|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kärpät vei kärkiottelun ? HIFK teki kyseenalaisen ennätyksen (17.11.2018 20:42)
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Verner Thomélle Lapinjärvi oli unelmien reuna

26.09.2006–Tämä ei ehkä lämmitä lapinjärveläisiä, mutta taidemaalari Verner Thomélle Lapinjärvi oli unelmien reuna. Se edusti kaikkea sitä, mitä hän ei olisi halunnut. Thomé odotti pääsevänsä luomaan loisteliasta uraa Pariisiin ja muualle Eurooppaan, mutta kansalaissodan myötä hän joutui hautaamaan omat unelmansa, totesi filosofian maisteri Anna Nilsson, joka luennoi Thomén sisaruksista lauantaina Lapinjärvellä.


Loviisalainen Nilsson on tehnyt pro gradu -työnsä Thomén suvusta. Aihe kiinnosti muun muassa siksi, että hänen isoisänsä oli Thomén perheen Vava -tyttären poika. Aineistoa lopputyöhön löytyi etenkin Verner Thomén huvilan vintiltä. Villa Thomé sijaitsee Lapinjärven kirkonkylässä ja on nykyisin yksityiskoti.

Verner Thomé (1878-1953) oli Nilssonin mukaan laiska koulussa. Vanhemmat ajattelivat, että muista veljeksistä voi jotain tullakin, mutta Verneristä ”vain” taiteilija. Hän opiskeli maalausta mm. Helene Schjerfbeckin ja Eero Järnefeltin ohjauksella, mutta riitautui myöhemmin molempien kanssa. Kansainvälisen läpimurtonsa Verner Thomé teki laajassa näyttelyssä Pietarissa hieman ennen kansalaissodan syttymistä. Hän sai loistavia arvosteluja ja ura oli lähdössä huimaan nousuun.

–Uran kohokohta piti sisällään kuitenkin jo uran laskunkin. Hänen kolme veljeään, arkkitehdit Valter ja Ivar sekä metsänhoitaja Viljam, teloitettiin vuonna 1918. Verner säästyi, koska oli maalaamassa Urajärven kartanossa, selvitti Nilsson. Hän jatkoi, että Verner kuuli suruviestin tiettävästi Mannerheimilta, joka kertoi sen hänelle kahden kesken. Verner torjui mielessään veljiensä menetyksen, eikä enää puhunut heistä.

Tästä kääntyi uusi lehti Vernerin elämässä. Siihen asti veljet olivat avustaneet taloudellisesti Verneriä, ”pitkän paperin taiteilijaa”, joka eli varsin vekselivetoisesti. Nyt taloudellinen vastuu lankesi hänelle. Teloitettujen veljien lapsista oli huolehdittava.

–Aurinko sammui hänen töistään. Maalauksiin tuli tummempi sävy. Verner teki parhaimmat työnsä ennen vuotta 1918, joskin 1920-30 -luvultakin on joitakin helmiä, mainitsi Nilsson.

Muotokuvien maalaaminen ei ollut mieluisaa

Verner Thomén varsinainen koti sijaitsi Helsingissä, mutta kesäisin hän vietti pitkiä aikoja Lapinjärveltä ostamassaan huvilassa. Veljien kuoltua Vernerin tuotteliaisuus lisääntyi taloudellisen pakon vuoksi huimasti. Hän ryhtyi muotokuvamaalariksi vastoin tahtoaan.

–Sekä Verner Thomé että Eero Järnefelt inhosivat muotokuvien tekoa. Oli maalattava pönäköitä naisia ja itseään täynnä olevia miehiä. Verner peri pian paikan Suomen johtavana muotokuvamaalarina ja valtioneuvosto tilasi häneltä säännöllisesti töitä, kertoi Nilsson.

Villa Thomé tarjosi työrauhan

Verner haaveili omasta perheestä ja eurooppalaisesta elämästä. Lapinjärvellä hän solmi harvakseen ystävyyssuhteita. Hän ei sietänyt paikkakuntalaisia, koska koki olevansa urbaani ihminen.

Villa Thomé tarjosi taiteilijalle työrauhan. Taiteilijakodin ovet olivat avoinna myös kollegoille ja 1920-30 -luvulla Lapinjärvellä vaikutti pieni taiteilijayhteisö.

–Se ei ollut mikään iloinen, juhliva seurue, vaan aika sisäänpäin kääntynyt työteliäs yhteisö. Monet olivat kokeneet samanlaisia menetyksiä kansalaissodan aikana kuin Verner, mainitsi Nilsson.

Pikku hiljaa Verner Thomé alkoi vaurastua töillään ja kuollessaan hän oli varakas mies.

Naimisissa olevan naisen työpaikka oli kotona

Verner Thomén sisko Vava (1876-1925) toimi vuosisadan alussa Lapinjärven kirkonkylässä kansakoulun opettajana. Hän ehti vaikuttaa aika monin tavoin perustamalla mm. yhä toimivan ja vastikään sata vuotta täyttäneen nuorisoseura Framåtin.

–Avioliiton ja perheen perustamisen myötä Vava muutti pois paikkakunnalta, mutta palasi vuonna 1920. Ajan tavan mukaisesti hän ei voinut enää jatkaa opettajan toimessa, sillä naimissa olevien naisten työpaikan katsottiin olevan ensisijaisesti kotona, mainitsi Nilsson.

Vava Thomésta tuli kuitenkin aktiivinen toimija Lapinjärven paikalliskulttuurissa. Hän jatkoi vuosisadan alussa aloittamaansa järjestö- ja yhdistystoimintaa ja perusti mm. marttayhdistyksen.

Lannistumaton lähimmäisten auttaja

Nilssonin mukaan myös Vava luonnollisesti suri kolmen veljensä menetystä, mutta hän suhtautui traumaattiseen kokemukseen aivan toisella tavalla kuin Verner. Vava katsoi tulevaisuuteen valoisalla mielellä ja pyrki unohtamaan menneet. Vava asui Lapinjärvellä Villa Bergbossa, joka sekin rakennus on edelleen olemassa. Siellä hän piti jonkin aikaa myös pensionaattia turvatakseen taloudellista tilaansa.

–Vava oli lannistumaton ja auttoi kaikkia. Hän teki töitä kansallisen yhtenäisyyden puolesta. Vava ei puhunut punaisista tai valkoisista, vaan antoi apuaan kaikille avun tarpeessa oleville lähimmäisille.

Vava Thomésta kertoessaan Nilsson mainitsikin, että voidaan kärjistetysti sanoa miesten aloittaneen sodan, mutta Vava Thomén kaltaisten naisten luoneen haavat umpeen. Vireän ja aikaansaavan naisen elämä päättyi jo 49-vuotiaana, kun hän kuoli aivoverenvuotoon.

Luento Thomén sisarusten elämästä kuului Valkon kansalaisopiston ja Lapinjärven kunnan kulttuuritoimen paikalliskulttuurisarjaan. Sarja jatkuu 4.10., jolloin amanuenssi Päivi Viherluoto Hämeenlinnan Taidemuseosta kertoo taidemaalari Ester Heleniuksesta hänen syntymäkodissaan Kappalaisentalossa (entinen Lapinjärven seurakuntatalo). Luento alkaa kello 18.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Eija Kosonen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI