlukukaudeksi.

Syksy on ollut koulun henkilökunnalle henkisesti kuormittavaa aikaa. Elokuussa aloittaneet seitsemäsluokkalaiset ovat osoittautuneet haastaviksi opetettaviksi ja järjestyshäiriöitä on esiintynyt huomattavasti aiempaa enemmän sekä luokissa että välitunneilla.

–Oppilaat eivät usko opettajan sanaa ja käytöshäiriöitä on normaalia enemmän. Tämä on vaikuttanut opetukseen mm. niin, että joidenkin luokkien osalta aineenopettajat ovat joutuneet laskemaan oppikurssien tavoitteita jo ensimmäisen jakson aikana. Näin osa myös hyvistä ja motivoituneista oppilaista joutuu tyytymään niukempiin oppisisältöihin, mikä vaikuttaa oppimistuloksiin myöhemmin, esimerkiksi lukiossa, toteaa Hujala jaostolle laatimassaan esityksessä.

Työrauhan ylläpitäminen vaatii opettajilta lähes kaiken huomion, ja joillakin tunneilla työrauhasta ei voida edes puhua. Tällaisista tunneista on tullut useita yhteydenottoja myös kotien puolelta, kun nekään oppilaat, jotka haluaisivat, eivät pysty työskentelemään.

–Niillä tunneilla, joilla opettajat systeemattisesti keskittyvät työrauhan luomiseen, opetusmetodit on jouduttu pelkistämään kalvosulkeisiksi muiden oppilaskeskeisempien opetusmetodien sijaan, kuvaillaan tilannetta.

Työrauhan puuttuminen voi aiheuttaa myös vaaratilanteita tunneilla. Todistetusti on näyttöä siitä, että oppilaat ovat deodoranttipullon ja tupakansytyttimen avulla leikkineet liekinheittäjää luokassa. Psyykkistä stressiä sekä oppilaille että opettajille aiheuttaa oppilas, joka ilmoittaa tappavansa itsensä ja kaikki muut ja konkreettisesti hakkaa päätään seinään.

Väkivaltailmoituksia syksyn aikana on tehty yksi. Oppilas ei uskonut opettajan kieltoa mennä yläkertaan, minne hänellä ei ollut mitään asiaa, vaan syöksyi opettajan käsien läpi. Oppilas on tällä hetkellä pääsääntöisesti kotiopetuksessa.

Erityisopetuksen pienluokassa (esy) oli lukuvuoden alussa viisi oppilasta. Nyt neljä uusien seitsemänsien luokkien oppilaasta on sijoitettu työskentelemään esy-luokassa ja yksi esy-päätöksen omaava oppilas on sijoitettu tavalliseen luokkaan. Koulun kymmenen esy-paikkaa ovat jo täynnä.

–Pienryhmäopetuksen tarve on kuitenkin suuri, sillä 3-5 ehdottomasti pienluokkaa tarvitsevaa oppilasta on vielä yleisopetuksen luokissa ja suurin osa järjestyshäiriöistä on heidän aikaansaamaa. Heidän käytöksensä lisää myös muiden oppilaiden rauhattomuutta ja häiriköintiä, todetaan jaoston esityslistalla.

Pienryhmäopetuksen ongelmana on myös, että siellä on tällä hetkellä kaksi oppilasta, jotka eivät pysty opiskelemaan samassa tilassa. He provosoivat toisiaan estäen kaikkien keskittymisen opiskeluun. Jos he opiskelevat pysyvästi samassa tilassa, myös fyysisen yhteenoton mahdollisuus on todennäköinen.

Myös laaja-alaisen erityisopetuksen resurssit ovat kaikki käytössä. Yksilöllistettyjä oppimääriä on niin monilla oppilailla, että muuta klinikassa tapahtuvaa tukiopetusta on vaikea antaa. Kuitenkin esimerkiksi lukuvuonna 2005-2006 klinikassa opiskeli osa-aikaisesti 90 oppilasta, joista vain kymmenellä prosentilla oli yksilöllistettyjä oppimääriä. Nykyisissä seitsemäsluokkalaisissa on useita, jotka ovat tarvinneet avustajaa alakoulun puolella. Klinikkaopetuksen lisätarve nähdäänkin kiistattomana.

Koulun henkilökunta on alkanut väsyä tilanteeseen. Yksi opettaja on jo sairauslomalla. Mikäli kouluun saadaan uusi tuntiopettaja, antaisi se mahdollisuuksia lisätä pienryhmäopetusta ja samanaikaisopetusta esimerkiksi matematiikan ja kielten tunneille. Lisäksi se parantaisi heikompien oppilaiden selviintymismahdollisuuksia ja auttaisi opettajien jaksamista.

Uuden opettajan opetustuntimääräksi esitettiin alunperin 20 tuntia, mutta jaostossa asiasta äänestettiin ja tuntimääräksi päätettiin ehdottaa 28 tuntia.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Eija Kosonen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI