|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kuolemanristi ilmestyi nyt Netflixin kurssikäyrään ? Pelätty ilmiö leviää (20.11.2018 19:31)
Kansanedustajat: Lasten harrastaminen maksaa liikaa ? ?Kustannukset nousseet rajusti 10?15 vuodessa? (20.11.2018 18:47)
Uusi ennuste: Sdp nyt selkeä ykkönen ? mutta tuliko demareille jo ?22 %:n katto? vastaan? (20.11.2018 17:36)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Varapuheenjohtaja Olof Gren johtaa hallitusta loppuvuoden

10.11.2006Loviisan valtuusto vapautti keskiviikkona Sirkku Zeilerin (sd) kaupunginhallituksen puheenjohtajuudesta, mutta jätti paikan toistaiseksi täyttämättä. Hallituksessa puhetta johtaa vuoden loppuun saakka varapuheenjohtaja Olof Gren ruotsalaisesta kansanpuolueesta. Puheenjohtajan valinta jäi demareiden ehdotuksesta valtuustossa pöydälle tammikuun kokoukseen saakka, jolloin puolueet jakavat puheenjohtajuudet uudelleen seuraavaksi kaksivuotiskaudeksi.


Demareiden edustajana hallitukseen nousi varajäsen Gunvor Honkanen ja hänen paikalleen varajäseneksi Pentti Lohenoja. Kaikista luottamustehtävistään luopuneen Sirkku Zeilerin tilalle valtuustoon nousi demareiden varavaltuutettu Tom Nyström. Zeilerin tilalle Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin valtuustoon Sinikka Heikkisen varajäseneksi valittiin Raija Viklund. Myllyharjun lukion johtokunnan varajäseneksi Zeilerin tilalle valittiin demareiden Tarja Taberman.

Sirkku Zeiler pyysi eroa luottamustehtävistä henkilökohtaisten syiden perusteella. Hän totesi perusteluissaan, että hänen henkilökohtaisten asioidensa hoitaminen on vaikeutunut valtuutetun ja kaupunginhallituksen puheenjohtajan tehtävien hoitamisesta. Ainoastaan rkp:n valtuutettu Carl-Erik Vaenerberg sanoi vastustavansa periaatteessa eron myöntämistä Zeilerille.

-Se on loukkaus instituutiota kohtaan, että valtuustosta voidaan tulla ja mennä miten tahansa kesken kauden, Vaenerberg sanoi.

Veroprosentti 19,50 myös 2007

Valtuusto päätti, että Loviisan tuloveroprosentti pysyy ensi vuonnakin 19,50 prosentissa. Loviisan talous on kehittynyt kuluvan vuoden aikana hyvälle mallille, ja yhteisöverotulot kasvaneet 2,5 miljoonalla eurolla. Kuluvan vuoden vuosikatteesta on tulossa runsaat 2 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Noin 2 miljoonan euron poistojen jälkeen tulikauden tulokseen on muodostumassa noin 100.000 euroa ylijäämää. Kaupungin taseessa vuodelta 2005 periytyvän noin 2,9 miljoonan euron kumuloituneen alijäämän Loviisa aikoo kattaa pääomasijoituksesta saatavalla bonuksella. Ylijäämästä ja hyvästä talouskehityksestä huolimatta valtuusto ei lämmennyt tuloveroprosentin kevennykselle.

-Peruspalvelut on turvattava jatkossakin. Olemme nyt suhdanteiden aallonharjalla, ja nyt rahaa tulee kerätä pahojen päivien ja laihojen vuosien varalle. Joku voi yrittää kerätä poliittisia irtopisteitä esittämällä alennuksia, mutta me olemme nykyisen prosentin kannalla, kertoi Jukka Häyhä demareiden kannan. Hänen mukaansa keskiverto palkansaaja säästäisi noin 70 euroa, jos veroastetta alennettaisiin puolella prosenttiyksiköllä. Kyse olisi Häyhän mukaan lähinnä kosmetiikasta.

Kokoomus harkitsi veronalennusta

Kokoomusryhmässä oli valmisteltu esitystä veroprosentin alentamisesta 19 prosenttiin, mutta ryhmä oli lopulta päätynyt hallituksen esittämään 19.50 prosenttiin. Kokoomuksen Ritva Suomalainen totesi kuitenkin, että kulujen kasvua on hillittävä hyvästä tulokehityksestä huolimatta.

-Loviisan käyttötalousmenot nousevat 5 prosenttia, vaikka palkat nousevat vain noin 2,5 prosenttia. Meitäkin huolestuttaa perusturvamenojen kasvu. Väestön ikääntymisen takia vanhustenhuoltoon tarvitaan jatkossa yhä enemmän määrärahoja, Myös teknisen puolen menot lisääntyvät, kun vesi- ja viemäriverkoston putkia on uusittava. Toivottavasti yrityksillä menee jatkossakin hyvin, jotta voivat maksaa yhteisöveroja kaupungille, Ritva Suomalainen toivoi.

-Saattaa käydä niin, että tämän vuoden tulos muodostuu niin hyväksi, että meilläkin on ajateltu veroprosentin alentamista. Nyt näyttää kuitenkin siltä, ettei aika ole vielä siihen kypsä, Suomalainen arvioi. Hänen mukaansa Loviisan naapurikunnissa on alhaisempi veroaste kuin Loviisassa ja olisi ollut ehkä helpompi keskustella kuntafuusiosta, jos veroprosentit olisivat samalla tasolla.

Hafrénilla perhosia vatsanpohjassa

Rkp:n Mikael Hafrén kertoi tuntevansa perhosia vatsanpohjassa veroprosentin ja talousnäkymien takia. Hafrénin mukaan vuosina 1990-2005 Loviisa on panostanut 1,4 miljoonaa euroa Länsiharjun koulun, 1,5 miljoonaa euroa Myllyharjun koulun, 0,8 miljoonaa euroa Gymnasiumin, 1,0 miljoonaa euroa Generalshagenin koulun ja 0,2 miljoonaa euroa Högstadiumin peruskorjauksiin eli yhteensä runsaat 5 miljoonaa euroa 15 vuoden aikana. Hafrén viittasi valtuuston päätökseen luopua liikuntahallin korjaamisesta ja ryhtyä selvittämään uuden monitoimihallin ja mahdollisesti uimahallin rakentamista.

-Valtuustoon kohdistuu voimakas julkinen painostus uimahallin ja monitoimihallin rakentamisen puolesta. Siihen ei 5 miljoonaa euroa riitä. 19.50 prosentin verotaso tuntuu siihen nähden heppoiselta, Hafrén aprikoi.

-Tulee mieleen mies, joka putosi kymmenkerroksisen talon katolta. Viidennen kerroksen kohdalla joku kysyi, että miten menee, johon mies vastasi ”toistaiseksi hyvin”, Hafrén sanaili.

”Hallimenoihin varauduttava”

Kokoomuksen Reijo Kouvon mukaan 0,5 prosenttiyksikön tuoman 450.000 euron lisätulon merkitys ei ole niin suuri, etteikö siitä voitaisi luopua, koska se helpottaisi uusien asukkaiden saamista kaupunkiin. Veronalennus olisi Kouvon mukaan myös kädenojennus eläkeläisille. Demareiden Jaakko Isotalon mukaan kaupungin palkka- ja henkilöstöpolitiikka ei kohtele tasapuolisesti henkilöstöryhmiä.

-Henkilökuntamäärät tulisi mitoittaa oikein ja hillitä ostopalveluiden käyttöä, Isotalo vetosi.

Kokoomuksen Ismo Kokko tarttui Hafrénin laskelmaan koulujen peruskorjausmenoista, jotka ovat suomenkielisellä puolella olleet suuremmat kuin ruotsinkielisillä kouluilla.

-Jos tällaista kateutta on, niin vaihdetaan ruotsinkieliset oppilaat suomenkielisiin ja suomenkieliset ruotsinkielisiin kouluihin, ehdotti Kokko puolileikillään.

-Uimahalliasiassa on lähdetty siitä, että selvitetään onko siihen varaa tässä vaiheessa. Jos ei nyt ole, niin tehdään monitoimihalli, jossa on jo varauduttu uimahalliin, joka tulee viimeistään sitten kun tulee kolmonen, Kokko sanoi viitaten mahdolliseen uuteen ydinvoimalayksikköön.

Kiinteistöveroista äänestys

Valtuusto äänesti kiinteistöveroista, ja päätyi äänin 16-11 pitämään prosentit ennallaan. Demareiden Jukka Häyhä ehdotti Jaakko Isotalon kannattamana, että rakentamattomien rakennuspaikkojen veroprosentti nostetaan 1,5 prosentista 2,5 prosenttiin. Korotusta kannattivat äänestyksessä kaikki demarit, ja vastustivat Rkp sekä kokoomus.

Kaupungin talouspäällikkö Ulf Baggström tosin totesi, ettei veroprosentilla sinänsä ole merkitystä, sillä kaupungin tonttirekisteri on siinä kunnossa, ettei veroa ole aiemmin voitu periä eikä voitane periä ensi vuonnakaan.

Demareiden Lasse Kosonen tivasi syytä siihen, miksei 20.000 euron arvioitua veroa saada perittyä rekisterin puutteiden takia. Baggströmin mukaan kyse on resurssipulasta ja siitä, ettei kaupungilla ole tarkkaa tietoa yksityisten rakentamattomista tonteista.
Valtuusto hyväksyi myös lisäalueen liittämisen Loviisan ja Ruotsinpyhtään yhteiseen osayleiskaavaan kaava-alueen Määrlahden eteläpuolelta.
Kokoomuksen Ismo Kokko käytti tilaisuutta hyväkseen evästääkseen kaavan laatijoita myös kaavan sisällöstä.

-Tässä päätetään nyt kaava-alueen rajoista, mutta tässä on sanottava, ettei tämä esitys miellytä. Olen nyt tässä urheiluväen asialla. Alueella menee hiihtolatu, jolla voitaisiin jo hiihtää, mutta kun latu-ura menee siltojen alta, jonne ei sada lunta, niin latu ei ole hiihdettävässä kunnossa, kertoi Kokko. Hän esitti myös voimalaitokselle suunnitellun tien liittymän siirtämistä idemmäs, jotta urheilupaviljongin liikunta-alue säilyisi yhtenäisenä. Myös ryhmätoverin Reijo Kouvon mukaan paviljongin aluetta ei pidä rikkoa maantieratkaisuilla. Saman ryhmän Päivi Uotinen sen sijaan kiitteli kaavaluonnoksen laatijoita hyvästä esityksestä ja totesi sen palvelevan hyvin kaupungin elinkeinopoliittisia tavoitteita ja E18-tien alueiden kehittämistä.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI