|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)
Mauri Pekkarinen jyrähtää: ?On palattava aluepolitiikkaan ? kasvun aikana totuus paljastui karusti? (18.11.2018 12:04)
Ison Numeron myyjä ei antanutkaan vaihtorahaa ? Toimitusjohtaja: ?Täysin vastoin toiminta-ajatusta? (18.11.2018 10:51)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Onko mitään enää tehtävissä?

15.09.2006Kaupungin sydämessä sijaitseva Kappeli ränsistyy kovaa vauhtia. Rapistuneen yleisilmeen huomaa jokainen Kappelinpuistossa liikkuva, ja huhut kertovat, että legendaarinen tanssipaikka olisi sisältä muuttunut lepakkoluolaksi ravintolatoiminnan jäljiltä. Onko mitään enää tehtävissä?


- On, vastaa Kiinteistömaailman myyntineuvottelija Pirjo Niemi.

Hänen mukaansa kiinteistöä kohtaan on esiintynyt mielenkiintoa. Nopean laskutoimituksen jälkeen Niemi ynnäilee, että puolentusinaa yhteydenottoa on ollut reilun vuoden aikana ja sopimuksen mukaisia esittelyjä on tehty useaan otteeseen kiinnostuneiden kanssa.

Kiinteistömaailma markkinoi Kappelia nostalgisena huvipaikkana historiallisessa Kappelinpuistossa keskellä Loviisaa. Vielä markkinointifraasit eivät ole purreet niin, että tönö olisi mennyt kaupaksi.

- Kappeli on ollut meillä myynnissä jo elokuusta 2005, joten aika kauan, Niemi täsmentää.

Tällä hetkellä legendaarista tanssipaikkaa koristaa 139 000 euron hintalappu. Niemen mukaan puhetta on ollut myös hinnan tarkistamisesta, mutta päätöksiä sen suhteen ei vielä ole tehty.

Alunperin kiinteistönomistaja Monopol Rest Oy halusi kohteesta 159 000 euroa. Vaikka kauppa ei ole vielä kannattanut, saattaa se tulevaisuudessa kannattaa. Kaupungin arkistoimat dokumentit paljastavat, että Monopol Rest Oy osti kiinteistön vuonna 2004 Oy Folkstallet Ab:ltä vain 80 000 eurolla. Mikäli uutta omistajaa ei kuitenkaan lähitulevaisuudessa löydy, Kappelista saattaa olla kohta jäljellä pelkkä lämmin muisto.

- Kappeli on mahdollista nostaa uuteen kukoistuskauteen, mutta se vaatii täysremontin, Niemi sanoo.

Aika käy vähiin

Kaupungin aluearkkitehti Maaria Mäntysaari tietää Kappelin nykytilanteen suhteellisen hyvin. Hän tutustui kiinteistön sisätiloihin, kun nykyinen omistaja valjasti sitä ravintolakäyttöä varten. Mäntysaaren mukaan Kappelista tulisi tehdä perusteellinen kuntokartoitus.

- Mitä pikemmin, sen parempi, Mäntysaari sanoo. Mäntysaari pelkää, että kiinteistön heitteillejättö saattaa johtaa muihin ikäviin sivuvaikutuksiin, kuten töhrityt graffitit kiinteistössä osoittavat. Myös ikkunoita on kivitetty.

- Ikkunoita on uusittukin, mutta kiinteistöä tulisi kunnostaa sitä mukaa, kun tarve sitä vaatii.

Ilkivalta on ongelma, mutta niin on myös kosteusvauriot. Mäntysaari arvelee, että Kappelin katto on suhteellisen hyvässä kunnossa, mutta alapohja, etenkin alimmat hirsikehät saattavat olla pahoin vaurioituneita.

- Nyt siellä saattaisi vielä hyväkuntoista hirsirunkoa olla, mikäli kiinteistön kunnossapitoon tartuttaisiin.

Myös muut kantavat rakenteet, ovet ja ikkunat tulisi uusia. Kuntokartoitus paljastaisi muutkin puutteet. Kuulostaa kalliilta urakalta?

Mäntysaari kuitenkin muistuttaa, että rakennuksen palauttaminen sen alkuperäiseen muotoon ei välttämättä ole kallein vaihtoehto. Esimerkiksi 1940-luvun, rakennuksen itäosan puolipyöreän laajennuksen voisi purkaa kokonaan.

- Lämmitettävän alueen voi rajata aika pieneksi.
Mäntysaari muistuttaa, että rakennuksen kunnostamiseen voisi saada Uudenmaan Ympäristökeskuksen rakennusperinnönhoitoavustusta tai vaihtoehtoisesti Museoviraston entisöimisavustusta.

Mäntysaaren mukaan rakennuksen kerroksellisuus on arvo sinänsä, mutta toivottavinta olisi kunnostaa rakennus osaksi Loviisan kylpyläaikaista historiaa. Nyt sen sisutus sekoittaa uutta ja vanhaa.

- Esimerkiksi vanhoja kaakeliuunia vielä talossa on, mutta uusiakin elementtejä löytyy, esimerkiksi metallisia ilmastointikanavia.
Mäntysaaren mukaan myös kaupungille on tullut yhteydenottoja koskien Kappelin tulevaisuutta.

- On keskusteltu sekä sesonki että ympärivuotisesta toiminnasta. Ihan hyviäkin ehdotuksia on tullut. Enimmäkseen kulttuuriin liittyvää toimintaa on ollut ajatuksissa, Mäntysaari vahvistaa.

Yksi ajatus on kuitenkin pois suljettu: kiinteistön valjastaminen asuinkäyttöön.
- Kiinteistöä ympäröi kaupungin julkinen puistoalue, joten se vaatisi myös puistokaavan muuttamisen. Se ei ole tarkoituksenmukaista, Mäntysaari sanoo.

Loviisan Sanomat ei lukuisista yrityksistä huolimatta tavoittanut Monopol Rest Oy:n omistaja Jyrki Heinolaa kommentoimaan Kappelin tulevaisuutta.

Rotat vallanneet Kappelinpuiston

Alkukesästä varoiteltiin lintujen ruokinnasta lintuinfluenssan pelossa. Nyt kaupunki on kieltänyt ruokkimisen Kappelinpuistossa toisesta syystä: lisääntyneen rottakannan takia.

Kaupungin ympäristöterveydenhuoltoon on tulvinut alkusyksyn aikana useita soittoja rottahavainnoista. Eniten rottien arvellaan viihtyvän Kappelinpuiston lammella, jossa ohikulkija oli havainnut rottaparven uivan kohti lammikossa sijaitsevaa pientä saarta.

Kaupungilla on kaksi asetta taistelussa lisääntyvää rottakantaa vastaan: ensinnäkin kaupungin toimesta on tilattu tuholaistorjuja, joka on sijoittanut rotille syöttöasemia lammikon ympäristöön. Toiseksi: kunnallisteknisen toimiston työntekijä pystytti kolme ruokinnan kieltävää kylttiä lammikon läheisyyteen.

- Kuivuus on saattanut ajaa rottia veden ääreen. Lammella tapahtuva ruokinta ei yhtään auta asiaa; rotat kun ovat jokseenkin kaikkiruokaisia, terveystarkastaja Harri Julkunen sanoo.

Havainto rotasta on myös esimerkiksi Kappelinpuiston leikkipaikalta. Julkunen sanoo, että rottia on esiintynyt aikaisempinakin vuosina, mutta alkusyksy on ollut niin vilkas, että kaupunki päätti ympäristöterveydenhuollon kehoituksesta esimerkiksi ottaa jo neljä vuotta sitten valmistuneet varoituskyltit käyttöön.

Kesän ja alkusyksyn aikana myrkkyä on laitettu jo kolme latinkia. Kuolleita rottia ei puistotyöntekijöiden silmiin ole kuitenkaan osunut. Vt. puistotyönohjaaja Anna-Riitta Pohjola muistuttaa, että myös yksityisten henkilöiden kannattaa varautua omilla pihamaillaan.

- Hyvin hoidettu jätehuolto ehkäisee rottien ravinnonsaantia, Pohjola sanoo.

Esimerkiksi avokompostori saattaa houkutella rottia paikalle. Kappelinpuiston ruokintakielto on voimassa toistaiseksi.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Mikko Turklin

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI