|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kärpät vei kärkiottelun ? HIFK teki kyseenalaisen ennätyksen (17.11.2018 20:42)
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Nuorten netin käytölle kannattaa sopia pelisäännöt

29.09.2006Nuorten internetin käyttö lisääntyy vauhdilla. Parhaimmillaan netti tarjoaa tietoa, elämyksiä ja kavereita. Valitettavasti myös lieveilmiöt ovat arkipäivää. Esimerkiksi nettikiusaaminen on yleistyvä varjopuoli. Vanhempien kannattaakin kiinnostua jälkikasvunsa netin käytöstä ja sopia yhteisistä pelisäännöistä.


Mannerheimin Lastensuojeluliiton kouluttajat Ida-Maria Hytönen ja Anni Rankka kävivät tiistaina Loviisassa kertomassa turvallisesta netin käytöstä. Päivällä tietoa jaettiin Myllyharjun koulun oppilaille ja illalla oppilaiden vanhemmille ja muille kiinnostuneille.

Koulun rehtorin Kaisa Ryöpyn mukaan netin käytön ongelmat ovat hyvin tiedossa. Valokuvia ja tekstejä on kuvagallerioissa.

–Siellä on myös tietoja, jotka eivät pidä paikkaansa. Joskus on menty henkilökohtaisuuksiin ja levitelty opettajista tai kavereista ei niinkään kivoja asioita, valokuvista puhumattakaan, mainitsi Ryöppy.

Kouluttaja Anni Rankka vertasi, että ennen nuoret kuluttivat aikaansa ostarilla, nykyisin netissä. Netti on hänen mielestään kaiken kaikkiaan hyvä media, joka tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia etenkin tiedon hakuun.

–Nuoret ovat teknisesti paljon parempia netin käyttäjiä kuin aikuiset, mutta sisällön suhteen aikuiset ovat taitavampia. Siksi nuorten ja aikuisten olisi otettava hiiri kauniiseen käteen ja mietittävä netin käyttöä yhdessä.

Rankan mielestä nuoret hakevat netistä ennen kaikkea samanhenkisyyttä. Keskustelua käydään yhteisistä harrastuksista ja muista mielenkiinnon kohteista. Lisäksi voi kertoa kipeistäkin asioista.

Kun verkkoon lähetetään valokuva, voi keskustelun sävy muuttua.
–Kuka tahansa voi esittää ulkonäöstä törkeyksiä ja nettikiusaaminen pääsee alulle. Kuvia voidaan myös muokata. On tapauksia, joissa kuvagalleriaan on lähetetty opettajan kuvia lupaa kysymättä. Kuvia on käsitelty esimerkiksi vaihtamalla vartaloa, totesi Rankka.

”Irkkaaminen” yhä suositumpaa

Kuvien lähettely netin kuvagallerioihin on yleistynyt. Päivittäin niitä lähetetään Rankan mukaan kymmeniä tuhansia. Suosituin on IRC-Galleria, joka oli aluksi keskustelupalsta, eräänlainen alkumuoto chattailupalstasta.

–Se on suomalainen keksintö. Palstasta tuli galleria, kun todettiin, että on kiva nähdä keskustelijoiden kasvotkin, kertoi Rankka.

Hän jatkoi, että suurin osa gallerian kuvista on kilttejä ja harmittomia.
–Kuvien viemisestä verkkoon kannattaisi silti aina keskustella vanhempien kanssa. Vanhempien olisi hyvä katsoa, ettei sinne lähde poseerauskuvia tai provosoivia kuvia.

Kuva voi päätyä esimerkiksi näytönsäästäjäksi

Kun kuvan on lähettänyt, se ei häviä netistä, vaikka kuva sivustoilta poistettaisiinkin. Netti on maailmanlaajuinen väline ja kuvat kaikkien imuroitavissa, joten omat kasvot voivat päätyä toiselle puolelle maapalloa tietokoneen taustakuvaksi tai näytönsäästäjäksi.

–Tai kuvilla voi vaikka tapetoida huoneensa. Se, että on 12-vuotiaana lähettänyt kuvansa, voi harmittaa jo 14-vuotiaana.

Rankka jatkoi, että gallerioiden kuvat ovat kaikkien arvosteltavissa. MLL on tehnyt kyselyn nuorten kokemuksista kuvagallerioista. Siinä tuli esiin nettikiusaamisen laajuus. Yleisin kiusaamisen muoto oli pilkkaavat kommentit ulkonäöstä ja mielipiteistä.

Jos nettikiusaaminen ei ota loppuakseen, siihen kannattaa puuttua. Kiusaaminen kuitenkin tulee vain harvoin vanhempien tietoon, sillä kyselyn mukaan vain kuusi prosenttia kiusatuista kertoi asiasta ensisijaisesti vanhemmilleen.

–Kiusaajan voi netissä laittaa mustalle listalle eli torjua häneltä tulevat viestit, totesi Rankka.

Hän jatkoi, että kiusaajalta tulleet viestit kannattaa tallentaa mahdollisia jatkotoimia varten. Viesteihin ei yleensä kannata vastata. Mikäli kiusattu tietää, että kiusaaja on hänen koulutoverinsa, suosittelee Rankka, että asia otetaan puheeksi opettajan kanssa.

Kuvan luvaton lähettäminen on rikos

Kyselyssä kävi lisäksi ilmi, että varsin moni oli löytänyt oman kuvansa galleriasta, vaikkei ollut sitä itse lähettänyt.

–Kaverin tai jonkun muun kuvaa ei saa lähettää verkkoon lupaa kysymättä. Luvaton kuvan lähettäminen on rikos, josta saattaa olla seuraamuksia. Kuvan lähettäjä saadaan useimmissa tapauksissa selville ainakin kotimaisilla sivustoilla, huomautti Rankka.

Syyllistämisellä ei pitkälle pötkitä

Rankan mukaan on varsin huolestuttavaa, ettei nettikiusaamisesta puhuta vanhemmille. Keskusteluyhteyden pitäisi kotona säilyä. Nuorta ei hänen mielestään pitäisi syyllistää sanomalla, että mitäs menit kuviasi lähettelemään!

–Päinvastoin. Nuorta olisi kiitettävä siitä, että hän kertoi asiasta vanhemmilleen.
Sama ohje pätee myös silloin, kun nuori seikkailee kielletyillä sivuilla.

–On hyvä muistaa, että nettiin pääsee erittäin helposti muualtakin kuin kotikoneelta.
Rankan mielestä yhteiset pelisäännöt kannattaisi sopia jo pienestä pitäen. Vanhemmille tekisi hyvää seikkailla yhdessä nuoren kanssa netissä ja pelimaailmassa. Netin viihdekäytön ohella olisi hyvä korostaa hyötykäyttöä.

–Aikuisen pitäisi myös itse käyttää nettiä vastuuntuntoisesti ja näyttää näin esimerkkiä.

Onko 6 tuntia netissä liikaa?

Netissä voi huomaamatta vierähtää useita tunteja. Joku voi jäädä koukkuun, eikä maailmaan ruudun tuijottamisen lisäksi paljon muuta mahdukaan. Ystävät jäävät, samoin harrastukset.

–Huoleen on syytä silloin, kun nuorelta unohtuvat syöminen, nukkuminen ja läheiset ihmiset. Koulunkäynti kärsii ja nuori ärsyyntyy helposti. Hän saattaa myös peitellä ja vähätellä netin käytön laajuutta, selvitti Rankka koukkuun jäämisen tunnusmerkkejä. Hän kuitenkin korosti, ettei vanhempien pitäisi ylireagoida, sillä ilmiö saattaa olla ohimenevä.

–Nuori voi istua kuusi tuntia netin ääressä, mutta seuraavalla viikolla koko netti ei kiinnosta pätkääkään. Mielenkiinnon aiheet vaihtuvat tietyssä iässä aika nopeasti. Yksi keino netin käytön kontrolloimiseen on tietokoneen ja pelilaitteiden sijoittaminen perheen yhteisiin tiloihin, kuten olohuoneen nurkkaan.

Mannerheimin Lastensuojeluliitto on koonnut nettisivuilleen tukevan tietopaketin siitä, miten nettiä käytetään turvallisesti. Viisaasti verkossa -sivuilla on neuvoja niin nuorille kuin vanhemmillekin. Sivut löytyvät osoitteesta www.mll.fi/viisaastiverkossa

Netissä viihtyvät myös pedofiilit

Vain päivä sen jälkeen, kun Loviisassa opastettiin koululaisia ja heidän vanhempiaan turvalliseen netinkäyttöön, paljasti Helsingin poliisi laajan lapsiin kohdistuneen seksuaalisen hyväksikäyttövyyhden. Uhrit ja teosta epäillyt olivat kohdanneet mm. internetin välityksellä esimerkiksi IRC- ja chat -sivuilla.

Lapsiin kohdistuneita seksuaalirikoksia on paljastunut vajaan vuoden sisällä satoja. Uhrit ovat 6-17 -vuotiaita ja kotoisin eri puolilta maata. Teoista epäillään yhdeksää pääosin pääkaupunkiseudulta olevaa miestä.

Julkisuuteen on tullut myös toinen laaja lasten hyväksikäyttötapaus, jota tutkii keskusrikospoliisi. Tähänkin tapaukseen on liitetty netin keskustelupalsta. Uhreja on kymmeniä ja he ovat 12-13 -vuotiaita tyttöjä eteläisestä Suomesta. Pääepäilty on noin 40-vuotias eteläsuomalainen mies.

Viisaasti verkossa -turvaohjeet

1) Turvaa itsesi verkossa. Mieti mihin annat henkilötietosi. Kun liikut verkossa, vältä antamasta itsestäsi tietoja, joita toiset voivat käyttää väärin. Näitä tietoja ovat mm. oma nimesi, kotiosoitteesi, puhelinnumerosi, sähköpostiosoitteesi, koulusi nimi, valokuvasi ja pankkitietosi.

Älä koskaan kerro salasanaasi muille, edes hyvälle kaverille. Salasanasi avulla muut voivat lukea tietojasi ja lähettää viestejä sinun nimissäsi.
Harkitse kenen kanssa keskustelet. Netin keskusteluihin voi osallistua kuka tahansa – kaikki tyypit eivät ole kivoja ja huijaaminen on helppoa.

2) Tunne oikeutesi. Päätä itse, missä liikut ja mihin osallistut. Jos päädyt epämiellyttävälle nettisivulle, voit aina sulkea selaimen ja keskustella vanhempiesi tai ystäviesi kanssa asiasta.
Ilmianna häiriköt ja loukkaava tai laiton aineisto. Jos törmäät ikävyyksiin, apua saat sivuston ylläpitäjältä, internet-operaattorilta, poliisilta tai vanhemmiltasi. Jaa kokemuksesi myös vanhempiesi kanssa. Sinulla on oikeus tulla kuulluksi kotonasi. Pidä siis vanhempasi ajan tasalla siitä, mitä netissä teet. 

3) Chattaa turvallisesti. Valitse turvallinen keskusteluympäristö. Valitse ikäryhmällesi suunnattu palvelu, joka on valvottu tai siellä on vähintään mahdollisuus ilmiantaa häiriköt palvelun ylläpitäjälle.
Suojaa yksityisyytesi. Älä jaa omaa äläkä ystäviesi yhteystietoja. Älä laita omaan profiiliisi henkilötietojasi ja liitä kontaktilistallesi vain henkilöt, jotka tunnet. Älä vastaanota tiedostoja tai lähetä valokuvaasi tuntemattomille.

Älä luota ihmisiin, joita et ole tavannut. Ole varuillasi, jos joku vieras pyrkii kovin läheiseksi kanssasi. Jos haluat tavata nettiystäväsi, ota ekalla kerralla vanhempasi tai joku muu aikuinen mukaan ja sovi tapaaminen johonkin yleiseen paikkaan.

4) Ota muut huomioon. Ilkeyksin heitteleminen nimimerkin takaa on helppoa, mutta raukkamaista. Ota sinä muut huomioon ja käyttäydy niin kuin toivoisit muiden käyttäytyvän sinua kohtaan. Uusia ystäviäkin saat vain esiintymällä omana itsenäsi. Eri palveluilla on usein omat sääntönsä ja niihin tutustuminen kannattaa – vältät aloittelijan yleisimmät virheet ja annat itsestäsi fiksun netin käyttäjän vaikutelman.

Lähde: Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Eija Kosonen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI