|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)
Pekka Haavisto varoittaa ?lasten luokkayhteiskunnasta? (17.11.2018 11:35)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Loviisan ydinvoimala hakee 20 vuoden käyttölupaa

02.11.2006Loviisan ydinvoimalaitoksen omistaja Fortum hakee Loviisan ykkös- ja kakkosyksiköille 20 vuoden käyttölupia. Aiemmin luvat ovat olleet voimassa 10 vuotta kerrallaan, mutta tällä kertaa Fortum haluaa kerralla 2030-luvulle saakka voimassa olevat luvat, jotta se voi paremmin suunnitella yhtiön pitkän aikavälin modernisointihankkeita. Voimayhtiö jätti eilen käyttölupahakemukset valtioneuvostolle.


Lupahakemukseen pyydetään lausunnot Säteilyturvakeskuksen ja Loviisan seudun kuntien lisäksi yhteensä 33 muulta osapuolelta. Sen lisäksi yksityiset ihmiset ja yhteisöt voivat ottaa kantaa lupahakemukseen. Voimalan nykyinen lupa on voimassa vuoden 2007 loppuun saakka. Voimalaitoksen johtaja Arvo Vuorenmaa arvio uuden käyttölupapäätöksen syntyvän ensi kesän aikana. Jos valtioneuvosto hyväksyy lupahakemukset, voidaan Loviisan ykkösyksikköä käyttää vuoden 2027 ja kakkosyksikköä vuoden 2030 loppuun saakka.

”Pääkomponentit hyvässä kunnossa”

-Viranomaiset valvovat laitoksen turvallisuutta koko ajan, ja voivat tarvittaessa keskeyttää laitoksen toiminnan. Lisäksi noin kymmenen vuoden kuluttua teemme käyttölupaan liittyen uuden perusteellisen turvallisuusarvion, kertoi Arvo Vuorenmaa. Hänen mukaansa TVO haki ja sai Olkiluodon voimalaitoksille 20 vuoden käyttöluvan.

-Edellisellä kerralla todettiin yhdessä viranomaisten kanssa, että jatkossa 10 vuoden jakso on ehkä liian lyhyt aikaväli, jotta suurempia investointeja voitaisiin järkevästi suunnitella, Vuorenmaa sanoi.

Tekniikkayksikön päällikkö Raimo Raitanen kertoi voimalan tärkeimpien pääkomponenttien kunnon olevan niin hyvän, ettei niitä näillä näkymin tarvitse uusia.
-Niitä on käytetty täällä niin hellävaraisesti. Tietysti niiden kuntoa seurataan jatkuvasti, ja varaudutaan muutoksiin, Raitanen sanoi. Voimalaitoksella on varastossa uusi höyrystin, ensiöpiirin putkistoa sekä käyttämätön reaktoripaineastia sisäosineen. Yhtiö osti ne Zarnowicen ydinvoimalasta, jota ei koskaan otettu käyttöön. Varaosien on käytetty lähinnä huoltotöiden suunnitteluun ja henkilöstön koulutukseen. Raitanen arvioi, ettei uutta reaktoria ole jatkossakaan taloudellisesti mielekästä vaihtaa vanhan tilalle. Ykkösyksikön reaktoripaineastian haurastumista on kerran korjailtu lämpökäsittelyn avulla. Raitanen arvioi, että alkuvaiheessa odotettua nopeammin haurastunutta ykkösyksikön reaktoria joudutaan ehkä kerran lämpökäsittelemään uudelleen ennen vuotta 2027. Kakkosyksikön haurastuminen saatiin kuriin ajoissa reaktorin uloimmalle kehälle asennettujen suojaelementtien avulla. Raitasen mukaan 50 vuoden yhteenlasketun käytön jälkeen 2030-luvulla yhtiössä arvioidaan, onko edellytyksiä hakea yksiköille uutta käyttölupaa, vai haetaanko silloin lupaa yksiköiden käytöstä poistoon.

Mittava modernisointiohjelma

Käyttölupahakemuksen projektipäällikkö Kaj Salminen kertoi, että voimalaitoksen reaktoreiden lämpöteho aiotaan pitää ennallaan koko käyttöiän. Sen sijaan sähköntuotannon hyötysuhdetta pyritään kasvattamaan nykyisestä 976 megawatista. Hänen mukaansa tulevan 20 vuoden käytön aikana laitoksen toiminnassa ei tapahdu sellaisia olennaisia muutoksia tai ympäristövaikutuksia, jotka edellyttäisivät esimerkiksi YVA-menettelyn uudistamista.

Voimalaitos varautuu 20 vuoden käyttöjaksoon modernisoimalla voimalaitosta. Tällä hetkellä suunnitelmissa on 166 käyttöiän hallintaan liittyvää investointihanketta, joista pisimmät aloitetut oluttuvat vuoteen 2020 saakka. Yksi merkittävimmistä uudistuksista on 1970-luvulta peräisin olevan analogisen automaatiojärjestelmän muuttaminen digitaaliseksi.

70-luvun automaatiojärjestelmä uusitaan

-Ongelmaksi muodostui se, ettei 70-luvun tekniikkaa enää valmisteta eikä varaosia saada. Lisäksi on ollut vaikea löytää asiantuntijoita, jotka osaisivat 70-luvun tekniikkaa. Myöskään nuoria ei oikein saa kiinnostumaan 70-luvun tekniikan opiskelusta, sanoi projektin paikallisjohtaja Ulf Lindén. Modernisointi toteutetaan vaiheittain, mutta varsinainen siirtyminen analogiajasta digitaaliaikaan tehdään vuosihuollon yhteydessä kertaheitolla. Vanhaa analogijärjestelmää ei kuitenkaan varmuuden vuoksi pureta kokonaan pois, vaan jätetään digitaalijärjestelmän rinnalle.

-Siltä varalta, että digijärjestelmä ilmoittaa, ”Yhteyttä valitsemaanne reaktoriin ei ole saatu. Yrittäkää hetken kuluttua uudelleen…”, vitsaili toimittaja eilisessä lehdistöinfossa. Uusi järjestelmä on Raimo Raitasen mukaan täysin eristetty ulkopuolisista tietoverkoista, mutta hankkeen yhteydessä laitokselle rakennetaan erillinen hätävalvomo, josta voimalaitosta voidaan ohjata, vaikka valvomossa esimerkiksi syttyisi tulipalo.

Merivesipuoli öljyturman kestäväksi

Arvo Vuorenmaan mukaan Loviisan ydinvoimalaitos on perusparannus- ja modernisointitöiden takia tänään turvallisempi kuin uutena.

-Laitoksen alkuaikoina tavoitteeksi asetettiin tehdä sähköä turvallisesti ja kilpailukykyiseen hintaan vähintään 50 vuotta. Turvallisuuteen tehtyjen satsausten ansiosta onnettomuusriski Loviisan ydinvoimalaitoksella on vuodesta 1996 vuoteen 2006 mennessä pienentynyt neljäsosaan, sanoi Vuorenmaa eilen.

Voimalaitoksella varaudutaan parhaillaan myös Suomenlahden kasvaneiden öljykuljetusten aiheuttamiin riskeihin uusimalla merivedenottamo.

Merivedenottamon rakennetta uusitaan niin, että järjestelmä voidaan öljylautan lähestyessä tarvittaessa sulkea ja ottaa merivettä Hästholmsfjärdenin puolelta.

Simpukkaongelma ratkaistiin lämmöllä

Vuorenmaa kertoi myös voimalaitosta pitkään kiusanneen simpukkaongelman ratkaisusta. Lähemmissä tutkimuksissa voimalan jäähdytysvesikanavia tukkineen simpukkalajin todettiin olevan vaeltajasimpukan sijaan valekirjosimpukka. Simpukka ei Raitasen mukaan havaittu meriveden ottopuolella, mutta purkupuolella sitäkin enemmän.

-Maailmalla sen hävittämiseen on käytetty yleensä kemikaaleja. Loviisassa olemme tyytyväisiä, että olemme pystyneet tuhoamaan simpukoita hieman yli 40 asteen lämpöisellä vedellä, kertoi Raitanen.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI