|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Ihmetys suomalaisesta systeemistä: Lomatoimintaa tuetaan julkisista varoista, kansanedustajille +2000 ?/kk Veikkaukselta (21.11.2018 19:26)
Suomi puuttuu Afrikan metsäkatoon ? Juha Sipilältä miljardien aloite EU:lle (21.11.2018 18:33)
Viisi puoluejohtajaa rajoittaisi lakko-oikeutta Suomessa (21.11.2018 18:24)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Nordström Group haluaisi investoida 1-3 miljoonaa euroa satamaan

13.10.2006Loviisan satamassa riidellään uusien varastohallien sijoituspaikoista. Loviisan satamassa toimiva Nordström Group olisi halukas tekemään satamaan 1-3 miljoonan euron investoinnit, mikäli kaupunki suostuisi osoittamaan yhtiölle sopivat alueet uudelle hallille. Nordström Groupin toimitusjohtaja Jan Vikströmin mukaan yhtiö on jo useiden vuosien ajan pyytänyt kaupungilta lupaa omien hallien rakentamiseen satama-alueelle, mutta satamajohtaja Lauri Heikkilä ei ole suostunut yhtiön laajennushakemuksiin.


-Olisimme halukkaat rakentamaan omalla rahalla oman hallin ja investoimaan puutavaran käsittelytoimintaan ensi vaiheessa miljoona euroa ja pidemmällä tähtäimellä kolme miljoonaa euroa. Emme ole pyytäneet emmekä saaneet euroakaan kaupungilta, vaan haluaisimme ainoastaan maanvuokrasopimuksen sekä luvan rakentaa satamaan. Satamajohtaja ei kuitenkaan ole suostunut esittelemään hakemuksiamme kaupungin luottamuselimissä, kertoi toimitusjohtaja Jan Vikström. Hän ei peittele närkästystään kaupungin päätökselle investoida kilpailevan John Nurminen Oy:n ja Versowoodin laajennushankkeisiin satamassa. Vikströmin mielestä satamajohtaja Heikkilä on suhtautunut nihkeästi loviisalaisyhtiön laajennushankkeisiin, ja suosinut räikeästi helsinkiläistä John Nurminen Oy:tä. Sataman parhaat alueet ja kaikki hallit on Vikströmin mukaan vuokrattu Nurmiselle.

-Jo vuonna 2004 anoimme kaupungilta lupaa saada rakentaa kokonaan omalla rahalla satamaan varastohallin, mutta hanketta ei ole viety kaupungissa eteenpäin, Vikström kertoi.

”Satama ei halua kilpailua”

-Meidän laajennussuunnitelmat on torjuttu eri verukkein yli kolmen vuoden ajan, mutta kilpaileva yhtiö on saanut järjestellä tiloja ja toimintaansa haluamallaan tavalla. Viimeinen pisara oli kaupungin päätös myöntää 257.000 euron lisämääräraha Nurmisen ja Versowoodin uusimpaan laajennushankkeeseen. Meidän mielestä on hyvä, että Nurminen ja Versowood lisäävät liikennettä Valkossa, mutta myös loviisalaisyhtiölle tulisi antaa mahdollisuus laajentaa, kertoi Vikström. Hän näyttää mappia, johon on arkistoitu sataman ja yhtiön välillä käytyä kirjeenvaihtoa. Anomuksia ja kipakkaa kirjeenvaihtoa kaupungin ja yhtiön välillä on käyty useita vuosia.

-Taustalla on monenlaisia syitä. Satamassa on ollut perinteisesti selkeä työnjako eri yritysten kesken. Kyse oli siitä, että Nordström uhkasi laajentua Nurmisen toimialueelle, ja siinä olisi voinut käydä niin, että Nurminen olisi voinut ryhtyä kilpailemaan Nordströmin toimialueelle. Halusimme säilyttää tällaisen satamarauhan, joka on kaikkien etu, kaupunginjohtaja Olavi Kaleva selitti.

”Sopikaa ensin Nurmisen kanssa”

-Olen ilmoittanut Nordströmille satamajohtajan kuullen, että jos te pääsette Nurmisen kanssa sopimukseen yhteistyöstä ja tilaa löytyy, niin kyllä maanvuokrasopimus hallia varten saadaan aikaiseksi, Kaleva sanoi.

-Sitä ennen meidän pitää tietää minkälaista toimintaa alueella aiotaan harjoittaa, ja minkälaista rahtia käsitellä, Kaleva sanoi.

Jan Vikströmin mukaan yhtiö on ilmoittanut, että suunnitellussa hallissa on tarkoitus käsitellä levytavaraa, puutavaraa ja pylväitä, mutta yhtiö ei halua tässä vaiheessa kertoa mahdollisten asiakkaidensa nimiä.

-Se on mielestämme liikesalaisuus kenen asiakkaan kanssa olemme neuvotelleet yhteistyöstä, vetoaa Jan Vikström. Hänen mukaansa satamajohtaja pitää voimakkaasti John Nurminen Oy:n puolta ja kertoo muiden asiakkaiden suunnitelmista heille.

Hallipaikka kaukaisimmasta nurkasta

Tällä viikolla Vikström sai satamajohtaja Heikkilältä tiedon, että yhtiön esittämät paikat hallille on jo varattu John Nurminen Oy:lle tai muuhun käyttöön. Ainoa paikka, johon Nordström Group saisi hallinsa rakentaa, sijaitsee hiilikasan äärellä sataman pohjoispäädyssä alueella, jossa ei ole edes laituria. Vikströmin mielestä paikka on Nurmisen vuokraamiin halleihin nähden syrjässä laitureista, mikä nostaisi lastinkäsittelyn kustannuksia. Vikström pitää Heikkilän osoittamaa paikkaa lähinnä simputuksena.

-Mielestäni on merkillistä, että Heikkilä voi kaupungin virkamiehenä toimia näin. Heikkilä on käyttänyt hänelle annettuja valtuuksia yksipuolisesti ja väärin. Tässä tilanteessa ja näistä lähtökohdista emme voi jatkaa yhteistyötä Heikkilän kanssa, koska hänellä ei ole meidän luottamustamme eikä hän kohtele sataman yrityksiä tasapuolisesti, Vikström sanoi.

Osapuolten epäluottamuksella on pitkä historia. 1990-luvun puolivälissä Nordström Group pyysi satamajohtajalta lupaa aloittaa romuraudan tuonti entisen Neuvostoliiton alueelta. Sataman edustajat vastasivat, ettei Valkon satamasta haluta tehdä mitään romusatamaan. Muutaman kuukauden kuluttua siitä John Nurminen Oy aloitti romuraudan kuljetuksen Valkon satamassa. Vuoden 2004 marraskuussa Vikström teki kaupungille anomuksen saada vuokrata tietty alue varastorakennusta varten. Hakemusta ei viety eteenpäin. Sen sijaan kaupunginhallitus varasi puoli vuotta myöhemmin Heikkilän esityksestä saman alueen Nurmiselle.

Vuodesta 1928 lähtien Valkon satamassa toiminut Nordström Group on sataman suurin työllistäjä. Sen palveluksessa on 90 henkilöä ja sen liikevaihto on noin 6 miljoonaa euroa.

Satamajohtaja Lauri Heikkilä torjuu kritiikin

Satamajohtaja Lauri Heikkilä tyrmää täysin toimitusjohtaja Jan Vikströmin esittämät väitteet Nordström Groupin hallihankkeiden jarruttamisesta sekä John Nurminen Oy:n suosimisesta.

-Minä en tahdo ottaa asiaan kantaa. Minun näkemys on aivan toinen. Tässä ei ole toimittu sataman normaalin käytännön mukaisesti eikä rakentavasti. Vikström tekee erittäin vakavan virheen, kun hän vie asian julkisuuteen. Tämä ei ole julkisesti käsiteltävä asia, painotti Lauri Heikkilä eilen.

-Tilanne on paljon monimutkaisempi kuin Vikström antaa ymmärtää. Satamassa on vielä voimassa 1980-luvun alussa tehty kolmikantasopimus, joka tehtiin kaupungin, sataman, huolinta- ja ahtausyritysten välillä. Siinä sovittiin toimintatavoista, työnjaosta ja yhteistyöstä. Siitä löytyy allekirjoitettu versio, ja sitä on suusanallisesti myöhemmin jatkettu, Heikkilä kertoi.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI