|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Autoja Suomeen tuova yritys: ?Tällaista räjähdysmäistä kasvua ei ole nähty koskaan aiemmin? (17.11.2018 09:26)
Suomen Futistyttöjen peli päättyi kyyneliin (16.11.2018 23:34)
Lukko nollasi tappiokierteessä olevan HIFK:n: ?Aika simppeli lopputulos? (16.11.2018 22:06)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


”Itä-Uusimaa on nyt Suomen paras alue”

02.11.2006Valtion omistaman erityisrahastoyhtiö Finnveran näkökulmasta Itä-Uusimaa on nyt erityisen mielenkiintoinen maakunta. Pienten ja keskisuurten yritysten barometri tältä syksyltä kertoo, että maakunnan yritykset näkevät yleiset suhdannenäkymät lähimmän vuoden aikana selvästi positiivisemmin kuin muualla Uudellamaalla tai koko maassa keskimäärin.


-Itä-Uusimaa on Suomen paras alue. Jos täällä ei pärjätä niin silloin pitää kysyä missä sitten, hehkutti aluejohtaja Jukka Vilppo Finnveran Uudenmaan aluekonttorista keskiviikkona.

Vilppo oli yksi alustajista Uudenmaan Yrittäjien Loviisassa järjestämästä seminaarissa, jossa pohdittiin, mistä yritykset saavat julkista rahoitusta.
Itä-Uudenmaan yritysten ilmastonmuutosta viimeisen vuoden aikana Vilppo kuvasi huikeaksi. Yrittäjät näkevät kasvun lisäksi myös kannattavuuden valoisempana kuin muualla.

PK-yritysten kehittämistarpeiden osalta Itä-Uudellamaalla kehittämisen kärjessä ovat markkinointi ja myynti sekä henkilöstön kehittäminen ja koulutus.

Vakuuksien puute rassaa

Yritysten kehittämisen esteissä suurin ongelma yritysten näkökulmasta on vakuuksien puute. Rahoitus, rahoituksen saatavuus tai rahoituksen hinta eivät ole isoja ongelmia. Vilppo huomautti, että rahoitus ei ole iso ongelma yrityksen normaalissa toiminnassa, mutta vakuusvaje on aina läsnä, kun yritys lähtee kehittämään toimintaansa. Jos yrityksellä on tarvetta työllistää työllistämisen suurin este Itä-Uudellamaalla on työvoiman saatavuus. Työn sivukulut tai irtisanomiseen liittyvä riski eivät ole suuria työllistämisen esteitä.

Työvoiman saatavuuden ongelmaan tuo helpotusta panostus koulutukseen. Vilppo heitti pallon myös kunnanjohtajille. Omaa aluetta on kehuttava enemmän.
-Enkä ole eduskunnasta kuullut juuri kehuvia puheenvuoroja Itä-Uudestamaasta, hän lisäsi.

Finnveran toimintaideana on myöntää yrityksille riskirahoitusta. Yhtiö rahoittaa erityisesti alkavia ja kasvavia yrityksiä. Yhtiö toimii yhteistyössä muiden rahoittajien kanssa täydentäen niiden rahoitusta ja riskiä jakaen.

Vilppo kertoi, että Uudenmaan aluekonttorilla oli viime vuonna pääkaupunkiseudun ulkopuolelta 1.500 asiakasta. Vuotuinen rahoitusvolyymi on 50 miljoonaa euroa. Vilppo painotti, että yrittäjän avoimmuus nopeuttaa rahoituspäätöstä ja jalostaa ideaa.

Finnveran rahoitusosuus on 40-50 prosenttia, joskus harvoin se kohoaa 60 prosenttiin.
-Finnveran on ymmärrettävä riskejä ja opittava keskustelemaan yrittäjien kanssa. Joskus myös opponointi on paikallaan, Vilppo huomautti.

Finnveran parinkymmenen tuotteen valikoimassa on myös yrittäjälaina erityisesti naisille.
-Naisilla on perustellumpia, parempia hakemuksia. Naisista on meille vähemmän huolta, Vilppo ilmoitti täydelle salille, jossa istui kourallinen naisyrittäjiä.

Neljän yrittäjän voimanponnistus

Vuonna 1967 rakennetun entisen Elannon tavaratalon muutos Kauppakeskus Galleriaksi toukokuussa 2005 oli neljän paikallisen yrittäjän voimanponnistus.
Yksi neljästä, kello- ja kultaseppäyrittäjä Juha Karvonen kertoi siitä, miten hankkeen rahoitus järjestyi.
Kiinteistö oli ollut myynnissä viitisen vuotta. Kaikki hankkeeseen mukaan lähteneet yrittäjät toimivat keskustassa vuokratiloissa. Kauppakeskus antoi mahdollisuuden siirtyä omiin tiloihin.

-Kiinteistöt, joissa toimimme olivat aika huonossa kunnossa. Oli odotettavissa remontti. Haimme varmuutta, Karvonen kertoi.
Kuntokartoituksen jälkeen suunnitelma eteni. Yhden yrityksen sukupolvenvaihdos toi sen verran viivettä, että kiinteistö vaihtoi omistajaa alkuvuodesta 2004.

Kun ei kaupunki, sitten Finnvera

Pankki halusi tietää lainojen takauksen. Yrittäjät tiedustelivat kaupungin mahdollisuuksia, mutta kaupungin politiikkaan takausten myöntäminen yrityksille ei kuulu. Karvonen huomautti, että tänään Loviisan kaupungin kannattaisi muuttaa käytäntöään ja lähteä takaajaksi useampaankin kuin yhteen hankkeeseen.

Pankki ehdotti neljälle yrittäjälle Finnveraa takaajaksi. Yhtiö selvitti hankkeen taustan ja lähti takaajana mukaan. Perustetun kiinteistöyhtiön rahoitusosuus oli 63 prosenttia. Se sisälsi kauppahinnan ja peruskorjauksen. Finnveran takaus oli puolet kiinteistöyhtiön rahoitusosuudesta eli 32 prosenttia kokonaisrahoituksesta. Neljän omistajan osuus oli yhteensä 37 prosenttia.

Kiinteistökauppa vahvistettiin maaliskuussa 2004 ja avajaiset olivat jo reilun vuoden kuluttua.
Remontisa vain seinät jäivät pystyyn. Se, miksi kaikki tapahtui niin nopeasti johtui Karvosen mukaan hyvästä suunnittelusta.
Galleriassa on yhteensä 2.400 neliötä kolmessa kerroksessa. Ylin kerros on vuokralla. -Tämä on ollut 120 prosenttisen järkevä ja oikea ratkaisu. Meillä on hyvä yhteishenki. Vuokranmaksu on lainan lyhentämistä ja se on pienempi kuin vuokra aikaisemmissa tiloissa, Karvonen vastasi kysymykseen oliko kaikki ollut vaivan arvoista.

Ovatko pankit liian varovaisia?

Karvosen puheenvuoron jälkeen pyysi Lapinjärven kunnanjohtaja Peter Backman puheenvuoron. Hän ihmetteli, miksi pankki piti neljän liikkeenharjoittajan hanketta niin suurena riskinä, että halusi Finnveran mukaan.

Backman kertoi, että hänen tiedossaan on tapauksia, joissa kunta on ollut takaajana ja silti pankki on vaatinut Finnveran takaajaksi.
-Tulee mieleen, ettei mikään pankki ota enää tavanomaista riskiä, Backman totesi.
Nordean Loviisan konttorin johtaja Kenneth Levin huomautti Backmanille, että kauppakeskuksen kiinteistö oli viisi vuotta myynnissä. Mahdolliset ostajat ilmeisesti epäilivät rakennuksen kuntoa ja kauppapaikan sopivuutta. Levinin mielestä kysymys oli huomattavasta peruskorjauksesta, eikä kyse ollut tavanomaisesta tapauksesta ottaen huomioon neljän yrittäjän voimavarat.

Pankinjohtaja ei kuunnellut

Loviisanseudun Uusyrityskeskuksen toimitusjohtaja Torleif Bergström puuttui myös puheeseen ja totesi, että tänään liikeidea ei pankissa merkitse mitään, vaan pankinjohtaja kysyy heti lainaa hakevalta yrittäjältä vakuuksia.
-On tapauksia, joissa pankinjohtaja ei ole edes halunnut kuulla liikeideasta, Bergström sanoi ja lisäsi, että ennen käytäntö oli pankeissa toinen.

Levin vastasi, että pankkien vaatimus vakuuksista on osin lain vaatimaa ja osin menneisyyden painolastia. Pankit eivät kuitenkaan halua realisoida vakuuksia.
-Liikeidea on meille tärkein. Pelkillä vakuuksilla laina ei irtoa, vaan me vaadimme arvion tulorahoituksesta, Levin korosti.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Jouni Lappalainen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI