|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Nyt tuli konkreettinen esitys: Sosiaaliturva uusiksi ? Jokainen ansaittu euro vähentäisi etuuksia 0,6 eurolla (21.11.2018 10:41)
Ylen MOT: Tätä ?sokerideittailu? todella on ? seksikauppaa, jossa mukana myös alaikäisiä (21.11.2018 09:41)
IL: Ex-kansanedustaja tienasi satoja tuhansia euroja Lontoossa ? palasi Suomessa heti sopeutumiseläkkeelle (21.11.2018 08:31)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Työuupumus on salakavala tauti

28.11.2006Työelämässä joka viides on uupunut. Joka seitsemäs työssäkäyvä oireilee vakavasti uupumuksen vuoksi. Tästä vakavasta ongelmasta puhuttiin IKE:n syysseminaarissa Loviisassa perjantaina. IKE-projekti on Itä-Uudenmaan kehittämishanke, jonka puitteissa tarjotaan yliopistotasoista koulutusta työelämässä oleville.


Länsiharjun koulun auditorio oli täynnä kuntien ja yritysten henkilöstöä kuuntelemassa alustuksia ja keskustelemassa.

Ensimmäisen teemailtapäivän alustajan, lääketieteen tohtori Heikki Rytsälän mukaan työuupumus on hyvin vakava sairaus, joka koettelee koko ruumista, ei pelkästään mieltä. Tyypillistä sille on, että se kehittyy pikkuhiljaa, salakavalasti.

Työuupumus on kuitenkin eri asia kuin stressi, joka voi olla pienempinä annoksina stimuloivaa.

Rytsälä esitteli kolme pääoiretta, jotka uupumuksesta kärsivältä voidaan havaita. Vahva emotionaalinen uupumus ei mene ohi lepäämällä. Loma ei tässä tilanteessa auta ja voi käydä niinkin, ettei uupunut henkilö edes pysty pitämään lomaa.

Depressio kuuluu kuvaan

Tulevalle uupumuspotilaalle on myös tyypillistä työhön liittyvä kyynisyys ja hänen ammatillinen itsetuntonsa laskee.
-Työuupumukseen voidaan liittää jonkinasteinen depressio tai ainakin sopeutumishäiriö, Rytsälä totesi.

Depressiosta eli masennuksesta kärsivälle on tyypillistä, että hän on masentunut suurimman osan ajastaan. Hän menettää kiinnostuksensa tai kyvyn mielihyvään asioissa, jotka aikaisemmin toivat mielihyvää. Rytsälä kertoi, että potilas saattaa tokaista, ettei hän osaa enää itkeä.

Depression diagnoosiin kuuluu myös voimavarojen väheneminen. Pienen asunnon imurointiin voi kulua puoli päivää.

Keskittymisvaikeudet ovat tavallisia. Lehdestä voi lukea vain suurimmat otsikot, mutta itse teksteihin ei pysty keskittymään ollenkaan. Kun depressio-potilas lukee kirjasta sivun ei hän enää sivun lopussa muista mitään sivun alusta.

Unihäiriöt rassaavat

Päätöksenteko yksinkertaisissakin asioissa on hyvin vaikeaa. Tekemisen rytmi hidastuu selvästi. Henkilö voi olla myös kiihtyneessä tilassa, mutta Rytsälän mukaan tällainen on harvinaista.

Fysiikka alkaa myös reagoida tilanteeseen. Unihäiriöt astuvat kuvaan. Potilas kärsii joko unettomuudesta tai sitten hän nukkuu lähes jatkuvasti. Ruokahalu joko lisääntyy tai vähenee. Usein myös alkoholin käyttö lisääntyy niin, että se huomataan työpaikalla. Alkoholismista ei kuitenkaan ole kyse.

Depression hoitoa on jatkettava tarpeeksi pitkään, sillä se uusii helposti ja silloin lääkehoidosta tulee pitkäaikaista.

Rytsälä kertoi, että potilaiden aikajana depression keston suhteen on tavattoman vaihteleva. Yleisin kesto on kuukaudesta puoleen vuoteen. On ihmisiä, jotka ovat sairastaneet depressiota jopa 15 vuotta.

Perintötekijöillä on merkitystä

Naisten sairastavuus on kaksinkertainen miehiin verrattuna. Naisista masentuneita on kahdeksan prosenttia ja miehistä neljä prosenttia.

Rytsälä totesi, että depression ongelmana on erityisesti se, että tauti voi uusia jopa 85 prosentilla sen kokeneista. Lisäksi depressio kroonistuu helposti.

-Yhä enemmän tutkijoiden piirissä voittaa alaa käsitys, että perinnöllisyydellä on suuri merkitys depression puhkeamisessa, Rytsälä kertoi.

Useimmilla meistä on perinnöllistä taustaa depression suhteen. Mutta perintötekijöitä ei voi korostaa hyvin voimakkaasti kaksostutkimusten valossa. Tiedetään, että vain joka toinen kaksosparista sairastuu, kun toinen heistä on sairastunut.

Masennuksen puhkeamiseen vaikuttavat kaikki ihmisen elinvaiheet varhaislapsuus, nuoruus ja aikuisikä. Erityisen suuri merkitys on potilaan kokemilla tapahtumilla viimeisen vuoden aikana ennen sairastumista.

-Naisilla ihmissuhdeprobleemit voivat olla laukaisevia tekijöitä. Miehillä näin on harvemmin. Miehillä laukaisevat tekijät ovat useimmiten työperäisiä, Rytsälä kertoi.

Kolme hoitomenetelmää

Depression hoidossa on käytössä kolme menetelmää.
Psykoterapia on monipuolinen menetelmä ja kokemukset sen tehosta ovat hyvät. Kun depressio on syvempi joudutaan turvautumaan lääkehoitoon.

Kolmas hoitokeino kuulostaa vanhanaikaiselta, mutta ei ole sitä. Rytsälän mukaan sähköshokkihoito on yksi parhaista. Kun potilas on niin huonossa kunnossa, ettei lääkkeitä voi antaa käytetään sähköshokkeja, jotka annetaan nukutuksessa.

Aina ei masennuksen vallassa enemmän tai vähemmän oleva tiedä tarvitsevansa apua. Depressiopotilaista 73 prosenttia ei ole hoidossa. Hoidon piirissä olevista 27 prosentista lääkehoitoa saa 13 prosenttia.

Depre auttaa takaisin työelämään

Loviisan seudulla toimintaansa aloitteleva Depre - Takaisin työelämään yhdistys on perustettu hoitoalan ammattilaisten kolmen viimeisen vuoden aikana keräämien kokemusten pohjalta.

Yhdistyksen puheenjohtaja EskoTaanila kertoi, että yhä tiukkeneva työelämä ja sen vaatimukset saavat monet kokemaan eriasteista uupumusta, mutta tarjolla ei ole riittävästi tietoa tai keinoja työssäjaksamiseen.

Depren tavoitteena on täyttää tätä tietotaidon tyhjiötä ja tarjota apua työuupumuksesta kärsiville.

Taanila kertoi, että käytännön tasolla tämä tarkoittaa neljää erilaista toimintamuotoa. Depre on käynnistämässä vertaistukitoimintaa Loviisan seudulla. Tätä varten yhdistys on jo hankkinut koulutettua henkilökuntaa sekä tilat Valkosta.

Depre tuottaa tietoa työuupumuksesta ja tätä tietoa jaetaan työntekijöille ja yrityksiin. Näin tietämys työuupumuksen syistä, oireista ja tehokkaista hoitokeinoista lisääntyy.

Apua ehkäiseviin toimenpiteisiin

Yhdistyksen tarkoituksena on myös tarjota neuvontaa ja asiantuntija-apua oman asiantuntijarekisterin kautta niille työnantajille ja työyhteisöille, jotka haluavat ennalta ehkäistä työuupumusta aiheuttavien tilanteiden syntymistä.

Depre haluaa myös tarjota yleistä tietoa työssä uupumisen eri vaiheista ja siitä, mitä itse voi tehdä, jos asia tuntuu koskettavan.

Taanilan alustusta seuranneessa keskustelussa korostui se, miten tärkeää on, että tämänkaltaisiin asioihin voidaan vaikuttaa ajoissa. Puheenvuoroissa myös pidettiin Depren toimintaa tärkeänä, sillä terveyskeskus ja julkinen työterveystoiminta ei hyvistä pyrkimyksistään huolimatta pysty vaikuttamaan asioihin riittävän tehokkaasti.

Lasku on suuri

Tohtori Heikki Rytsälän laskelmien mukaan työuupumus maksaa kaikkine seurauksineen yhteiskunnalle jopa neljä miljardia euroa vuodessa. Taanila kertoi, että Depren oma arvio valtiontalouden kuluiksi päätyi puolta pienempään summaan.

Taanila korosti, että joka tapauksessa yhteiskunta säästää valtavasti jokaisen työuupumukseen sairastuneen kohdalla, jos voidaan estää henkilöä joutumasta pitkälle sairauslomalle tai työkyvyttömyyteen.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Jouni Lappalainen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI