|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomi jyrää futiksessa ? kehno Kreikka jäi tylysti Huuhkajien jalkoihin (16.10.2018 00:20)
Miksi 6 ?/h-kokeilu meni pieleen? ? Ay-pomo: ?Palkanalennus ei nosta työllisyyttä Suomessa? (15.10.2018 20:14)
Jyväskylän MM-ralli palaa elokuulle (15.10.2018 20:01)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Missä yhtyeessä Agricola soittaa?

07.11.2006Pernajan kunnan värikästä historiaa ja kunnan suuren pojan, Mikael Agricolan, elämää valotettiin sunnuntaina Pitäjäntuvalla Pernajassa. Historian harrastaja Matti Tompuri oli koonnut aiheista parituntisen tietopaketin, jota kuuntelemaan saapui runsaat 20 ihmistä.


Tompuri sanoi harrastaneensa historiaa ja etenkin kotikuntansa paikallishistoriaa koko elämänsä. Erityisen lähellä Tompurin sydäntä on Mikael Agricola.
Agricola-aiheensa aluksi Tompuri kertoi mieleen jääneen tapauksen siitä, mitä kaikkea Agricolasta saattaa ihmisten mieleen tulla. Kun hän kerran mainitsi eräälle nuorelle tulevansa Pernajasta, Agricolan kotipitäjästä, oli kommentti yllättävä.

–Missä yhtyeessä se Agricola soittaa, kuului kysymys, naurahti Tompuri ja jatkoi, että kun hän vähän aikaa asiaa selvitti, muisti nuori kyllä kuulleensa Agricolasta koulussa.
Agricola syntyi vuonna 1508 tai 1510. Tarkka vuosi ei ole tiedossa. Hänen kerrotaan olleen köyhän kalastajan ja maanviljelijän poika. Tompurin mukaan koti ei kuitenkaan ollut köyhä, vaan suhteellisen varakas. Torsbyssä sijaitsevassa talossa oli mm. kahdeksan nautaa, kaksi hevosta, lampaita, kanoja ja kukkokin.

Miten talonpojan poika sitten pääsi opintielle. Kirkkoherra tai joku silloisista rälssiherroista lienee huomannut pojan lahjakkuuden. Tiedon haku alkoi Viipurista latinalaisesta koulusta. Siellä Mikael opiskeli useita vuosia ja palasi 18-vuotiaana hyvin arvosanoin. Uskonpuhdistuksen vaatimat uudistukset pantiin toimeen 1530-luvun alkupuolella. Agricola lähti Wittenbergin yliopistoon Saksaan, missä Martti Luther tuolloin eli ja vaikutti.
–Saksaan lähti kaikkiaan 12 suomalaista miestä, joista neljä oli pernajalaisia, huomautti Tompuri.
Mikael opiskeli Saksassa kolme vuotta, jonka jälkeen oli vuorossa maisterin suullinen kuulustelu. Se kesti ainakin kolme päivää.
–Mikael läpäisi kokeen hyvin. Hänellä oli hyvä muisti ja kielipää, mainitsi Tompuri ja lisäsi, että Agricola osasi ainakin latinaa, kreikkaa, ruotsia ja suomea.

Siitä, oliko Agricola suomen- vai ruotsinkielinen, ei Tompurin mukaan ole varmaa tietoa. Todennäköisesti hän oli kaksikielinen.
–Agricolan suomen kielen sanavarasto oli äärettömän suuri. Siihen kuului runsaasti karjalaisia sanoja, selvitti Tompuri ja arveli, että ne olivat perua hänen Viipurin opiskeluajoiltaan.

Sitkeä kirjoittaja

Agricolan kirjallinen tuotanto alkoi pian maisteriksi valmistumisen jälkeen. Jo ennen sitä Agricola oli saanut pappisvihkimyksen. Hän toimi Turun katedraalikoulun rehtorina ja kirjoitti samalla ahkerasti. Agricola alkoi mm. suomentaa uutta testamenttia osittain latinasta, saksasta ja ruotsista. Hän teki käännöstyötä sitkeästi, vaikka rahat alkoivat loppua ja paperista oli pula. Paperi piti tuoda Saksasta.

Ensimmäinen suomen kirjakielen luojalta ilmestynyt teos oli suomenkielinen aapinen ”ABC kiria”. Sen jälkeen tuli ”Rucouskiria” ja vuonna 1548 uusi testamentti ”Se Wsi Testamenti”. Kaikkiaan Agricolalta ilmestyi kymmenen kirjaa.

Noihin aikoihin papit puhuivat kirkoissa munkkilatinaa, jota kansa ei ymmärtänyt. Kirkossa oli kuitenkin pakko käydä. Agricola teki töitä sen eteen, että talonpojille puhuttaisiin heidän kieltään. Kansan piti ymmärtää mitä pappi puhui ja pikku hiljaa suunta alkoikin muuttua.

Keuhkokuume kuolinsyynä?

Mikael Olavinpoika sai Viipurin latinalaisessa koulussa sukunimekseen Agricolan isänsä ammatin mukaan. Agricola tarkoittaa maanviljelijää.
–Mikael Agricolalla oli mielikuvitusta, lahjoja, tahdon voimaa ja hyvä sydän. Hänellä oli luja vakaumus ja usko siihen, mitä teki. Hän oli nöyrä, mutta myös huumorintajuinen. Agricolan huumori oli kuivaa, sarkasmiin viittaavaa, luetteli Tompuri.

Hän jatkoi, että kirjakielen luoja, uskonpuhdistaja ja uuden testamentin suomentaja kuoli liian varhain, vain 48- tai 49-vuotiaana vuonna 1557.
Agricola kuului Kustaa Vaasan Moskovaan lähettämään rauhanneuvottelukuntaan, joka yritti saada suomalaisten ja venäläisten välisiä jatkuvia rajariitoja loppumaan. Agricola ei kestänyt noin 3.000 kilometrin rekimatkaa, vaan paluumatkalla hän sai ankaran sairauskohtauksen, ja kuoli Suomen rajan ylitettyään.
–Kuolinsyy saattoi olla raju keuhkokuume, mainitsi Tompuri.
Agricolan suku tiettävästi sammui, vaikka hänellä oli poika ja tytär. Poika kuoli jo 36 -vuotiaana. Agricolan leski meni uudelleen naimisiin ja muutti Ruotsiin. Myös tytär lähti Ruotsiin ja kuoli siellä.

Juhlavuonna paljon tarjontaa

Matti Tompurin luento kuului Agricola -juhlavuoden ohjelmaan. Agricolan kuolemasta tulee ensi keväänä kuluneeksi 450 vuotta.
Juhlavuoden ensimmäinen suurempi tapahtuma on loppiaisena, jolloin Pernajan kirkossa pidetään Agricolan messu. Valtakunnallinen Agricola-juhla pidetään pääsiäismaanantaina Turussa. Pernajalaiset juhlivat suurta poikaansa seuraavana päivänä.

Vuoden antiin kuuluvat myös luennot sekä dvd-muotoon tallennettu kuvaelma Mikaelin elämästä. Pernajaan vedetään myös Agricola-polku, joka yhdistää Pernajan keskiaikaisen kivikirkon ja Agricolan synnyinkodin. Polun varteen pystytetään opastetauluja.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Eija Kosonen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI