|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomi hävisi tyttöjen jalkapallon MM-kisoissa ? vastustajalla oli ajatus edellä (13.11.2018 23:18)
Tutkija: GPS-häiriön taustalla voi olla Venäjän Shoigun uhkaus Suomelle (13.11.2018 20:13)
Kohukuski Esteban Ocon uhkaa Valtteri Bottaksen paikkaa (13.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Loviisa selvittää monitoimi- ja uimahallin tarpeellisuutta

15.09.2006Loviisa ryhtyy selvittämään mahdollisuuksia rakentaa kaupunkiin yhdistetty monitoimihalli ja uimahalli. Valtuusto päätti keskiviikkona yksimielisesti luopua nykyisen liikuntahallin peruskorjauksesta ja nimetä työryhmän tekemään selvityksen monitoimihallin ja uimahallin tarpeellisuudesta. Tarveselvityksen jälkeen valtuusto päätti käynnistää hankkeen suunnitteluvaiheen.


Päätöstä edelsi talotoimiston suunnitteluinsinöörin Mikko Mattisen esitys liikuntahallin nykytilasta ja kosteusvaurioista. Hän listasi useita puutteita, jotka tulisi peruskorjauksen yhteydessä korjata. Mattisen esitys oli korutonta kertomaa 1970-luvun holtittomasta rakentamisesta. Kävi ilmi, että sekä hallin suunnittelussa, rakentamisessa sekä tarkastuksissa tehtiin useita kohtalokkaita virheitä. Esimerkiksi hallin sisäkatosta sataa eristekuituja aina, kun pallo osuu kattoon. Vikalista oli pitkä. Suurin ongelma on rakennuksen sijainti tulva-alueella. Hallin lattiataso on 2 metriä merenpinnan tasosta, jolloin merivesi velloo usein rakenteiden alaosissa. Esimerkiksi viime vuoden tulvassa vesi nousi + 1,77 metriin, ja kasteli pahoin hallin rakenteita.

Vettä hallin sokkelissa

Mikko Mattinen näytti valtuustolle kuvia kosteusvaurioista. Yhdessä kuvassa näkyi kuinka hallin sokkeliin poratusta reiästä valui vettä ulospäin. Yli 90 prosentin kosteuksia oli mitattu useista kohdista. Korjausta pohtineen työryhmän mukaan hallin ilmastointi-, vesi- ja sähköjärjestelmät tulisi uusia suurelta osin ja rakentaa hallin eteläpuolelle kokonaan uusi ilmastointihuone. Liikuntahallin korjaaminen harjakattoiseksi maksaisi työryhmän mukaan 3.015.000 euroa ilman 22 prosentin arvonlisäveroa. Kokonaan uuden hallin rakentaminen maksaisi ilman uimahallia 3.753.000 euroa.

Rkp linjasi jo sijoituspaikan

Päätös peruskorjauksesta luopumisesta oli yksimielinen. Ainoan puheenvuoron käytti demareiden Sinikka Heikkinen, joka ilmoitti ryhmänsä tukevan kaupunginhallituksen esitystä monitoimihallia ja uimahallia koskevan tarveselvityksen käynnistämisestä. Valtuusto tuli hyväksyneeksi päätösesityksen mukana myös Rkp:n kaupunginhallituksessa esittämän ponsilauseen, että monitoimihallin tulee täyttää myös Lovisanejdens högstadiumin ja Loviisa Gymnasiumin liikunta- ja urheilutilatarpeet.

Länsiportin liikenneympyrälle rahaa äänin 25-2

Yhteensä viisi lisämääräraha-anomusta kirvoittivat kipakan keskustelun Loviisan valtuustossa keskiviikkona. Kaupunginhallitus esitti lisämäärärahoja yhteensä 940.000 euron edestä. Kaikki esitykset hyväksyttiin muutoksitta, muttei mukisematta.

-On tyrmistyttävää lukea valtuuston listalta esitykset viidestä lisämääräraha-anomuksesta. Mitä ketkuttelua tämä on? Lainarahalla ei pidä investoida. Kaupungilla on jo nyt liikaa lainaa. Nämä pitäisi siirtää vuoden 2007 budjettiin, Kouvo vaati.

Talouspäällikkö Ulf Baggström todisti, ettei kaupungin lainataakka ole kasvanut, vaan päinvastoin pienentynyt. Vuoden 2005 tilinpäätöksessä lainaa oli 18,4 miljoonaa euroa, kun lainamäärä oli elokuun lopulla supistunut 6 miljoonalla eurolla yhteensä 12,4 miljoonaan euroon.

-Lainojen osalta tilanne on melko hyvä. Noin 41 prosenttia lainoista on kiinteäkorkoista ja 59 vaihtuvakorkoista. Lainojen keskikorko on 3,16 prosenttia, kertoi Baggström. Loviisan kaupungin lainakanta 1,677 euroa per asukas on alhaisempi kuin Itä-Uudenmaan kuntien keskimääräinen noin 1,900 euroa lainaa asukasta kohden.

Länsiliittymän ympyrä ärsytti

Loviisan läntiselle sisääntulotielle rakennettavan liikenneympyrän 30.000 euron lisämääräraha ärsytti kokoomuksen kaksikkoa; Ismo Kokkoa ja Reijo Kouvoa. Ensi vuonna ympyrään tarvitaan noin 80.000 euroa Loviisan rahaa. Tiehallinto maksaa yhteensä noin 350.000 euroa maksavasta liikenneympyrästä 70 prosenttia ja kaupungin osuus on 30 prosenttia. Kokon ja Kouvon mielestä koko ympyrä on tarpeeton. Kaksikkoa ihmetytti erityisesti se, että liikenneympyrän rakentaminen on jo hyvässä vauhdissa, kun sen rahoitusta käsitellään valtuustossa. Myös Rkp:n Mikael Hafrénin mielestä asia olisi pitänyt valmistella paremmin.

-Hallitus ja valtuusto toimivat tässä lähinnä kumileimasimena, koska työt on jo aloitettu. Millä valtuuksilla virkamiehet ovat antaneet luvan aloittaa liikenneympyrän rakentamisen tiepiirin kanssa. Kaupungissa on useita tärkeämpiäkin liikennehankkeita kuin tämä ympyrä, Kokko viestitti pitkässä puheenvuorossaan. Hän kysyi lisäksi onko pohjavesialueelle rakennettavan ympyrän ympäristöselvitykset ajan tasalla.

Teknisen palvelukeskuksen rakennuspäällikkö Hannu Backman puolusti liikenneympyrän rakentamista ja muistutti, että kaupunki on ajanut liikenneympyrän saamista tiehallinnolta jo vuosikausia, jotta Lapinjärven itäpuoliselle alueelle voidaan rakentaa oma liittymänsä.

-Tiehallinto edellytti, että liittymää varten tarvitaan liikenneympyrä. Neuvotteluissa tiehallinto ilmoitti, että heillä on nyt määrärahaa, jolla liikenneympyrä voidaan toteuttaa. Kiire tuli tiehallinnolta, jossa määräraha oli menossa vanhaksi, Backman sanoi. Hänen mukaansa liikenneympyrä parantaa kiistatta liikenneturvallisuutta risteysalueella.

-Kyse on priorisoinnista. Vaarallisempia kohteita on muun muassa Antinkylän tasoristeys ja S-marketin risteyksessä, Kokko sanoi.

Antinkylän tasoristeykseen turvalaitteet

-Meillä on tämän vuoden budjetissa määräraha Antinkylän tasoristeykseen, ja ratahallinto on luvannut turvalaitteet tasoristeykseen tämän vuoden aikana, Backman kertoi. Loviisan kaupunki on neuvotellut tiehallinnon kanssa Loviisan alueen tiehankkeista. Yksi keskeisistä hankkeista oli Backmanin mukaan Valkon pyörätie. Sen edellä on tiehallinnon suunnitelmissa kymmeniä hankkeita. Pyörätien ensimmäisen vaiheen toteutuksen suunnittelu on Backmanin mukaan jo käynnissä ja on mahdollista, että noin 600 metrin pituinen alkupää Valkontien risteyksestä etelään, saadaan alulle jo tämän vuoden aikana.

Keskustelun aikana Ismo Kokko ehdotti Reijo Kouvon kannattamana, ettei lisämäärärahaa liikenneympyrälle myönnetä. Esitys kaatui selkein luvuin 25-2.

Valtuusto hyväksyi myös satama-altaan ruoppaukseen tarvittavan 500.000 euron lisämäärärahan sekä yhteensä 257.000 euron määrärahan sataman infrastruktuurin kuten laituri- ja varastoalueen muutostöihin. Muutostöitä tarvitaan John Nurminen Oy:n ja Versowoodin uusia varastoja varten. Pelkästään raidetöihin käytetään 62.000 euroa.

-Hienoa, että saadaan satamaan toimintaa, tokaisi Sinikka Heikkinen. Myös Rkp:n Görel Engström oli mielissään sataman toiminnan kehittämisestä, mutta muistutti myös lisääntyvän liikenteen vaaroista.

Forumiin kaukolämpöä

-Hyvä, että liikennettä saadaan, mutta liikenneturvallisuus on syytä laittaa Valkontiellä kuntoon, painotti Engström ja viittasi Valkon kevyenliikenteen väylätoiveisiin. Kaupunginjohtaja Olavi Kalevan mukaan muutosten myötä liikenne lisääntyy todennäköisesti eniten rautateillä eikä niinkään maantiellä.

Valtuusto hyväksyi lisäksi Forumin nuorisotalon liittämisen kaukolämpöverkkoon 28.500 eurolla ja Lovisanejdens högstadiumin käsityösiiven ryömintätilan korjauksen 99.000 eurolla.

Valtuusto vapautti paikkakunnalta muuttaneen Jaana Nuutisen luottamustehtävistä ja valitsi hänen tilalleen kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan jäseneksi Jenni Ilosen ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston varajäseneksi Auli Jungnerin. Valtuusto nimesi Loviisanseudun terveydenhuollon kuntayhtymän nikotiinivalmisteiden myynnin vastuulliseksi lupa- ja valvontaviranomaiseksi.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI