|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen futistytöille lohdutuspiste ? MM-turnauksen pettymys valmentajien piikkiin (21.11.2018 00:24)
Kärpät jatkaa mestareiden liigassa puolivälieriin (20.11.2018 23:07)
Kuolemanristi ilmestyi nyt Netflixin kurssikäyrään ? Pelätty ilmiö leviää (20.11.2018 19:31)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Loviisa valmis fuusioihin

20.10.2006Loviisa on valmis kuntafuusioihin. Tätä mieltä ovat kaupungin suurempien puolueiden johtavat poliitikot. Ihannetilanne olisi se, että Loviisanseudun kaikki viisi kuntaa liittyisivät yhteen, mutta pienempikin kokoonpano käy - mikäli se vain käy valtiolle.


Loviisan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Agneta Almin (r.) mukaan valtuustoväki puoluekannasta riippumatta oli aika yksimielinen sen suhteen, että kaupungin kannattaa aloittaa yhdistymisneuvottelut naapurikuntien kanssa. Valtuustoryhmät keskustelivat kuntafuusioista viime viikolla järjestetyssä iltakoulussa. Almin mukaan soraääniä ei kuulunut oikeastaan yhtään.

Almin mukaan fuusio kannattaa toteuttaa siitäkin huolimatta, että Pernaja päättäisi jäädä sen ulkopuolelle.

- Meidän kannattaisi esittää valtioneuvostolle neljän kunnan fuusiota, vaikka asukasmäärä jäisikin alle puitelaissa edellytetyn 20 000 asukkaan väestömäärän perusterveydenhuollon osalta.

Ilman Pernajaa Loviisanseudun väkimäärä olisi noin 14 500.
- Se saattaisi riittää. Valtio on informoinut kuntia siten, että 20 000 asukkaan väestöpohjaa ei ole kiveen hakattu, Alm viestittää.
Yhteistyövaltuuskunta (YTV) tutkii parhaillaan syvennetyn yhteistyön ja kuntafuusioiden mahdollisuutta Loviisanseudulla. Almin mukaan kuntien säilyminen itsenäisenä ei ole varteenotettava vaihtoehto.

- Järkevämpää olisi fuusioitua. Voisimme poistaa päällekkäisyyksiä kuntien toiminnoissa. Olisi aika vastuutonta kuntalaisia kohtaan todeta vuonna 2013, että olisi kannattanut fuusioitua, Alm jatkaa.

Mitä nopeammin kunnat fuusioituvat, sitä enemmän on tarjolla valtion tarjoamaa porkkanaa. Loviisanseudulle viiden kunnan fuusio toisi 9,2 miljoonaa ja lisäksi valtionosuuksien menetykset korvattaisiin täysimääräisesti viiden vuoden ajalta.

- Tähän mennessä valmistuneet selvitykset tukevat myös yhdistymistä, Alm korostaa. Valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Jukka Häyhä (sd.) on myös sitä mieltä, että Loviisan on syytä hypätä valtion junaan. Häyhä on samaa mieltä Almin kanssa myös siitä, että juna kulkee eteenpäin, vaikka joku hyppäisikin matkalla pois.

- Paras vaihtoehto on Suur-Loviisa, jossa kaikki viisi kuntaa ovat mukana.
Häyhän mukaan valtuustoväki antoi kaupungin virkamiehille selvän viestin iltakoulussa: kuntien väliset yhdistymisneuvottelut on aloitettava pikaisesti.

- Kuntien tulisi päättää siitä, että ne ovat valmiita muodostamaan suurkunnan. Yksityiskohdat voidaan hioa myöhemminkin. Muutoin valtion tarjoamat porkkanat voidaan unohtaa.

Häyhän mielestä Loviisan tulee viitoittaa tietä yhdistymisneuvotteluissa.
- Loviisan tulisi toimia suurkunnan veturina. Miten palvelut turvataan maalaiskunnissa, sitä tulee miettiä, Häyhä lisää.
Kaikkea ei tarvitse kuitenkaan keskittää. Alm muistuttaa, että Loviisalla ei ole esimerkiksi osaamista maataloudesta elinkeinona.
- Fuusion avulla olisi mahdollisuus juuri erikoistua, Alm sanoo.

Lapinjärvellä kaivataan lisää selvityksiä

Lapinjärvellä iltakoulu pidettiin keskiviikkona. Mitään päätöksiä ei tehty, vaikka leikkimielinen äänestys järjestettiinkin. Neuvoa-antava äänestys oli osoitettu evästykseksi kunnan virkamiehille. Viesti kuului: lisää selvityksiä.

Valtuustoväki äänesti yksimielisen viestin YTV:lle sen puolesta, että kunta osallistuu selvitystyöhön koskien syvennettyä yhteistyötä Loviisanseudulla. Selkeä enemmistö halusi myös, että kunta osallistuu fuusioselvityksiin sekä Loviisan, mutta myös Porvoon kanssa.

- Nykyisen tiedon valossa syvennetty yhteistyö on Lapinjärvelle paras vaihtoehto, valtuuston puheenjohtaja Aulis Lassila (kesk.) sanoo.

Lassila kaipaa lisäselvityksiä etenkin sen suhteen, miten palvelut mahdollisen fuusion toteutuessa turvataan maalaiskunnissa. Lassila toivoo myös riippumatonta selvitystä fuusion hyödyistä ja haitoista.

- Nyt selvitystyötä tekevät kunnanjohtajat, joilla saattaa olla jo valmis kanta asiaan. Ennemmin hyvä selvitystyö kuin liian tiukka aikataulu.

YTV:n selvitys valmistuu 9. marraskuuta. Lassilan mukaan on todennäköistä, että selvitystyötä jatketaan tämän jälkeenkin molempien vaihtoehtojen osalta, syvennetyn yhteistyön ja kuntafuusion.

Yhtä happamasti mahdolliseen fuusioon suhtautuu valtuustoryhmän puheenjohtaja Thomas Antas (r.). Hän kuitenkin toteaa, että tässä vaiheessa kunnat voisivat vaikuttaa omaan tulevaisuuteensa ilman valtion pakkotoimia.

- Kukin kunta voisi miettiä tietyt reunaehdot, millä ehdoin kunta voisi fuusioitua, Antas viestittää.

Hän lisää myös, että fuusion tulisi tarkoittaa sitä, että Loviisanseudun kunnat perustaisivat uuden kunnan, kuntia ei siis liitettäisi Loviisaan. Antas näkee Loviisan Porvoota parempana vaihtoehtona.

- Valtuustoryhmän sisällä hajonta on kuitenkin suurta, suuntaan jos toiseen, Antas sanoo.
Valtuustoryhmän puheenjohtaja Veijo Peltosen (sd.) mukaan hajontaa puolueen sisällä on myös sosiaalidemokraateilla.

- Kannatusta eniten lienee kuitenkin yhteistyön syventämisellä. Fuusion suhteen on varmasti erilaisia näkemyksiä. Tässä tarvitaan vielä lisäselvityksiä päätöksenteon pohjaksi, Peltonen sanoo.

Ruotsinpyhtään valtuutetut pääsevät iltakouluun tulevana maanantaina. Pernaja ja Liljendal pitivät omat iltakoulunsa jo aikaisemmin.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Mikko Turklin

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI