|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen futistytöille lohdutuspiste ? MM-turnauksen pettymys valmentajien piikkiin (21.11.2018 00:24)
Kärpät jatkaa mestareiden liigassa puolivälieriin (20.11.2018 23:07)
Kuolemanristi ilmestyi nyt Netflixin kurssikäyrään ? Pelätty ilmiö leviää (20.11.2018 19:31)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Loviisan eturivin naispoliitikot Isteristä hieman eri mieltä

19.09.2006Loviisan johtavat naispoliitikot suhtautuvat kriittisesti Itä-Uudenmaan sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyöselvitykseen eli ns. Ister-selvitykseen. Loviisanseudun terveydenhuollon kuntayhtymän avohoidon ylilääkäri Tero Taipaleen laatima selvitys on kunnissa parhaillaan lausuntokierroksella.


Perusolettamuksesta poliitikot ovat samaa mieltä: väestön vanheneminen pakottaa kunnat luomaan uusia toimintamalleja myös Itä-Uudellamaalla.

Ister-selvityksen kantava ajatus on kunnallisen liikelaitoksen perustaminen, joka perustettaisiin Helsingin ja Uudenmaan Sairaanhoitopiirin (HUS) osaksi tai vaihtoehtoisesti kuntien yhteisomisteiseksi liikelaitokseksi, jossa HUS olisi mukana yhtenä omistajana.

Loviisan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Zeiler (sd.) pitää liikelaitoksen perustamista järkevänä ideana, mutta kaikkia selvityksessä ehdotettuja toimenpiteitä hän ei suostu nielemään.

- Meille on tulossa 20-30 miljoonan euron lisälasku vuoteen 2020 mennessä, joten sosiaali- ja terveydenhuollon tehtäväkenttää on arvioitava uudelleen. Nykyinen terveydenhuollon kuntayhtymä on ongelmallinen: palveluita on jo karsittu, mutta rahaa palaa aina vain enemmän ja enemmän, Zeiler sanoo.

Ister-selvityksessä lähdetään siitä, että liikelaitos ostaa kuntien tarvitsemat palvelut eri palvelujentuottajilta, joten järjestelmä vaatii jonkinlaisen tilaaja-tuottaja -asetelman synnyttämistä liikelaitoksen ja kuntien välille.

Zeilerin mukaan ongelma nykyisessä kuntayhtymässä on juuri se, että tilaaja ja tuottaja ovat sama organisaatio. Päätöksenteon ja taloudenpidon läpinäkyvyyden turvaamiseksi tilaaja ja tuottaja kannattaisi hänen mukaansa erottaa toisistaan. Selvityksessä vain ei oteta kantaa siihen, kuka on tuottaja.

Miten palvelut tulevaisuudessa tuotetaan tai onko Ister sopiva työväline siihen, siihen ei Zeiler halua vielä ottaa kantaa. Selvityksessä ehdotetut toimet TRIAGE-keskustoiminnan aloittamisesta ja esimerkiksi liikkuvien palveluyksiköiden muodostamisesta eivät saa Zeileria vakuuttuneiksi.

- Potilaan tulisi jatkossakin saada määritellä itse oman hoitonsa tarve. Vastausta ei voi antaa puhelinvastaaja, Zeiler sanoo.

”Loster-selvitys syyniin”

Kaupunginhallitus järjestää iltakoulun Ister-selvityksestä ensi viikolla. Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Agneta Almin (r.) mukaan silloin on sopiva aika esittää tyhmiäkin kysymyksiä. Kyse on hänen mukaansa valtavasta uudistuksesta.

- Jos lähdetään siitä olettamuksesta, että tulevaisuudessa henkilömitoitus ei riitä ja samaan aikaan ei ole resursseja palkata lisää henkilökuntaa, kannattaa sosiaali- ja terveydenhuollon osaamista yhdistää. Tämä on myös kuntalaisen edun mukaista, kun palvelu on räätälöidympää, Alm viestittää.

Tällä hetkellä Loviisanseudun terveydenhuollon kuntayhtymän kontolla ei ole sosiaalihuollon palveluita. Se siinä kiikastaakin.
- Yhtä hyvin voisimme tehostaa yhteistyötä Loviisanseudulla ja puhua Loster-selvityksestä, Alm jatkaa.

Puitelakiin kirjattu 20 000 ihmisen väestömäärä perusterveydenhuollon osalta liippaisi läheltä Loviisanseudun väestöpohjaa.
Avoinna on myös esimerkiksi se, mitä Sipoo aikoo tehdä. Almin mukaan kannattaa odottaa myös esimerkiksi YTV:n aloittamaa kunta- ja palvelurakenneselvitystä. Siinä otetaan kantaa myös sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden järjestämiseen Loviisanseudulla. Alm ei sinällään koe Ister-selvitystä sellaisena uhkana, että se olisi askel kohti Suur-Porvoota.

- Yleisesti tunnettu tosiasia on, että erikoistumista vaativat palvelut keskittyvät Porvooseen. Siellä ovat neurologit, ortopedit ja muut erikoislääkärit. Porvoosta potilas voi sitten palata omaan terveyskeskukseen.

”Kohti Suur-Porvoota”

Loviisan kunnanhallituksen jäsen Päivi Uotinen (kok.) pitää selvitystä ongelmallisena juuri sen vuoksi, että liikelaitos päättäisi palveluista tämän jälkeen.

- Tässä voidaan kysyä, onko malli todellisuudessa tilaaja-tuottaja -malli, koska kunnat eivät voi itse päättää, mitä voidaan tilata mistäkin ja mitä ei. Kärjistettynä: miten esimerkiksi kävisi Loviisan mammografia-vaunun, Uotinen kysyy.

Toinen polttava kysymys on hänen mukaansa se, että mistä Kymenlaakson sairaanhoitoalueeseen kuuluva Ruotsinpyhtää saisi palvelunsa tämän jälkeen. Voisiko Ruotsinpyhtää edelleen ostaa palvelunsa Loviisan terveyskeskuksesta.

Uotinen kysyy myös niin, että voisiko Loviisanseutu esimerkiksi ostaa terveydenhuollon palveluita tulevaisuudessa Kymenlaakson sairaanhoitoalueelta.
- Onko HUS meille se edullisin vaihtoehto jokaisessa tilanteessa.
Uotisen mukaan säästöä syntyy kyllä silläkin, että laitteita ostetaan suuremmassa ostorenkaassa, johon myös selvityksessä viitataan, mutta voisiko tämä tapahtua myös sopimalla.

- Selvityksessä on paljon hyvää, mutta siitä puuttuu vertailupohjaa nykyiseen tilanteeseen, jossa palvelut hoidetaan seudullisesti kuntayhtymien kautta. Itse olen kuntayhtymän toimintaan jokseenkin tyytyväinen, vaikka sen toimintaa kannattaakin kehittää. Esimerkiksi sosiaalipalveluiden liittämistä saman kuntayhtymän toimintaan sietää harkita. Se pitäisi viisikon kasassa.

Uotisen mukaan Ister johtaisi vääjäämättömästi Suur-Porvoon suuntaan.
- Selvitys on Paras-hankkeesta liian irrallinen. Meidän tulisi miettiä kokonaisvaltaisemmin, mitä palveluita haluamme tulevaisuudessa tuottaa verovaroin.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Mikko Turklin

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI