|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Li Andersson esittää puolueelleen jäsenäänestystä vuoden 2019 hallitusohjelmasta ? ?Näytämme esimerkkiä? (17.11.2018 10:39)
Saksan katsastuslaitoksen valtava tilasto julki: Katso listat vähävikaisimmista autoista (17.11.2018 09:43)
Autoja Suomeen tuova yritys: ?Tällaista räjähdysmäistä kasvua ei ole nähty koskaan aiemmin? (17.11.2018 09:26)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Laatu mättää nykytekniikassa

03.10.2006Teknillisen korkeakoulun sovelletun elektroniikan professori Pekka Eskelinen istuu talonsa keittiön pöydän ääressä Koskenkylässä ja tekee tunnustuksen: - Olen tekniikkakonservatiivi.


Ystävällisesti hymyilevä mies on työnsä puolesta joka hetki niinsanotulla ajan hermolla ja katsoo silti tekniikan maailmassa haikaillen taaksepäin.
Mutta Eskelinen ei jätä kuulijaa vastauksia vaille. Tottuneen luennoitsijan rutiinilla hän kertoo perusteluja näkemykselleen.
-Olen ollut kiinnostunut oman alani lähihistoriasta kymmenen, viisitoista vuotta, hän kertoo ja lisää, että kiinnostus historialliseen kehitykseen on heijastunut myös omaan opetustyöhön.

Historia opettaa

Eskelinen pyrkii kertomaan tuleville diplomi-insinööreille kun se vain asiayhteyteen sopii, miten jokin tekninen ongelma on ennen ratkaistu. Hän on vissi paasikiveläinen tässä suhteessa. Historia opettaa, ei vain diplomatiassa vaan myös tekniikassa. Jos teknillisillä aloilla tunnettaisiin, miten jokin vanha ja aina eteen tuleva ongelma on aikanaan ratkaistu siitä voitaisiin saada oppia, eikä aloittaa ongelman ratkaisua aivan alkutekijöistä. Perusratkaisu on löydettävissä historiasta ja siihen vain lisätään uusin menetelmä.

Kodin perintö vaikuttaa

Oman tieteenalan parissa askartelu ei ole pelkästään syynä Eskelisen kriittiseen näkemykseen nykytekniikan tilasta. Nykymeno on tuhlaavaa ja säästäväisyys elämänasenteena on hänellä jo lapsuuden kodin perintöä.

-Isäni oli puoliorpo ja hänen lapsuuteensa kuului suuri niukkuus. Hän kävi kerjuulla ja sai kerran joululahjaksi vain puolikkaan omenan. Kotonani oli siis tiukkaa rahan käsittely. Eskelinen innostui 60-luvun lopulla oppikoululaisena valokuvaamisesta. Hän hämmentyi, kun vanhemmat suhtautuivat rahaa vaativaan harrastukseen myönteisesti.

-Vuonna 1972 vanhempani ostivat minulle Nikonin, jota opettajani oli suositellut. Se sama kamera on ollut minulla siitä lähtien. Sillä olen kuvannut kaiken, mitä olen kuvannut.

Sota testasi kameran

Eskelinen on työssään käyttänyt kameraa pitkään, tosin ei omaa rakasta kameraansa. Kokemustensa perusteella hän uskaltaa antaa alan kehitykselle kovan tuomion.

-Työnjälki, täsmällisyys on mennyt alaspäin. Kun tehdään suuria sarjoja, halutaan katetta yhä enemmän on luonnollista, että laatu ei ole enää yhtä hyvä, hän analysoi.

Vielä 70-luvun alussa tilanne oli toinen.
-Tietyt mallit räätälöitiin Vietnamiin ja minun kamerani on sellainen. Kun kamerat selvisivät sodassa ne selvisivät muuallakin.
Vuosikymmeniä sitten tehdyn kameran kuten muunkin elektroniikan erottaa painosta. Kameroissa oli ennen kokometallirunko.

-Nyt käytetään paljon muovia. Ei muovissa ole sinänsä vikaa, mutta silloin on, jos sitä käytetään väärissä paikoissa, Eskelinen huomauttaa.

Tarkennuksen täsmällisyys kärsinyt

Hänen kamerassaan on 25 vuotta vanha objektiivi. Pitkähkö putki tarkentaa osaavissa käsissä juuri eikä melkein.

-Nykyiset välykset eivät ole yhtä hyviä. Tarkennusrengas tai zoomin säätörengas pääsee liikkumaan sellaisiin suuntiin, joihin niiden ei pitäisi liikkua. Tarkennuksen kokonaisuus on epämääräisempi.

Eskelinen on huomannut, että kameroiden automaattitarkennus kätkee sisäänsä oman sudenkuoppansa.

-Moottorin paristojen säästämiseksi tarkennus on väljempi. Silloin se ei ole yhtä täsmällinen kuin ennen.

Sarjavalmistuksen periaatetta tulisi Eskelisen mielestä tarkastella oikeastaan eettisenä kysymyksenä.

Teekkari yllättyi

Hän valmistui diplomi-insinööriksi 1979. Luennolla nuori teekkari hivenen yllättyi, kun opettaja antoi suunnitteluohjeeksi sen, että esimerkiksi henkilöauton laakeri on syytä mitoittaa 100.000 ajokilometrin mukaan. Kun kysessä on ammattikäyttöön tarkoitetun kuorma-auton laakeri on mitoitus suunniteltava miljoonan ajokilometrin mukaan. Eskelistä jäi kaivertamaan, onko tällainen periaate eettisesti oikein.

-Diplomi-insinöörin tehtävä on suunnitella niin hyvää kuin osaa ja niin kestävää kuin osaa, eikä suunnitella laitetta hajoamaan tietyn pisteen jälkeen.

Insinöörikunnassa Pekka Eskelisen esiin nostama ongelma ei ole jäänyt ilman vastakaikua. Maailmalla on insinöörien yhdistyksiä, joiden jäsenet sitoutuvat suunnittelutyössään niin hyvään ja kestävään jälkeen kuin suinkin.

Perusmalli kestää

Yleinen trendi teknisissä laitteissa on Eskelisen mielestä selvä. Kestävyyden ja laadun suhteen on menty alaspäin.

Yhden esimerkin hän löytää keittiön sähköhellasta. Kun perheeseen ostettiin hieno sähköhella se kesti vuoden. Digitaalikello ei kuumassa ympäristössä toiminut hyvin ja lopullisen armoniskun antoi lähellä riehunut ukkonen.

-Nyt meillä on perusmalli ja se on toiminut hyvin.
Veljensä kanssa Eskelinen on vaihtanut mielipiteitä monta kertaa autojen vioista. Hän näkee, että myös autojen laatu on mennyt alamäkeä, koska niihin on ympätty turhia ominaisuuksia.

-Autoissa heikoin lenkki on elektroniikka, Eskelinen sanoo ja lisää, että huonon suunnittelun ja halvan tekniikan yhdistelmä syytää markkinoille keskenkutoista tavaraa.

Tietokone voi olla kestävä

Miljoonilla suomalaisilla on tietokoneista karvaita kokemuksia, joita ei aina voi laskea käyttäjän virheiden piikkiin. Pekka Eskelinen käyttää työssään tietokonetta vuosimallia 1992. Hän veikkaa, että se kestää vielä pitkään. Mutta perheen maailmalle lähteneille pojille ostetut vempaimet ovat olleet kaatopaikkakamaa vuosia.

Mittaamiseen Eskelinen käyttää tietokonetta, joka on vuosimallia 1984. Kone on ollut kovassa käytössä jo 22 vuotta ja ollut asennettuna lentokoneeseenkin vuosikaudet.

-Siinä ei ole ollut mitään vian aiettakaan, se on tehty ammattilaisille.
Yhdysvalloissa käytettyjen mittalaitteiden kauppa on vilkasta. Vanhoja mittalaitteita ei välttämättä tahdo saada, sillä ammattilaiset vievät ne usein kaupppiaan käsistä. Sen sijaan uusien ammattilaisille tarkoitettujen laitteiden menekki ei ole ollut odotettu.
Viidakkorumpu on kertonut, mikä on varmaa laatua.
-Massa on verrannollinen lopputuotteen lujuuteen ja laatuun, professori Eskelinen tiivistää sanomansa.

Opiskelijat vastaanottavaisia

Hän luennoi parhaillaan teknillisessä korkeakoulussa Espoossa elektronisten laitteiden suunnittelusta ja tässä yhteydessä teemoina ovat myös tuotteiden kestävyys ja laatu. Miten opiskelijat ottavat vastaan professorinsa näkemykset?

-Koen hyvin myönteisenä luentotapahtuman. En koe, että olisi vastarintaa. Opiskelijat ovat hyvin vastaanottavaisia, vaikka heillä ei ole syvyyttä asioihin. Kerron perustellen enkä paasaa. Ja kerron myös, mitä minulle opetettiin.

Monilla opiskelijoilla on viimeisintä mallia oleva matkapuhelin ja digikamera. Ei Eskelinen ihmettele, jos opiskelijat kotona naureskelevatkin hänelle, mutta jotkut voivat olla hänen kanssaan samaa mieltä.

”En ole viherpipertäjä”

Yhden asian professori haluaa vielä lisätä. -Vaikka ajattelen asioita kierrätyksen kannalta en ole silti viherpipertäjä. En ymmärrä, että en saisi ajaa omalla autolla 85 kilometriä työpaikalle, vaan pitäisi käyttää bussia.

Eskelinen peräänkuuluttaa suhteellisuuden tajua ja rationaalista suhdetta. Tekniikkaankin.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Jouni Lappalainen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI