|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Huuhkajat tappiolla Ateenassa lohkovoittoon ? EM-unelma elää! (16.11.2018 00:22)
Kärpät jyrää Liigassa ? yleisömäärissä ei näy (15.11.2018 22:53)
St1-miljardöörille tukea: Afrikan metsäkatastrofista voi tulla suuri ilmastoratkaisu ? Suomella nyt sauma isoihin tekoihin (15.11.2018 20:53)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Venäjä tehdään tutuksi oppilaille

24.10.2006Yksitoista Myllyharjun koulun kahdeksasluokkalaista osallistuu Löytöretki nyky-Venäjälle -kurssille. Venäjä-osaamista halutaan edistää Itä-Uudenmaan Venäjä-osaamisen kehittämishankkeella ja yksi osa hanketta on kouluyhteistyön lisääminen suomalaisten ja venäläisten koulujen kesken. Se tarkoittaa venäjän kielen ja kulttuurin omaksumista koulutustilaisuuksien, kulttuuritapahtumien ja tutustumisvierailujen merkeissä.


Osa Myllyharjun koulun kahdeksasluokkalaisista teki jo matkan Helsinkiin venäläisen elokuvan festivaaleille. Matkan aikana käytiin myös Sinebrykoffin museossa ihailemassa tsarkkakokoelmaa sekä Tenninpalatsissa tutustumassa ikonitaiteeseen. Jatkossa valinnaiskurssin oppilaat käyvät esimerkiksi kuuntelemassa venäläistä bändiä ja kokkaavat venäläisittäin. Haussa on myös venäläinen yhteistyökoulu.

Loviisasta Itä-Uudenmaan oppilaitosten Venäjä-verkostoon kuuluu myös Lovisanejdens högstadium. Projektiin osallistuu myös neljä koulua Porvoosta.

- Verkoston tavoitteena on kaikenpuolisen Venäjä-osaamisen lisääminen, Minna Hakkarainen kertoo.

Itä-Uudenmaan Venäjä-osaamisen kehittämishanketta koordinoi Helsingin yliopisto, koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia. Hakkarainen toimii hankkeen suunnittelijana.

- Venäjän opetuksen tarjonnan turvaaminen, oppilaitosten välisen Venäjä-yhteistyön edistäminen, Venäjälle suuntautuvien yhteistyöhankkeiden ideointi ja tukeminen, partnerikoulutoiminnan käynnistäminen ja aktivoiminen, listaa Hakkarainen hankkeen toimintamalleja.

Erilainen toimintaympäristö

Venäjä-osaamisen kehittämishankkeen lähtökohtana on elinkeinoelämän tarpeet. Hakkaraisen mukaan itäuusmaalaiset yritykset kokevat selkeitä puutteita Venäjä-osaamisessa, etenkin venäjän kielen osaamisessa. Hakkaraisen mukaan yksi syy tähän on myös se, että venäläisten yritysten kanssa asiointi ei ole helppoa englannin kielellä.

- Kaupankäynti venäläisten kanssa on hieman toisentyyppistä, mihin suomalaiset yritykset ovat tottuneet. Venäjällä asioidessa on hyvä osata venäjää; kaupankäynti pohjautuu vahvoihin henkilösuhteisiin, jolloin etulyöntiasemassa ovat ne, joille venäjän kielen ja kulttuurin tuntemus ei ole niin vierasta. Ne pärjäävät, jotka osaavat toimia venäläisessä toimintaympäristössä, Hakkarainen sanoo.

Kehittämishankkeen yksi tarkoitus on myös murtaa ennakkoluuloja Venäjää kohtaan. Hakkarainen muistuttaa, että media esittää Suomessa hyvin yksipuolista kuvaa Venäjästä. Oppilaat esimerkiksi tutkivat Venäjän uutisointia, jotta oppilaiden kuva Venäjästä monipuolistuisi.

- Venäjä on myös edelleen yksi maailman suurista kielistä, johon saattaa törmätä ympäri maailmaa, Hakkarainen korostaa hankkeen tarpeellisuutta.

Konkreettisena tuloksena aktiivisesta toiminnasta Venäjä-osaamisen kehittämishankkeessa ja oppilaitosten Venäjä-verkostossa voidaan pitää alkuvuodesta 2007 käynnistyvää Itä-Uudenmaan oppilaitosten venäjän kielen lehtoraattia. Lehtorin toimenkuva poikkeaa tavanomaisesta siinä, että osa kokonaistyöajasta käytetään koko Itä-Uudenmaan maakuntaa koskeviin venäjän kielen opetuksen kehittämis- ja koordinointitehtäviin sekä oppilaitosten Venäjä-yhteistyön tukemiseen.

- Tulevien vuosien aikana on katsoa, miten hanke on jalkautunut maakuntaan, Hakkarainen täsmentää.

Vakiintuneeksi käytännöksi

Koulujen osalta tavoitteena on pitkäjänteinen yhteistyö, joka tukee koulujen opetussuunnitelman perusteiden tavoitteiden saavuttamista, opetuksen kehittämistä sekä kouluissa tehtävää suvaitsevaisuuskasvatusta ja lisää niin opettajien kuin oppilaiden kiinnostusta venäjän kielen opiskelua kohtaan.

- Me aloitimme opiskelun oppimalla venäjän kielen aakkoset, Myllyharjun koulun erityisopettaja Tarja Hakala kertoo.

Hankkeessa mukana olevat Loviisan koulut saivat kumpikin 3000 euroa avustusta hankkeen toteuttamiseksi. Koska kyseessä on kuitenkin projektiluontoinen hanke, vielä on epäselvää, mistä rahaa tulee jatkossa. Koulut saavat kuitenkin itse ideoida resurssien mukaan, millä tavoin hankkeen tavoitteita toteutetaan.

- Oppilaat ovat motivoituneita ja kiinnostuneita etenkin venäläisten nuorten tekemisistä, Hakala jatkaa.

Löytöretki nyky-Venäjälle kurssin opetuksesta vastaavat Hakala sekä historian lehtori Riitta Sinkkonen. Yhteistyökoulu on vielä haussa, sillä viiden miljoonan asukkaan Pietari on niin suuri metropoli, että koulutkin ovat hieman suurempia kuin Loviisassa.

- Nyt on kuitenkin virityksiä yhteen taideaineisiin painottuneeseen kouluun, joka on noin 30 kilometrin päässä Pietarista. Tulevaisuudessa on kuitenkin mahdollista, että kahdeksasluokkalaiset voivat syventää Venäjä-opintojaan yhdeksännellä vuosikurssilla ja uudet kahdeksasluokkalaiset voivat aloittaa perusopinnot, Hakala lisää.

Kahdeksasluokkalaiselle Polina Semenovalle Venäjä on jo entuudestaan tuttu, sillä hän on asunut maassa yhdeksän vuotta, mutta kurssikaveri Etna Tuomalalle vieraampi. Kumpikin kokee, että kurssista on hyötyä tulevaisuudessa.

- Ehkä voin tulevaisuudessa toimia esimerkiksi venäjän kielen kääntäjänä, Semenova sanoo.

Tuomala katsoo, että kurssi on kiinnostava.

- Keskustelemme paljon luokassa Venäjästä ja sen historiasta. Se on mielenkiintoista - ja uutta, Tuomala lisää.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Mikko Turklin

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI