|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen Futistyttöjen peli päättyi kyyneliin (16.11.2018 23:34)
Lukko nollasi tappiokierteessä olevan HIFK:n: ?Aika simppeli lopputulos? (16.11.2018 22:06)
?Seuraavat vuosikymmenet muuttavat koko eläkejärjestelmän logiikan? (16.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Pyörätuoliin sidottu Sebastian Ramsay on maailmanmatkaaja

17.10.2006Pohjois-Sarvilahden kartanon isäntää Sebastian Ramsayta väsytti. Työhuolet painoivat ja sitten tapahtui kohtalokas ajovirhe. Hänen autonsa suistui ojaan. Ramsay loukkaantui niin vaikeasti, että hänen alaruumiinsa halvaantui.


- Kun tilanne selvisi minulle se oli shokki, hän sanoo nyt yli 30 vuotta myöhemmin.
Halvaantumista seurasi avioero ja Ramsay joutui huolehtimaan kolmesta pienestä tyttärestä. Tytöistä vasta vanhin oli aloittanut koulun.

Kuntoutus oli aluksi vaivalloista.
- Siihen aikaan luultiin, että tuskin elämäni jatkuu pitempään, Ramsay muistelee. Pitkään onnettomuuden jälkeen hän tunsi, ettei voimia elämän jatkamiseen tahdo löytyä. Ensimmäinen pelastusrengas oli vanhempien tarjous asumisesta heidän luonaan Kanarian saarten Teneriffalla. Ramsayn vanhemmat olivat muuttaneet saarelle niinkin varhain kuin 1950.

Masennus katosi hyvin hitaasti. Toipumista auttoi tytärten vierailut etelässä ja kesäpaikassa Fantsnäsissä. Ramsay kertoo, että myös ystävät pysyivät uskollisina.
Matkustaminen on ollut Sebastian Ramsayn toinen pelastusrengas. Hän on ollut reissujensa puolesta kuin menneen ajan herrasmies, joka löytää itsensä milloin mistäkin maapallon kolkasta. Pohjan harrastukselle on antanut se, että hän myi omaisuutensa lapsilleen ja on elänyt sen jälkeen onnistuneitten sijoitusten tuotoilla.

Epäluuloinen Ruotsin tulli

Vanhempiensa kanssa Ramsay lähti lentomatkalle, jolla hän oppi keinot, miten pyörätuolipotilas pääsee koneeseen ja sieltä pois. Loviisalainen ambulanssiyrittäjä Reino Astikainen kantoi hänet paikalleen. Vuonna 1976 Ramsay matkusti vanhempiensa kanssa autolla läpi Euroopan Suomeen kesänviettoon. Matka sujui kommelluksitta Ruotsin rajalle. Naapurimme tulli piti vuokra-autoa ja pyörätuolin aiheuttamia järjestelyitä sen verran kiinnostavina että seurauksena oli perusteellinen tarkastus.

Veli ja sisko maailmalla

Sebastian Ramsayn sisko Theresia on ollut myös maailman reissaaja. Veli arvelee, että sisar on kiertänyt maapallon yksin ja seurassa pari, kolme kertaa.
Ramsay ajoi uudella inva-autollaan sisartaan vastaan Kouvolaan 1978. Tämä saapui Moskovasta. Theresia oli matkustamut Japanista Neuvostoliiton kaukoidän satamakaupunkiin Vladivostokkiin ja edelleen Moskovaan Siperian kuululla pikajunalla.

-Silloin päätimme kokeilla, miten matkustus onnistuu ja lähdimme Lappiin ja Norjaan Hammerfestiin saakka. Matka meni hyvin.
Samana kesänä Ramsay matkusti sisarensa kanssa Osloon ja Bergeniin. Matka jatkui Pohjanmeren yli Skotlantiin katsomaan suvun vanhan linnan raunioita ja muita suvun historiaan liittyviä paikkoja.
Lontoosta matka jatkui viikon laivamatkalla Kanadan Montrealiin.

Myötätuntoa suomalaisbaarissa

Thunder Bayn kaupungissa Sebastian Ramsay tutustui suomalaisten siirtolaisten lasten ja lastenlasten haluun säilyttää jotain tuntumaa esivanhempien kotimaahan.
Suomalaiskorttelista löytyi muun muassa suomalainen baari. Siellä Ramsay sai osakseen yllättävää sympatiaa.

-Sain ”almuna” viisi taalaa, että voi maksaa baarin kahvit, hän hymyilee.
Yhdysvalloista Ramsay näki muut suuret alueet paitsi länsiosan.
Toisella matkalla Meksikoon oli myös isä mukana kolmantena pyöränä.

Matkalle Venäjän Karjalaan

Julkisuuteen Sebastian Ramsayn matkustusharrastus pulpahti, kun hän lähti hyvän ystävänsä entisen tv-ohjaajan Kalle Pursiaisen kanssa syyskuussa kiertomatkalle Venäjän Karjalaan. Oivalliseksi tulkiksi he saivat legendaarisen Neuvostoliiton ja Venäjän tuntijan toimittaja Leonid Laakson. Hän on syntynyt Moskovassa suomalaisen pariskunnan poikana.

Terveellekään autoilijalle matka Venäjälle ei tule aivan ensimmäiseksi mieleen, mutta Ramsay ei ollut huolestunut. Matkan valmistellut aloitettiin hyvissä ajoin ja Ramsay tiesi, että Pursiainen on hyvä kuski.

Takuuna matkan onnistumiselle oli asuntovaunu, jonka sisällä oli Ramsayn tarvitsema sairaalasänky ja kaikki hänen hoitoonsa tarvittavat välineet. Laakson pieni asuntovaunu oli kytketty isomman asuntovaunun perään.

-Laakso tunsi paikat Petroskoissa ja Pietarissa tienristeyksiä myöten. Pääsimme käymään hänen sukulaistensa ja ystäviensä luona Karjalassa.

Vammaiset piilossa

Neuvostoliiton aikana vammaiset, myös sotainvalidit, pidettiin eristettyinä omissa laitoksissaan poissa sosialistisen järjestelmän julkikuvasta.
Ramsay sanoo, etteivät ihmiset reagoineet pyörätuolilla liikkuvaan ulkomaalaiseen sen kummemmin, mutta toisaalta ei hän nähnyt missään vammaisia.

Laakso kertoi Ramsaylle, että sotainvalidit asuivat omissa kasarmeissaan, eikä heillä ollut pyörätuoleja käytössään. Pyörätuolin virkaa ajoi matala lava, jossa oli pyörät. Jalaton mies liikkui lavan avulla antamalla vauhtia käsillä maasta.

-Lahjoitin kaksi vanhaa pyörätuoliani vanhainkotiin. Kovasti he olivat siitä kiitollisia, Sebastian Ramsay kertoo.

Yleisesti hän yllättyi, miten hyvässä nousussa elämän laatu Karjalassa kuitenkin on. Elintason noustessa myös invalidien elämä paranee. Yksi esimerkki eteenpäin menosta olivat isot marketit monine palveluineen. Hintojen halpuus oli Ramsaylle yllätys.

Kaatuneen järjestelmän paino näkyi siinä, että Karjalassa oli vaikeaa päästä vaivatta liikkumaan pyörätuolilla. Kantoapu oli tarpeen kaikissa vanhoissa taloissa toisin kuin Yhdysvalloissa.

Espanjaa tutkimaan

Vuodesta 1974 lähtien Sebastian Ramsay on matkustanut maailmalla puolet elämästään. Seuraava reissu on jo suunnitteilla.

-Alustavasti ollaan suunniteltu Espanjan matkaa. En ole manner-Espanjaa paljon nähnytkään. Osaan espanjaa melkein yhtä hyvin kuin suomea, Ramsay kertoo.

Kuljettajana, hoitajana ja kokkina Venäjällä toiminut Kalle Pursiainen on lähdössä seuraksi.
-Joku hoitaja saisi olla mukana, Ramsay heittää vinkin ystävilleen Loviisassa.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Jouni Lappalainen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI