|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Eroaalto Britannian hallituksessa ? ?Tämä on vakavaa? (15.11.2018 14:04)
Li Andersson haluaa 4 päivän työviikon tai 6 tunnin työpäivän: Pikaisesti kokeilu Suomeen? (15.11.2018 13:23)
Huuhkajat torstaina Ateenassa ? lohkovoiton menetys olisi historian eeppisin sulaminen (15.11.2018 12:33)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Loviisanseudulla yhteinen tulevaisuus?

03.10.2006Jos kunta- ja palvelurakenneuudistuksessa on näkökulmasta riippuen ollut vastakkain suuruuden ekonomia ja pienen kunnan identiteetti, ovat ajatukset yhtä levällään koskien Loviisanseudun tulevaisuutta, olipa näkökulma mikä hyvänsä.


Viime torstaina eduskunnalle esitelty hahmotelma puitelaista jättää nimittäin tilaa jokseenkin myös tulkinnoille. Puitelaissa on nimetty kuntia, jotka velvoitetaan tekemään suunnitelma maankäytön, liikenteen, asumisen ja palveluiden järjestämisestä maakuntakeskusten kanssa. Loviisanseudulla velvoite koskettaa Pernajaa, joka on liitetty osaksi Porvoon yhteistoiminta-aluetta, sekä Ruotsinpyhtäätä, joka on kartalla sijoitettu Kotkan suuntaan.

Samaan aikaan Loviisanseutu valmistelee omaa selvitystään palveluiden järjestämiseksi tulevaisuudessa. Selvitys on ensimmäistä kertaa puntaroitavana YTV:n seuraavassa kokouksessa torstaina.

Loviisan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Agneta Alm (r.) katsoo, että puitelaki ja Loviisanseudun selvitys eivät sulje pois toisiaan.

- Puitelaissa linjataan, että toimivia kokonaisuuksia tehdään seutukunnittain. Loviisanseutu muodostaa tällaisen toiminnallisen kokonaisuuden.

Alm katsookin, että puitelakiin kirjatut yhteistoiminta-alueet eivät välttämättä tarkoita sitä, että yhteistyö Loviisanseudulla vesittyisi jollain tavoin. Alm korostaa myös sitä, että puitelaki antaa edelleen kunnille mahdollisuuden toimia ja päättää tulevaisuudestaan itsenäisesti.

- Nähdäkseni puitelaki ei esimerkiksi sulje pois sellaista mahdollisuutta, että Loviisanseudun kunnat liittyisivät yhteen. Nyt haluan kuitenkin korostaa, että tilanteesta ollaan paljon viisaampia YTV:n kokouksen jälkeen.

Puitelain sisältöä esitellään luottamushenkilöille tarkemmin myös Helsingissä perjantaina. Almin mukaan yhteistoiminta-alueiden ulkopuolelle jätetyille Loviisalle, Lapinjärvelle ja Liljendalille löytyy tulevaisuudessa varmasti muutakin käyttöä kuin Suur-Porvoo.

- Vallitseva tilanne on se, että Porvoo ja Loviisa tekevät läheistä yhteistyötä. Me tarvitsemme edelleen myös Porvoon kuvioita, mutta se ei tarkoita sitä, ettemmekö voisi syventää yhteistyötä myös Loviisanseudun kuntien kesken. Ensisijainen tehtävä olisi koota nyt omat rivit, Alm lisää.

Lapinjärven kunnanvaltuuston puheenjohtaja Aulis Lassila (kesk.) katsoo, että puitelaki on takapakkia Loviisanseudun yhteistyöpyrkimyksille.

- Kyllä se merkitsee askelta taaksepäin. Paljon on kiinni siitä, kuinka pitkälle yhteistyö puitelakiin kirjattujen kuntien kesken realisoituu.

Kyse on Lassilan mukaan pitkälti siitä, mikä on Pernajan ja mikä Ruotsinpyhtään tahtotila.
- Tämä saattaa merkitä samalla myös sitä, että laskelmat Loviisanseudun selvityksissä menevät uusiksi.

Ainakin Ruotsinpyhtää on jo lupautunut Kotkan ensimmäisen vaiheen suunnittelukierrokseen. Ruotsinpyhtään kunnanvaltuuston puheenjohtaja Asko Vilamaa (kesk.) ihmettelee suunnitteluvelvoitetta Ruotsinpyhtään osalta.

- Teemme enemmän yhteistyötä Loviisan kanssa, joten suunnitteluvelvoite hämmästyttää ja toisaalta, saa varmasti myös sekaannusta aikaan Loviisanseudun kunnissa.

- Meidän tulisi löytää selkeä yhteinen sävel Loviisanseudun kunnissa, mutta toistaiseksi sellaista ei ole löytynyt, Vilamaa sanoo.

Pernajan kunnanvaltuuston puheenjohtaja Mats Lobbas (r.) arvelee, että sellaista ei välttämättä löydykään.

- Loviisa on ollut passiivinen. Mikäli kuitenkin yhteinen tahtotila löytyisi, en uskoisi valtiovallan puuttuvan tilanteeseen. Voisimmeko laajentua kenties niin, että koko Loviisanseutu olisi osa Suur-Porvoota. Tai: haluavatko porvoolaiset meitä kaikkia sinne. Ilmassa on vielä liian monta kysymysmerkkiä.

Suunnitteluvelvoite ei ainakaan helpota Loviisanseudun yhtenäisyyttä. Lobbas myös heittää ilmaan ajatuksen, että länsi-Pernaja tekisi enemmän yhteistyötä Porvoon kanssa ja itä-Pernaja enemmän Loviisan kanssa.
- Sekin on mahdollista.

Liljendalin kunnanvaltuuston puheenjohtaja Leena Lindfors (r.) huomauttaa, että Pernajan tai edes osaväestön siirtyminen osaksi Porvoota merkitsisi sitä, ettei puitelakiin kirjattua 20 000 asukkaan väestöpohjaa saavutettaisi lähelläkään Loviisanseudulla.

Kuinka kirjaimellisesti puitelaissa esitettyä minimiä väestöpohjan osalta sitten tulkitaan? Riippuu luultavimmin tulkintatavasta. Ja näkökulmiakin on useita.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Mikko Turklin

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI