|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Trumpin erikoinen Suomi-neuvo Kalifornian tuhojen keskellä: ?He käyttävät paljon aikaa haravointiin? (18.11.2018 09:44)
Kärpät vei kärkiottelun ? HIFK teki kyseenalaisen ennätyksen (17.11.2018 20:42)
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Latokartanon vanhassa koulussa syntyy enkeleitä ja taruhahmoja

10.11.2006Lapinjärven Latokartanon koululla aukeaa Martinpäivän myyjäisillä huomenna lauantaina 11.11. Tikankolon työhuone ja kauppa. Liisa ja Erja Tikan käsitöiden lisäksi myynnissä on lapinjärveläisten Seppo Seppälän Sorvikammarin puutöitä, Lenita Henrikssonin lasitöitä sekä Arja Sirénin villasukkia. Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lapinjärven osasto on paikalla myymässä leivonnaisia.


Ajatus omasta kaupasta on itänyt Liisan ja Erjan mielessä jo pitkään. He ovat remontoineet itselleen asunnot Latokartanon vanhasta koulusta ja alakertaan on nyt valmistunut työhuone ja kauppa. Kauppa on avoinna jouluun saakka ja sen jälkeen jatketaan vielä remonttia katon ja lattian osalta.

- Remontin vuoksi olemme vuodenvaihteen jälkeen avoinna sopimuksen mukaan, toteaa Erja Tikka.

Erja odottaa esikoistaan, laskettu aika on joulukuun puoliväli. Käsityöläisille joulun alusaika on myyjäisineen kiireisintä aikaa. Kun samaan yhteyteen vauvan ja myyjäiskiireiden kanssa on tulossa vielä Erjan miehen nilkkaleikkaus, on edessä järjestelyjen suma. Erja on aiemmin hoitanut markkinoilla ja myyjäisissä myynnin, nyt hän päivystää kaupassa ja äiti Liisa tekee pitkät päivät joulumyyjäisissä muun muassa Helsingin vanhalla ylioppilastalolla. Tunnelma talossa ei silti ole kiireinen tai hätäilevä. Tunnelmalliset tilat ja ajatuksia herättävät hahmot houkuttelevat viipymään tiloissa pitkään. Selkeästi äiti ja tytär ovat löytäneet sen, mitä haluavat töillään ja elämänasenteellaan sekä hahmojensa kautta ihmisille välittää.

Ajatuksella ja rakkaudella syntyneitä

Äidin ja tyttären käsissä syntyvät hahmot ovat ikään kuin toisen todellisuuden hahmoja. Tärkeää on, että käytetyt materiaalit ovat aitoja, silkkiä ja villaa täytteitä myöten. Satuhahmoilla, enkeleillä tai keijuilla ei ole silmiä eikä suuta. Ajatuksena on, että katsoja luo hahmoille kasvot. Tikankolon kaupan hyllyillä on muun muassa enkeleitä, jouluseimiä, Marjattaseimiä, taru- ja fantasiahahmoja, ritareita ja keskiaikanäyttämöitä sekä pikkuvelhoja, silkkihuiveja ja raakasilkkisiä vaatteita.

- Pikkuvelhot ovat vielä lapsia, viattomia ja velhoiksi opiskelevia. Innostuksen ne ovat saaneet Harry Potterista, vaikka tiettyjä sieltä peräisin olevia hahmoja en ole tehnyt. Hahmot ovat samanlaisesta Tylypahka-maailmasta, siitä tunnelmasta syntyneitä, kertoo Erja.

Osa pikkuvelhoista osaa lentää, osalla on vielä opettelemista ja ne ovat luiskahtamassa pois luudalta, osa istuu taikamatolla.
- Lohikäärmeet ovat kesytettyjä, sydämellisiä ja suojelevia, kertoo Liisa.

Ritari Martti muistuttaa myötätunnosta

Ritari Martin hahmo muistuttaa empatiasta ja myötätunnon kehittymisestä.
- Ritari Martti oli saksalainen ritari, jolle kehittyi jo varhain empatia. Hän heräsi noin kaksikymppisenä nuorukaisena ihmisyyteen ratsastaessaan torille jossa oli kerjäläisiä. Hänellä ei ollut antaa almua, joten hän leikkasi viittansa kahtia ja antoi toisen puolen paljasjalkaiselle kerjäläiselle. Tämän vuoksi Martti joutui pilkan kohteeksi. Myöhemmin tämä Saksan ensimmäinen piispa julistettiin pyhimykseksi ja häntä juhlitaan erityisesti Keski-Euroopassa, kertoo Liisa.

Hahmojen nimillä on historiallinen perusta tai ne saavat nimen muuten. Naiset kertovat nimien syntyvän yleensä melko helposti. Joskus nimeäminen on kuitenkin vaikeaa, kuten tuoreen ruusu ja kristalli –hahmon kanssa.
- Kun pitäisi nimetä joku tunnelma, joka on itselläkin epämääräinen, on nimen antaminen silloin vaikeaa, kuvailee Liisa.

Tikankolossa tullaan jatkossa järjestämään erilaisia kursseja. Varaslähdön otti jo seitsemän vuotta kokoontunut naisryhmä, joka on yleensä tehnyt vuodenaikajuhliin liittyviä töitä viettäen Tikankolossa viikonlopun värjäyskurssilla.

Omat huushollit

Äidin ja tyttären yhteistyö sujuu saumattomasti ja rauhallisesti. Työhuoneessa istutaan vastakkain. Kummallakin on talossa oma huusholli, mitä he pitävät persoonien ja tapojen erilaisuuden vuoksi hyvänä asiana.

- Molemmat tekevät työtä melko samalla tavalla, ja silloin tietää milloin pitää olla hiljaa ja milloin voi kuunnella musiikkia tai jutella, kuvailee Erja.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Auli Silmäri

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI