|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomi jyrää futiksessa ? kehno Kreikka jäi tylysti Huuhkajien jalkoihin (16.10.2018 00:20)
Miksi 6 ?/h-kokeilu meni pieleen? ? Ay-pomo: ?Palkanalennus ei nosta työllisyyttä Suomessa? (15.10.2018 20:14)
Jyväskylän MM-ralli palaa elokuulle (15.10.2018 20:01)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


”Paikallisyhdistysten tulisi fuusioitua”

21.11.2006Loviisan Sosiaalidemokraatit Ry juhlii satavuotista taivaltaan Loviisan työväentalolla ensi lauantaina. Yhdistyksen johtoporras odottaa paikalle satakuntaa juhlavierasta. Jäseniä yhdistyksessä on 53. Parempia aikojakin on kuitenkin ollut.


- Vielä 1980-luvun alussa oli noin 120 jäsentä, puheenjohtaja Jaakko Isotalo sanoo työväentalolla kahvikuppi ojossa.

Jäsenmäärä putosi kun paikallisyhdistys hajosi. Tällä hetkellä Loviisassa toimii neljä paikallisyhdistystä. Isotalon mukaan tavoitteena on, että yhdistykset voisivat tulevaisuudessa fuusioitua keskenään. Yhdistyksen varapuheenjohtaja Äke Laitinen nyökkäilee vieressä. Hän on samaa mieltä.

- Meidän toimintasuunnitelmissa kuppikuntia on koitettu saada yhteen, Laitinen sanoo. Vielä se ei ole onnistunut. Isotalon mielestä vanhat kaunat tulisi unohtaa ja katsoa avoimin mielin tulevaisuuteen.

- Nyt resursseja menee hukkaan, Isotalo sanoo.
- Kaksi paikallisyhdistystä voisi olla sopiva määrä; suomen- ja ruotsinkielisille, Isotalo ja Laitinen uskovat.
Loviisan sosiaalidemokraateilla on valmis kanta myös kuntafuusioihin. Parasta olisi, mikäli Loviisanseudun kunnat liittyisivät yhteen.
- Lähentymistä on nyt jo tapahtunut. Se on hyvä merkki, Isotalo lisää.
Loviisan tilanteen 26 vuotta puheenjohtajana toiminut Isotalo näkee muutenkin hyvänä. Kaupunki on onnistunut kääntämään kurssin muuttovoittoiseksi, taloudellinen tilanne on kohentunut, rakentaminen on elpynyt. Mikä ansio tästä menee sosiaalidemokraateille? Vastaukseksi tulee kevyttä naurua.

- Porvarit ovat aina olleet enemmistönä Loviisassa ja aika usein kokoomus on täällä mennyt rkp:n kelkkaan. Sosiaalidemokraateilla on kuitenkin ollut suuri rooli sataman kehittämisessä, ydinvoiman puoltamisessa, terveyskeskuksen toiminnan kehittäjänä ja ammattikoulun puolestapuhujana, Isotalo luettelee.
Sosiaalidemokraateista lähti myös aikoinaan rkp:n alamäki.

1921 valtuustoon ensimmäisen kerran

Loviisan kunnanhallituksen puheenjohtajanakin toiminut, nyt pientä historiikkia yhdistyksen toiminnasta tehnyt Lasse Kosonen huomauttaa, että Gunnar Sereniuksesta tuli ensimmäinen ei-rkp:lainen Loviisan kaupunginvaltuustoon. Tämä tapahtui 1921. Silloin kylvettiin siemenet sosiaalidemokraattien nousulle. Vuonna 1981 valta vaihtui sitten kokonaan. Sdp sai puheenjohtajuuden kaupunginhallituksessa. Siitä lähtien sdp on heiluttanut tärkeintä nuijaa Loviisassa. Huipulla kuitenkin tuulee, eikä mikään ole kiveen hakattu, ei ainakaan suurimman puolueen status. Isotalo onkin huolestunut siitä, että yhdistyksen jäsenmäärä on pysynyt alhaisena jo vuosia.

- Nuoria ei tahdo saada mukaan, hän totea yhdeksi syyksi.
Se ongelma on kuitenkin sama kaikissa puolueissa. Nuoret eivät ole kiinnostuneita poliittisesta järjestötoiminnasta takavuosien tapaan.
- Jatkuvuuden kannalta tilanne on sikäli huono. Vaikea vanhemman sukupolven on myöskään tietää nuorten tarpeita niin hyvin. Nuorten tulisi enemmän itse ajaa omia asioitaan, Isotalo sanoo.

Aatteen paloa ei vain tahdo löytyä.
- Ei ole sen vertaa mitä takavuosina, Isotalo katselee talon rakenteita.
Suurimmaksi aatteen paloksi hän nostaa juuri työväentalon. Vuonna 1910 valmistunut talo on lähes yhdistyksen ikäinen. Nyt talon omistaa sosiaalidemokraattien kunnallisjärjestö. Aikoinaan sen omisti Loviisan Sosiaalidemokraatit Ry.

Ei tunkua puheen-johtajan pallille

Sosiaalidemokraattisen puoluetilaston mukaan Loviisan Työväenyhdistys aloitti toiminnan syyskuussa 1905. Perustamisvuodeksi on kuitenkin vakiintunut 1906. Tällöin yhdistykseen kuului 150 henkilöä, jotka päättivät työväentalon rakentamisesta. Lasse Kosonen on tutkinut yhdistyksen vanhoja pöytäkirjoja ja työväen arkistoja. Hänelle selvisi, että kokeiluja sosiaalidemokraattisen yhdistyksen perustamisesta tehtiin jo aikaisemmin, jo 1900-luvun ensimmäisinä vuosina.

- Toiminta oli heti alusta pitäen valveutunutta. Työväentalo nousi kuitenkin eräänlaiseksi symboliksi; taloa käyttivät ammattiosastot, Loviisan Riento, Työväen Urheiluliitto, mutta tilaa käytettiin myös muuhun harrastustoimintaan. Teatteritoiminta on ollut yhdistyksen menestyksekkäin harraste, kuntapolitiikkaa lukuunottamatta, Kosonen sanoo.

1929 perustettu näytelmäseura esiintyi muuallakin kuin työväentalolla. 1950-luvun lopulla alkoi kuitenkin näkyä hiipumisen merkkejä. Samoihin aikoihin yhdistyksen taloudellinen tilanne kävi niin sietämättömäksi, että työväentalo myytiin. Se tapahtui vuonna 1966. Samana vuonna yhdistyksen nimi muutettiin nykyiseen muotoonsa. 1970-luku aktivoi järjestötoiminnan uudestaan.

Tänä päivänä yhdistyksellä on kaksi valtuutettua: Isotalo ja Jukka Häyhä. Entä tulevaisuudessa?

- Tulevaisuus on avoin kaikin puolin. Olen yrittänyt tarjota puheenjohtajan paikkaa eteenpäinkin, mutta halukkaita ei ole ollut.

Kolme konkaria muistelevatkin niitä aikoja, jolloin puheenjohtajan paikasta käytiin kunnon vääntöä. 2000-luvulla yhdistyksen ydintoiminta on typistynyt muutaman aktiivin harteille.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Mikko Turklin

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI