|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kansanedustaja hämmästelee: Irtisanomislailla yllättävä vaikutus ? laittomasti irtisanotulle jatkossa pienempi korvaus (22.11.2018 13:03)
Uusi ilmiö: Pantilliset kauppakassit yleistyvät ? Varusteleka ja Akateeminen mukana, Alkoonkin tulossa (22.11.2018 12:45)
Berner: ?Autojen myynti pitää nostaa 150 000:een? ? Autoala: Sitten 8 mrd.?:n veropottia kevennettävä (22.11.2018 12:05)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Simpukat talteen Käkikoskesta

27.10.2006Sukelluspukuun sonnustautunut Riikka Puntila kahlaa Käkikoskessa. Lyhyt sukellus haavin kanssa ja hetken kuluttua takaisin pinnalle. Haaviin on tarttunut vuollejokisimpukka. Reetta Ljungberg vieressä näyttää päivän saalista, rannalla olevaa ämpäriä, joka on lähes täynnä eri simpukkalajeja.


Ljungberg ottaa ämpäristä muutaman vuollejokisimpukan. Mustanruskean paksun kuoren omaava vuollejokisimpukka on rauhoitettu eläinlaji. Ljungbergillä ja Puntilalla on kuitenkin lupa käsitellä ja siirtää tuota virtavesilajia. Luvan on myöntänyt Uudenmaan Ympäristökeskus tietyin edellytyksin. Simpukat siirretään ylävirtaan, jossa rauhoitettua lajia esiintyy lisää. Ympäristökeskus edellyttää, että vuollejokisimpukat siirretään alueelle, joka on niiden nykyistä elinaluetta.

Ulkoisesti eri simpukkalajeilla on niukasti eroavaisuuksia.
Ljungberg arvioi, että he ovat pienen, rajatun alueen sisältä keränneet neljäsosan koko simpukkakannasta.

- Enempää ei kerätäkään. Pohja on hyvin lajiutumatonta; täynnä hiekkaa, kiveä ja epämääräistä liejua, joten simpukoita on vaikea löytää.
Vesikin on ainoastaan kuusi asteista, joten aika hyistä.

Tiheyttä seurataan

Syy miksi sukeltajat ovat keränneet simpukoita, on Koskenkylänjoen virtavesikunnostushanke. Ympäristökeskuksen hankkeessa tehdään kunnostuksia Koskenkylänjoen keski- ja alajuoksulla viiteen eri koskeen: Hammarkoskessa, Sävträskin Kvarnforsissa, Mickelspiltomin Kvarnforsissa, Sahankoskessa ja Käkikoskessa.

Kunnostusten tavoitteena on parantaa lohen ja meritaimenen kutu- ja poikastuotantomahdollisuuksia - siis elinolojen parantamista. Se meinaa suojapaikkojen eli asentokivien ja kivikkojen rakentamista. Suojapaikkoja ei voida tehdä ennenkuin rauhoitettuja simpukoita on siirretty pois kunnostettavalta alueelta.

- Kunnostukset kestävät noin viisi viikkoa, mutta seurantaa tehdään vielä vuosia kunnostusten jälkeenkin, riippuen hieman rahoituksesta, ympäristötyöjohtaja Pertti Ruokonen Uudenmaan ympäristökeskuksesta kertoo.

EU:n osuus rahoituksesta on puolet. Toisen puoliskon maksaa valtio.

Simpukoiden siirto aloitettiin lokakuun alussa Mickelspiltomin Kvarnforsin esiintymisalueelta. Kunnostusten jälkeen puolestaan seurataan, palautuuko simpukoista tyhjennetyille ja sen jälkeen kunnostetuille alueille vuollejokisimpukoita.

- Lisäksi selvitetään miten vuollejokisimpukoiden tiheys näillä alueilla kehittyy, vastaa Ljungberg, joka tekee opinnäytetyötään vuollejokisimpukoista Helsingin yliopistossa. Alunperin tarkoitus oli kunnostaa myös Niinikoskessa, mutta runsas vuollejokisimpukkakanta muutti suunnitelmia.

Elintilaa simpukoille ja kaloille

Kunnostukset alkoivat 9. lokakuuta Mickelspiltomin Kvarnforsista. Kunnostushankkeen keskeisenä tavoitteena on parantaa Suomenlahdella harjoitettavan ammattikalastuksen edellytyksiä ilman, että vesiluonto tai vesistön käyttömahdollisuudet kärsivät. Joessa olevaan valtaväylään ei esimerkiksi tehdä kunnostustoimenpiteitä, joten melontamahdollisuudet eivät muutu nykyisestä. Kunnostukset eivät myöskään tule vaikuttamaan esimerkiksi joen vedenpinnan korkeuteen.

- Hankkeessa on huolellisesti selvitetty ja sovitettu yhteen erilaisia tarpeita, Ruokonen huomauttaa.

Esimerkiksi saukkojen kannalta tärkeitä kohtia ei vaaranneta kunnostuksessa. Seurantatutkimukset aloitettiin jo keväällä vaellussiian poikaspyynnillä joen alajuoksulla. Jatkossa tutkitaan vaellussiian, lohen ja meritaimenen poikastuotannon kehittymistä. Lisäksi tarkkaillaan kunnostustöiden vaikutuksia veden sameuteen ja pohjaeläimiin. Ljungberg toteaa, että vuollejokisimpukoiden siirrosta ei ole haittaa lajille.

- Päinvastoin. Kunnostuksella saadaan simpukoille enemmän elintilaa ja kalaakin nousee tulevaisuudessa enemmän.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Mikko Turklin

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI