|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Tutkija: GPS-häiriön taustalla voi olla Venäjän Shoigun uhkaus Suomelle (13.11.2018 20:13)
Kohukuski Esteban Ocon uhkaa Valtteri Bottaksen paikkaa (13.11.2018 20:21)
Tivi: Mitä ihmettä tapahtui Googlelle? Liikenne ohjautui yhtäkkiä Kiinaan ja Venäjälle (13.11.2018 19:29)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Loviisanseutu vaarassa pirstoutua

22.09.2006Loviisanseudun kunnanjohtajat suhtautuvat ristiriitaisin tunnelmin Helsingin Sanomissa keskiviikkona julkaistuun karttakuvaan, jossa on nimetty maakuntakeskukset ja näiden yhteyteen liitetyt kunnat, jotka valmisteilla olevassa puitelaissa velvoitetaan yhteistyöhön keskuksien kanssa.


Kartassa on esimerkiksi Pernaja sijoitettu Porvoon ja Ruotsinpyhtää Kotkan yhteistoiminta-alueeseen. Loviisan kaupunginjohtaja Olavi Kaleva pitää esitystä huolestuttavana, mutta huomauttaa, että esitystä ei ole vielä kirjattu lakiin.

- Mikäli kirjataan ja yhteistyövelvoitetta toteutetaan kirjaimellisesti, on vaarana, että yhteneväisyys Loviisanseudulla heikkenee, Kaleva sanoo.

Tiedossa ei tässä vaiheessa ole, kuinka lopullinen pakkoyhteistyöhön määrättävien kuntien lista on. Perustuslakiasiantuntijoiden mukaan kaikki yhteistyöhön velvoitettavat kunnat on kuitenkin mainittava nimeltä.

Pernajan kunnanjohtaja Ralf Sjödahl pitää melko varmana, että Helsingin Sanomissa julkaistu lista ei ole lehden toimituksen sisäinen piirustuskilpailu, vaan todellinen tilannekatsaus tämän hetken tilanteesta. Lehdessä esimerkiksi nimetään ne kunnat, joista hallituspuolueet sdp ja keskusta eivät vielä ole päässeet sopuun. Pernajan ja Ruotsinpyhtään kohdalla ei tällaista varausta ole. Loviisaa, Lapinjärveä ja Liljendalia ei kartassa ole sijoitettu mihinkään.

Listassa mainittujen16:n kasvukeskuksen on ympäristökuntineen laadittava 1.9.2007 mennessä suunnitelma maankäytön, asumisen, liikenteen sekä palveluiden järjestämisestä yli kuntarajojen.

Sjödahlin mielestä suunnitteluvelvoite merkitsee suurehkoa ristiriitaa palveluiden järjestämisestä yhteistyössä Loviisanseudun kuntien kanssa. Loviisanseudun YTV valmistelee parhaillaan omaa seudullista kunta- ja palvelurakenneselvitystä.

- Tämä on yhtä selvittelyä parhaillaan, Sjödahl sanoo. Helsingin Sanomien lista tuli hänelle täytenä yllätyksenä. Yllätyksenä se tuli myös Ruotsinpyhtään kunnanjohtaja Risto Niemiselle. Hänen mukaansa puitelaissa mainitut suunnitteluvelvoitteet eivät istu Ruotsinpyhtäälle. Kunnalla on yhteinen Ahvenkosken osayleiskaava vireillä Pyhtään kanssa, mutta se satsaus itään saa kunnanjohtajan mukaan riittää.

- Erikoissairaanhoidon palvelut me saamme Kymenlaakson sairaanhoitopiiriltä, mutta tuntuisi turhalta sovittaa esimerkiksi perusterveydenhuollon palveluita yhteen Kotkan kanssa. Vaikea kuvitella, että välimatka parantaisi jollakin tavoin kuntalaisten saamaa palvelua. Ruotsinpyhtää saa tällä hetkellä perusterveydenhuollon palvelut Loviisasta ja Elimäeltä.

Nieminen näkeekin nimilistan ennemmin keskustelunavauksena.

- Vaikea kuvitella, että tällainen lista annettaisiin eteen lopullisena versiona.

Se vaara on kuitenkin olemassa. Lapinjärven kunnanjohtaja Peter Backmanin mukaan valtiolla näyttää olevan taustalla hajoita ja hallitse -ajatus. Backman ihmetteleekin listaa, jossa on hänen mukaansa epäloogisuuksia. Esimerkiksi Myrskylä on sijoitettu samaan kategoriaan Porvoon kanssa, vaikka se on juuri päättänyt hankkia sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut Päijät-Hämeen sairaanhoitopiiristä.

- Odotan kyllä mielenkiinnolla, miksi on välistä unohdettu kuntia kokonaan. On liian aikaista vetää johtopäätöksiä, koska ei tiedetä mitä tässä on takana. Odotetaan nyt omia selvityksiä, Backman sanoo.

Liljendalin kunnanjohtaja Sten Frondén lisää tähän, että Loviisanseudun selvityksestä laaditaan niin kattava, että se riittää myös valtioneuvostolle. Puitelakiluonnoksessa kunnat tai yhteistoiminta-alueet ovat velvoitettuja antamaan valtioneuvostolle selonteon ensi kesään mennessä, miten kunnat järjestävät palvelut tulevaisuudessa.

Lopullisen listan nimistä hallitus päättää parin päivän kuluessa.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Mikko Turklin

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI