|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Elina Lepomäki: ?Suomesta tulee käytettyjen autojen loppusijoituspaikka ? Autovero on poistettava? (20.11.2018 13:31)
Tutkija: Hurja teoria Vladimir Putinin aikeista leviää ? Näin Venäjä kiristää otettaan Valko-Venäjällä (20.11.2018 13:11)
Petteri Orpo: Suomessa ihan pian liikaa kouluja ja päiväkotipaikkoja ? syntyvyyslukujen konkreettinen seuraus kohta totta (20.11.2018 12:52)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Koulujen minimikoko jatkossa 40 oppilasta ja 3 opettajaa

10.10.2006Koulujen minimikoon pitäisi jatkossa olla pääsääntöisesti 40 oppilasta ja kolme opettajaa. Myös oppilaskohtaisten kustannusten olisi jäätävä alle 6.500 euron. Lisäksi käyttöön olisi otettava lähikouluperiaate eli kouluun voisi mennä myös naapurikunnan puolelle. Muun muassa tällaisia ehdotuksia sisältää tuore Loviisan seudun kouluhallinnon ja -verkon rakenneselvitys, jossa liputetaan seudun kuntaliitoksen puolesta.


Selvityksessä ovat mukana kaikki Loviisan seudun kunnat sekä Myrskylä. Työryhmä, johon kuuluu mm. kouluasioista kunnissa vastaavia virkamiehiä, aloitti työnsä viime keväänä. Tavoitteena oli selvittää mahdollisuuksia tehostaa, kehittää ja laajentaa alueen koulutusyhteistyötä. Selvitysmiehenä hankkeessa oli Myllyharjun yläkoulun entinen rehtori Jorma Törnroos.

Alueen kouluverkko on laaja. Perusopetuksen alakouluja on kaikkiaan 25, joista 13 on suomenkielisiä ja 12 ruotsinkielisiä. Yläkouluja on kolme ja erityiskouluja kaksi.
Kouluverkon laajuus heijastuu myös opetuksen laatuun.

–Noin 20 prosenttia opettajakunnasta on vailla muodollista kelpoisuutta. Opettajat myös vaihtuvat usein. Lisäksi kouluja, joissa on yhdysluokkia, on runsaasti, selvitti Törnroos.

Hän jatkoi, että perusopetuksen oppilasmäärä vähenee Loviisan seudulla vuoteen 2012 mennessä noin 150:lla. Vuosien 1999-2011 vähennys on yli 250. Väestön ikääntyminen siirtää palvelutuotannon painopistettä yhä enemmän terveyden- ja vanhustenhuoltoon. Kunnilta edellytetäänkin entistä enemmän opetuksen laadullista ja sisällöllistä kehittämistä esimerkiksi opetusryhmien muodostamisessa ja oppimisen tukitoimissa.

Parhaan hallinnollisen perustan koulutuksen järjestämiselle ja kehittämiselle tarjoaa rakenneselvitystyön ohjausryhmän näkemyksen mukaan kuntaliitosmalli.
–Yhden kunnan hallinnoimana opetuksen järjestämisvastuu on selkeä tehtäväkokonaisuus ja sen kautta voidaan reagoida kaikkein joustavimmin niihin haasteisiin ja muutostarpeisiin, joita tulevaisuus tuo tullessaan, katsoo ohjausryhmä.

Työryhmä esittääkin yhteisen koulutoimen perustamista koko Loviisan seudulle. Alueellinen kouluhallinto vastaisi paitsi esi- ja perusopetuksesta, myös lukiokoulutuksesta ja kansalaisopistotoiminnasta.

Koulujen välisissä kustannuksissa huimia eroja

Haasteita ja muutostarpeita koulujen ympärillä riittääkin. Etenkin oppilaskohtaisissa kustannuksissa, joissa eri koulujen välillä on jopa 5.000 euron eroja.

Selvityksessä kustannusten ylärajaksi on asetettu valtakunnallinen keskiarvo noin 5.500 euroa + 20 prosenttia eli kaikkiaan runsaat 6.500 euroa. Sen ylittää tällä hetkellä 11 seudun koulua.

Kallein koulu on Virböle skola Ruotsinpyhtäällä. Siellä oppilaskohtaiset kulut ovat lähes 10.000 euroa vuodessa. Halvin on Loviisan Generalshagenin koulu noin 4.000 euron oppilaskohtaisilla kuluillaan.

–Halvimpia ovat suurimmat koulut. Pääsääntöisesti kulut pienenevät, kun oppilasmäärä kasvaa. Näin ei tosin ole aina, mainitsi Törnroos ja jatkoi, että lukuja on voinut kasvattaa esimerkiksi erityisopetuksen suuri tarve.

Virböle skolan jälkeen kalleimpia ovat Hommansby skola, Hindersby skola, Isnäsin koulu, Valkom kvarterskola, Haavisto-Joensuun koulu, Isnäs skola, Haddom skola, Pukaron koulu, Teutjärven koulu ja Kapellby skola.

Opetukseen vuosittaisista kustannuksista on käytetty 57-61 prosenttia eli vähemmän kuin maassa keskimäärin. Tavoitteena on nostaa opetuksen osuus 70 prosenttiin.

Alle 40 oppilaan kouluja on 12

Jatkossa koulun minimikoko pyritään nostamaan 40 oppilaaseen ja kolmeen opettajaan. Pienemmän koulun kohdalla olisi osoitettava erityisiä perusteita koulun säilymiselle.

Nykyisistä Loviisan seudun kouluista 12 on alle 40 oppilaan kouluja. Esimerkiksi Ruotsinpyhtäällä 40 oppilaan raja täyttyy vain Tesjoen koulussa ja ensi vuonna myös Tesjoen ruotsinkielisessä koulussa. Lapinjärvellä ja Liljendalissa rajan alle jää yksi koulu kummassakin ja Pernajassa kolme. Loviisassa vain Valkom kvarteskolassa on alle 40 oppilasta.

Kouluissa, joissa oppilaita on vähän, on useita yhdysluokkia. Tavoitteena on jatkossa, että kaikki koululaiset saisivat opetusta vuosiluokittain.

Kartalta katoaa ehkäpä 5 koulua

Selvityksessä ei varsinaisesti oteta kantaa kouluverkon harventamiseen. Kalleimmissa kouluissa kehotetaan käynnistämään keskustelut kustannustason korkeuden syistä ja etsimään keinoja niiden hillitsemiseksi.

Selvitysmies Törnroos veikkaa, että viiden vuoden sisällä seudun koulujen määrä pienenee ehkäpä viidellä. Hän muistuttaa, että Loviisan seudulla on otettava huomioon koulujen saavutettavuus.

–Tämä on laaja alue ja siksi koulukyyditysrajat tulevat helposti vastaan. Edestakaiseen koulukyytiin saa kulua korkeintaan 2,5 tuntia päivässä.

Kouluverkkoa kehitettäessä pitäisi selvityksen mukaan ottaa käyttöön lähikouluperiaate yli kuntarajojen. Näin oppilaat voisivat mennä siihen kouluun, mikä on lähimpänä, vaikka se olisi naapurikunnan puolella.

Yhteiset periaatteet koulumaailmaan

Työryhmän esittämän alueellisen kouluhallinnon tehtäviksi selvityksessä luetellaan mm. opetussuunnitelmien yhtenäistäminen sekä yhteisten periaatteiden luominen koulunkäyntiavustajien palkkaamiseen ja käyttöön.

Lisäksi yhteisiä pelisääntöjä kaivattaisiin päivähoidon ja esiopetuksen hallinnointiin eli kuuluvatko ne sosiaali- vai koulutoimelle. Yhteisiä periaatteita kaipaa myös aamu- ja iltapäivähoito. Edelleen selvityksessä on ehdotus kouluhallinnon tietojärjestelmien yhtenäistämiseksi.

Kouluhallinnon ja -verkon rakenneselvitys lähtee nyt käsiteltäväksi seudun kuntiin.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Eija Kosonen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI